justitie

Antwerpse zakenman die zich voordeed als gespierde Italiaan vrijgesproken van verkrachting

© rtr

Een man die zich op de datingsite Tinder anders had voorgedaan dan hij was, is maandag vrijgesproken voor verkrachting van zijn date. De correctionele rechtbank vond niet dat er sprake was van een list.

kma, blg

De beklaagde gebruikte op zijn Tinderprofiel foto’s van iemand anders, waardoor zijn date dacht dat ze met een gespierde, bebaarde man van Italiaanse origine aan het chatten was. Op 9 november 2018 hadden ze ’s avonds afgesproken in zijn winkel in Antwerpen.

De vrouw had via chatberichten de instructie gekregen om de deur op slot te draaien en om zich te blinddoeken. Daarna had ze seks gehad met haar date. Toen ze na afloop de blinddoek verwijderde, stond er een compleet andere man voor haar.

De vrouw voelde zich bedrogen en deed aangifte van verkrachting. Ze had nooit seks met de beklaagde gehad, als ze had geweten dat hij er zo uitzag. Ook het openbaar ministerie meende dat de beklaagde een list had gebruikt, waardoor ze geen geldige toestemming had gegeven. De procureur had twee jaar cel gevorderd.

Geen list

Volgens de verdediging had de beklaagde geen list gebruikt. Hij had zich gewoon knapper voorgesteld dan hij in werkelijkheid was. “Uit het strafdossier blijkt dat het uiterlijk van onze client niet doorslaggevend was voor de toestemming van zijn date. Ze vond het spannend om iemand onbekend te ontmoeten en de mysterie daarrond in stand te houden”, klinkt het bij zijn advocaten Sanne De Clerck en Sam Vlaminck. “Achteraf was er teleurstelling. Maar toestemming kan achteraf niet teruggetrokken worden.”

Zij voerden ook aan dat toestemming niet met terugwerkende kracht kan worden ingetrokken en hadden de vrijspraak gevraagd. De correctionele rechtbank in Antwerpen vond dat er geen sprake was van een list en sprak de beklaagde vrij. “Als dit wel tot een veroordeling voor verkracht had geleid, was dit bijzonder verregaand geweest”, aldus De Clerck.

De Clerck vindt dat de rechter “de realiteit van datingapps goed heeft meegenomen”. “Er zijn risico’s verbonden aan het online daten en van volwassenen mag er ook enige kritische houding verwacht worden. Deze uitspraak is een mooi voorbeeld dat we met het nieuwe seksueel strafrecht klaar zijn voor de uitdagingen die de huidige realiteit met zich meebrengt”, aldus De Clerck.