Luister naar

Hoe slachtoffer van verkrachting Amanda Nguyen zelf de wet herschreef

Nieuws
Een door Amanda Nguyen (27) eigenhandig geschreven wet zorgt er nu voor dat de rechten van verkrachtingsslachtoffers in de VS beter beschermd worden. De activiste en ervaringsdeskundige richt nu haar pijlen op de Verenigde Naties. ‘Ik geloof in de verandering die het wetgevingsproces kan bieden.’
Sanne van Grafhorst Sanne van Grafhorst
vrijdag 19 oktober 2018 om 19:48
Amanda Nguyen tijdens de conferentie One Young World.
Amanda Nguyen tijdens de conferentie One Young World. Martyn Hicks

Den Haag

Als oprichter van Rise, een Amerikaanse organisatie die zich inzet voor bescherming van de rechten van verkrachtingsslachtoffers, hoort Amanda Nguyen geregeld persoonlijke verhalen van seksueel geweld aan. De getuigenissen zijn als een last op haar schouders – en tegelijkertijd voeden ze haar wil om te blijven doen wat ze doet.

De 27-jarige Nguyen is een ervaringsdeskundige. Vier jaar geleden overleefde ze een verkrachting. Een verschrikkelijke gebeurtenis, die haar leven voor altijd heeft getekend. Toch ervoer ze het proces erna als nog zwaarder. Hoewel de dader nog niet opgepakt was, kwam Nguyen er tot haar grote verbazing achter dat haar verkrachtingskit met afgenomen DNA-materiaal in de VS stilletjes vernietigd zou worden als ze niet elke zes maanden een verzoek om verlenging zou indienen.

Ondanks dat ze bijgestaan werd door een hoogleraar in de rechten van Harvard University, kostte het haar veel moeite om erachter te komen waar haar DNA-materiaal überhaupt werd bewaard. Nguyen: ‘Na een lange, pijnlijke zoektocht wist ik eindelijk wat mijn rechten waren en waar de verkrachtingskit zich bevond. Het zou niet zo moeten zijn dat een overlevende dat zelf moet uitzoeken.’

unaniem

De jonge activiste doet haar verhaal in het World Forum in Den Haag. Daar is ze een van de sprekers op de internationale conferentie One Young World, waar ruim 1800 jongeren uit 190 landen samen naar oplossingen zoeken voor mondiale problemen als klimaatverandering en mensenrechtenschendingen.

Na haar verkrachting voelde Nguyes zich ‘bedrogen’ door het Amerikaans strafrechtelijk systeem. Daarin stond ze niet alleen: ‘Een van de redenen dat overlevenden van seksueel geweld geen aangifte doen, is dat ze geen vertrouwen hebben in het systeem dat is ingesteld om hen te beschermen.’

Ze besloot dat ze twee keuzes had: ‘Ik kon de ongerechtigheid accepteren óf de wet herschrijven.’ Nguyen koos voor het laatste. Ze richtte de mensenrechtenorganisatie Rise op en schreef een federaal wetsvoorstel dat basisrechten voor verkrachtingsslachtoffers garandeert. Belangrijkste punten daarin: bewijsmateriaal mag niet vernietigd worden voordat de verkrachtingszaak verjaard is, overlevenden hoeven niet meer te betalen voor de aanleg van een verkrachtingskit en krijgen standaard een kopie van het politierapport en van hun medische verslagen.

Het Amerikaans Congres stemde twee jaar geleden unaniem voor de wet – waarna ook negentien staten soortgelijke wetten ontwikkelden.

genezing

Nguyens werk wordt op internationaal gebied erkend: deze zomer kreeg de activiste te horen dat ze genomineerd is voor de Nobelprijs van de Vrede van 2019.

Klaar is ze echter nog niet: met haar organisatie probeert ze nu de Verenigde Naties op te roepen een resolutie aan te nemen die verkrachtingsslachtoffers wereldwijd rechten biedt. ‘Hoewel het rechtssysteem bij mij gefaald heeft, geloof ik nog steeds in de verandering die het wetgevingsproces kan bieden.’

Ze moedigt ook bewegingen als #MeToo aan om het onderwerp op de kaart te zetten: ‘Bij een verkrachting wordt iemand de macht over zijn leven ontnomen. Het is fantastisch als een groep overlevenden gezamenlijk besluit daartegen te strijden en gerechtigheid te eisen. Dat werkt genezend.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Israëlische militairen bij een confrontatie in Huwara, nadat Joodse kolonisten daar een 19-jarige jongen hadden gedood

Naast de miljardensteun zijn er ook Amerikaanse sancties tegen Israël

President Biden heeft het hulppakket van 26 miljard dollar voor Israël getekend. Maar tegelijk liggen nieuwe sancties op tafel, nu voor het eerst tegen een Israëlische legereenheid

Zolang Gaza een oorlogsgebied is, kan er geen volwaardige waarheidsvinding  plaatsvinden.

Heftige emoties bij het vinden massagraven in Gaza. Komt de waarheid ooit boven tafel?

Massa-executies door het Israëlische leger zijn vooralsnog niet bewezen. Maar de honderden lichamen in witte lijkenzakken zijn al een tragedie op zich.

Atacms-raketten worden op een lanceerinstallatie geladen in Queensland, Australië.

Wapenluchtbrug VS-Oekraïne begonnen, Kyiv kreeg in diepste geheim al raket met groot bereik

De VS is begonnen met het leveren van voor omgerekend bijna een miljard euro aan wapens aan Oekraïne. Een van de nieuwe hightechwapens in die zendingen is een variant van de Atacms-raket die Kyiv in staat stelt ver achter de Russische linies toe te slaan.

De Russische president Vladimir Poetin bij een online-bijeenkomst met de leden van zijn veiligheidsraad op 19 april.

Voor Rusland is de strijd tegen Europa al begonnen - op deze manieren probeert Moskou de EU te ondermijnen

Europa verandert steeds meer in een strijdtoneel, zeggen de inlichtingendiensten AIVD en MIVD. Rusland probeert actief westerse democratieën te verzwakken. Dat gaat van politieke beïnvloeding tot spionage en digitale sabotage.

In Nijmegen is de Vrede van Nijmegen Penning 2024 toegekend aan Eliot Higgins.

Bellingcat-oprichter Eliot Higgins wil niet dat zijn puberdochter foto's online zet: 'De risico's zijn reëel'

De Britse journalist Eliot Higgins is in Nederland om de Vrede van Nijmegen Penning in ontvangst te nemen voor zijn ‘vernieuwende bijdrage aan vrede en mensenrechten’.

Mensen haasten zich om hulppakketten te bemachtigen in het noorden van de Gazastrook.

Israël voert aanvallen Gaza op, generaal waarschuwt dat operatie in Rafah nabij is

Het Israëlische leger heeft zware aanvallen uitgevoerd op het noorden en midden van Gaza, de hevigste in weken. Intussen worden de aanwijzingen steeds duidelijker dat een aanval op de zuidelijke stad Rafah aanstaande is.