Luister naar

Bosatlas van de Wadden: van slijkgarnaal tot toerist

Nieuws
Slijkgarnalen, toeristen, schapenhouders, kweldergras en zeeaster, Nederlandse, Duitse en Deense militairen en natuurlijk zeehonden – ze hebben allemaal een plekje op de Wadden. En dus ook in De Bosatlas van de Wadden, die donderdag verscheen.
Eymeke Verhoeven Eymeke Verhoeven
vrijdag 19 oktober 2018 om 03:00
Deze dwarsdoorsnede van een fictief Waddenlandschap laat de belangrijkste landschapselementen van het gebied zien, zoals de buitendelta en de vooroever.
Deze dwarsdoorsnede van een fictief Waddenlandschap laat de belangrijkste landschapselementen van het gebied zien, zoals de buitendelta en de vooroever. uit bosatlas van de wadden

Kornwerderzand

Peter Vroege, samensteller van De Bosatlas van de Wadden, was verbijsterd toen hij dertig jaar geleden in Groningen kwam wonen. ‘Al mijn collega’s daar vertelden dat ze op vakantie gingen naar Thailand, met de hele familie.’ De verbazing zakte toen duidelijk werd dat het in feite ging over ‘’t ailand’: Schiermonnikoog.

Vroege is er zelf ook regelmatig te vinden. Hij en zijn collega’s zijn niet de enige liefhebbers: jaarlijks bezoeken zo’n anderhalf miljoen toeristen de eilanden. Ook jonge palingen en trekvogels komen er graag even langs. Voor ‘een verborgen paradijs’, zoals de uitgever de Wadden in het voorwoord noemt, is het dus behoorlijk drukbezocht. ‘Die aantrekkingskracht leidt tot een zekere spanning’, zegt Vroege: ‘Het is geen natuurreservaat, maar een gebied waar mensen wonen, werken en recreëren. ­Beleidsmakers zijn continu op zoek naar de juiste balans.’

Die zoektocht blijft niet onvermeld in de atlas. Hoofdstuk 5 is gewijd aan het thema beheer.

een hele puzzel

Er waren al heel wat thematische Bos­atlassen, zoals die van het Nederlandse voetbal, van het cultureel erfgoed, van Amsterdam en van het voedsel. Peter Vroege noemt het voor de hand liggend dat er nu ook een Bosatlas over de Wadden in de schappen ligt: ‘Het is zo’n bijzonder en uitgestrekt gebied: van Den Helder tot en met Denemarken. Er valt gewoon heel veel over te vertellen.’ Bijvoorbeeld over het unieke getijdenlandschap, de ruim tienduizend soorten planten en dieren en de bewogen geschiedenis. Sinds 2009 staat de Waddenzee op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Al in 2014 werd voor het eerst over de nieuwste Bosatlas gesproken. ‘Van idee tot uitwerking kost een aantal jaren’, legt Vroege uit. ‘We maken geen encyclopedie, maar beperken ons tot zeventig ‘kaartverhalen’. Het is een kunst, en een hele puzzel, om alles wat bekend is over het gebied terug te brengen tot die essentiële verhalen.’

luchtfoto’s

Lutz Jacobi, directeur van de Waddenvereniging, nam het eerste exemplaar in ontvangst. Zo’n driekwart van de atlas bestaat uit beeld (kaarten, maar ook infographics en illustraties); de rest is ondersteunende tekst. De redactie kreeg hulp van wetenschappelijke instituten als het KNMI en Deltares. Foto’s zijn onder meer gemaakt door luchtfotograaf Karel Tomeï en Ruben Smit, de maker van bioscoopfilm WAD.

Tot Vroeges favoriete onderdelen van het boek behoren een kaart met de honderden scheepswrakken die in het gebied liggen, en een illustratie van het onderwaterleven. ‘Als je met de veerboot over het glanzende wateroppervlak vaart, ben je je er niet van bewust hoe het daaronder krioelt van het leven. Echt een fascinerende plaat.’

De Wadden zijn contrastrijk, vindt de uitgever. Hij somt op: ‘Het gebied is verbonden met een gevoel van ruimte. Maar staar je over de weidse zee, dan zie je al snel een booreiland van de NAM. En het is er stil en sereen, behalve als er militaire trainingen plaatsvinden. Vanaf de Boschplaat kun je de Melkweg zien – het is een van de donkerste plekken in Nederland. Maar een eindje verderop veroorzaken havens en industrie veel lichtvervuiling.’

Er is wat zorg over de impact van het groeiende toerisme, weet Vroege.

Hij is niet bang dat de Bosatlas voor een extra toename zal zorgen. ‘Iedere keer op de veerboot naar Schier­monnikoog, denk ik: wat een enorme massa mensen. En dan gaan we van de boot af en is de rust meteen weergekeerd. Het eiland is zo groot, de stranden zijn zo breed …’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De toegangswegen naar de Dam worden vanwege de herdenking voorzien van wegversperringen, zoals hier op het Damrak.

Dodenherdenking onder hoogspanning

De vrees dat het zaterdagavond niet overal twee minuten stil blijft, is dit jaar groot. Vanwege de angst voor pro-Palestijnse protestacties worden op verschillende plekken veiligheidsmaatregelen genomen.

Volgens een woordvoerder van de Tweede Kamer zal voorzitter Martin Bosma zjin rol als kranslegger op 4 mei 'knetterneutraal' vervullen.

Ongemak om PVV'er Bosma als kranslegger: 'Nog een stap in het normaliseren van zijn gedachtengoed'

Dat Martin Bosma in zijn functie als Kamervoorzitter optreedt als kranslegger op de Dam, roept bij velen weerstand op. 'Het zou hem sieren als hij sorry zou zeggen voor zijn uitspraken.'

Koning Willem-Alexander op 15 april in gesprek met Joodse scholieren van middelbare school Maimonides en hun leerkrachten.

Het Nederlandse koningshuis en de Joden, dat is altijd wat ingewikkeld geweest

De Nationale Herdenking op 4 mei is dit jaar spannender dan normaal. Misschien gaan activisten de gelegenheid gebruiken om aandacht voor de Palestijnse zaak te trekken. En wat zal koning Willem-Alexander erover zeggen?

Een digitale simulatie van hoe de waterstofboot straks over de Noordzee zal varen.

Met deze 'vliegende' boot op waterstof, willen Delftse studenten de scheepvaart verduurzamen

Geen dampende dieselwalmen maar alleen een stroompje schoon water als uitstoot. Om de scheepvaart milieuvriendelijker te maken willen studenten van de TU Delft voor het eerst met een waterstofboot de Noordzee oversteken.

Dodenherdenking in de Hollandse Schouwburg vorig jaar. 'Herdenk deze dag respectvol.'

Joden leven met dubbele gevoelens toe naar dodenherdenking. 'We houden ons hart vast'

Dodenherdenking valt dit jaar op de sabbat, waardoor veel religieuze Joden er niet aan deelnemen. Toch leven ze gespannen naar 4 mei toe. ‘Als de herdenking verstoord wordt, voel ik me niet meer thuis in Nederland.’

Het monument op de Dam werd gisteren schoongemaakt voor de dodenherdenking op 4 mei.

Echt stil is het rond de twee minuten stilte nooit geweest, maar de spanningen zijn toegenomen

Dit jaar zijn er uitzonderlijke maatregelen genomen om verstoring tijdens de dodenherdenking te voorkomen. Een blik op de geschiedenis leert echter dat commotie rondom 4 mei allerminst uitzonderlijk is.