© RR

DNA op petje verraadt inbreker, maar die ontkent: “Ik had mijn petje uitgeleend aan een vriend”

Bodukap -

Het Openbaar Ministerie heeft twee jaar en zes maanden cel gevorderd tegen een 25-jarige Albanees. Hij wordt ervan beticht betrokken te zijn bij een inbraak binnen de politiezone Bodukap. Op een teruggevonden petje werd immers DNA van de man aangetroffen.

Theo Derkinderen

Op 26 oktober 2020 werden enkele mannen betrapt bij een inbraak in een woning. Het was de ex-partner van de bewoonster die de inbrekers betrapte. “Hij zag drie mannen de vlucht nemen. Een van hen kon hij tegenhouden en daarbij viel diens pet op de grond”, lichtte procureur Catherine Van de Heyning toe. “Bij de inbraak maakten de daders onder meer een spaarpotje van de kinderen buit, net als een gouden ring en een horloge.”

De getuige zag dat de inbrekers de vlucht namen met een Peugeot en kon ook de nummerplaat noteren. “Het bleek om een huurauto te gaan die daags nadien al kon worden aangetroffen. In de wagen zaten vier personen. Enkele van hen werden een hele poos geleden al veroordeeld, maar F.L liet verstek gaan voor zijn proces en tekende nu verzet aan.”

Voor het Openbaar Ministerie was het duidelijk dat F.L. bij de feiten betrokken was. “Op het petje dat hij verloor bij de schermutseling aan de woning is DNA van hem gevonden.”

Bij de behandeling van de zaak destijds liep de Albanees twee jaar cel op. Daarnaast kreeg hij nog eens zes maanden cel voor een tweede dossier. “Bij zijn arrestatie bleek F.L. 1.660 euro op zak te hebben. Geld dat volgens ons van criminele feiten afkomstig was.”

Het OM vroeg om de straffen te bevestigen en geen alternatieve straffen op te leggen, temeer omdat de man deze week ook in Brussel moet verschijnen voor diefstallen en in juni in Tongeren.

Geleend

F.L. bleef tijdens zijn proces volhouden dat hij niets met de diefstallen te maken had. “De enige link die ik had me die andere mannen was dat ik een kamer huurde in hun appartement. En ja, een van hen heeft me gevraagd om mijn pet te lenen. Ik heb ze hem gegeven. Vandaar dat mijn DNA daarop is teruggevonden. Maar ik heb niet ingebroken.”

Over het aangetroffen geld was F.L. ook duidelijk: “Dat was van mij. Net als een flesje parfum en een halsketting.”

De rechtbank velt een vonnis op 10 juni. (tdk)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Mechelen