Luister naar

RUG eert aardbevingsactivist Annemarie Heite met de Ubbo Emmiuspenning

Nieuws
De Groningse aardbevingsactiviste Annemarie Heite krijgt volgende maand de Ubbo Emmiuspenning voor maatschappelijke verdiensten uitgereikt.
Marinde van der Breggen Marinde van der Breggen
vrijdag 19 oktober 2018 om 20:34

Groningen

Heite krijgt de penning omdat de Bedumse zich de afgelopen jaren onvermoeibaar heeft ingezet om de problemen die de gasaardbevingen veroorzaken bij de mensen die in het ‘Groningse gasveld’ wonen bij het grote publiek onder de aandacht te brengen.

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG)maakte vrijdag bekend dat Heite de prijs krijgt. ‘Haar bijdrage aan het besef dat Nederland enorm geprofiteerd heeft van het aardgas, maar dat de bevolking in het betreffende gebied vooral nadelen heeft ondervonden, is van grote waarde’, schrijft de RUG.

supertrots

De Ubbo Emmiuspenning is in 1964 in het leven geroepen ter ere van het 350-jarig bestaan van de universiteit. Er is er een voor maatschappelijke en een voor wetenschappelijke diensten. De penning wordt eens in de vijf jaar uitgereikt.

Heite zelf laat op Twitter weten ‘súpertrots’ te zijn de penning in ontvangst te mogen nemen. ‘Een eerbetoon aan alle mensen die zich inspannen voor Groningen’, schrijft ze.

Heite werd begin dit jaar ook al uitgeroepen tot ‘Vrouw in de Media 2017’, een eer die eerder Neelie Kroes en Femke Halsema ten deel viel.

‘Ik heb een talent gekregen om onder woorden te brengen wat de aardbevingen doen met de Groningse getroffenen. Nou, dat gebruik ik volop’, zei Heite deze zomer in een interview met deze krant.

Ook zei ze dat haar strijd tegen onrecht voortkomt uit haar geloof. ‘Ik wil leven in Jezus’ geest om zo mensen te helpen, al is het maar een klein beetje.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Stefan Tax: 'Als iemand een abortus overweegt, zou ik zeggen: Geef dat kindje maar aan mij. Wij hebben er al zes, daar kan wel een zevende bij.'

Lobbyist Stefan Tax heeft moeite met 'de wokecultuur' in Nederland: 'Gevolg van de verweesde samenleving'

Als lobbyist is hij kind aan huis in politiek Den Haag. Stefan Tax komt daar op voor de belangen van grote Nederlandse familiebedrijven. Privé zet hij zich in voor kwetsbare mensen. ‘Ieder mens is oneindig waardevol.’

Veel inwoners van Ter Apel hekelen het feit dat de politiek nog geen oplossing heeft gevonden voor het opvangprobleem van het overvolle Groningse dorp.

'Het omvangrijkste pakket voor grip op migratie ooit' stelt inwoners Ter Apel nog niet gerust

Ter Apel stemde PVV, maar juist onder leiding van die partij wil het aanstaande kabinet een wet terugdraaien die het vluchtelingenprobleem in het dorp moest oplossen. 'Het is hier voor iedereen uitzichtloos.'

Het echtpaar Prins: 'Per saldo dragen we bij aan een schoner milieu.’

De subsidies liggen voor het oprapen, toch kunnen Arjan en Esther hun stal nog niet uitbreiden

De Europese Verkiezingen staan voor de deur. Wat betekent dat voor gewone mensen? Groningen lijkt nu een wit voetje te hebben in Brussel: de EU steunt het Noorden met forse subsidies, om de economie te vergroenen.

Ouders die hun kinderen ‘s ochtends een boterham kunnen geven, hebben daardoor het gevoel een betere ouder te zijn. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC Rotterdam.

Gratis ontbijt op school zorgt voor meer dan alleen een gevulde maag: 'Het versterkt de eigenwaarde'

Op zeventien scholen in Rotterdam-West worden wekelijks zo’n 4500 ontbijtjes uitgedeeld. Wat kunnen andere scholen hiervan leren? ‘Ouders die elkaar normaal gesproken voorbij lopen, weten elkaar nu te vinden.’

‘Genezend medium’ Jomanda tijdens een bijeenkomst in 2009.

Kan Tom de Wal met zijn omstreden genezingsdiensten zomaar zijn gang gaan? 'Zijn speelruimte is groot'

Wat is de speelruimte van gebedsgenezer Tom de Wal? Zijn aanpak leidt tot ophef in Tweede Kamer. Maar ‘hij mag roepen wat hij wil’.

Het 'Cruiseschip' in Groningen, het kantoorgebouw waar de Dienst Uitvoering Onderwijs is gevestigd.

Wiskundige Jurriaan Parie: 'Niet het algoritme is de boeman, maar de manier waarop mensen het gebruiken'

Weer pakte een algoritme voor fraudebestrijding discriminerend uit. Toch denkt directeur Jurriaan Parie van Algorithm Audit dat een waardevrije toepassing ervan mogelijk is. ‘