justitie

Leider drugsbende ontsnapt bij aanval op gevangenentransport in Normandië, zeker twee cipiers omgekomen

In Normandië is dinsdagvoormiddag een busje voor gevangenentransport aangevallen. De gedetineerde kon ontsnappen tijdens de uiterst gewelddadige actie. Minstens twee bewakers zijn omgekomen, drie anderen raakten gewond. De ontsnapte gevangene is ondanks een grootschalige zoekactie nog niet opgepakt

Frederic Eelbode, wle
Bron: belga, le parisien, rtl, tf1, bfm

Het busje was op weg van Evreux naar Rouen toen het iets na 11 uur werd klemgereden ter hoogte van de péage van Incarville, ten zuiden van Rouen in het departement Eure. Volgens Franse media was de gevangene een zware crimineel met meerdere feiten op zijn kerfstok gaande van inbraak tot poging tot doodslag. Volgens Le Parisien gaat het om een dertigjarige die aan het hoofd staat van een drugsbende en de bijnaam ‘La Mouche’ draagt, ‘de vlieg’. Hij zou dinsdag worden voorgeleid bij de rechtbank in Rouen.

Profiel

Wie is de ontsnapte Mohamed A.?

Mohamed A., een 30-jarige man die de bijnaam “La Mouche” of “De Vlieg” heeft, zou de leider zijn van een drugsbende. Hij was onderweg naar de gevangenis van Évreux nadat hij dinsdagochtend ondervraagd was door de onderzoeksrechter in Rouen in verband met een zaak van poging tot doodslag.


Zijn strafblad bevat tot dusver een tiental veroordelingen voor veel lichtere overtredingen: rijden zonder rijbewijs, diefstal in supermarkten, verzet bij arrestatie en belediging. De meest recente veroordeling dateert van vorige dinsdag, toen hij schuldig werd bevonden aan het plegen van een reeks winkeldiefstallen.


Naast het onderzoek voor doodslag in Rouen zou er ook in Marseille een gelijkaardig onderzoek lopen, voor doodslag van een inwoner van Dreux op 17 juni 2022. Die feiten zouden wellicht verband houden met drugshandel. 


A. stond volgens het Openbaar ministerie wel onder speciaal toezicht. Die maatregel is van toepassing voor gedetineerden die deel uitmaken van de georganiseerde misdaad of een terreurorganisatie, of die mogelijk zouden proberen te ontsnappen. 

Volgens de eerste berichten en uit beelden van omstaanders hielden een zwarte BMW5 en een witte Audi A5 met minstens vier personen de bestelwagen met de gevangene tegen op de snelweg A154. Ze waren in het zwart gekleed, hadden capuchons op en waren gewapend met machinegeweren. Ze hebben twee cipiers doodgeschoten, drie anderen raakten zwaargewond. Met een derde voertuig zouden ze zijn weggereden.

Dodelijke raid op gevangenentransport in Normandië volledig gefilmd door beveiligingscamera

De Franse gendarmerie is een onderzoek gestart en heeft ‘plan Épervier’ (sperwer) ontplooid, een grootschalige operatie naar aanleiding van een ontvoering, ontsnapping of opsporing van een gezochte persoon. Er zijn 200 gendarmes naar de Eure en omliggende departementen gestuurd, helikopters ingezet en wegversperringen opgesteld. “Alle middelen die we ter beschikking hebben, worden ingezet”, liet binnenlandminister Gérald Darmanin weten.

“De aanslag van vanochtend, die het leven kostte aan cipiers, is een schok voor ons allemaal”, reageerde de Franse president Emmanuel Macron op X. “De natie staat achter de families, de gewonden en hun collega’s. Alles wordt in het werk gesteld om de daders van deze misdaad te vinden, zodat gerechtigheid kan geschieden in naam van het Franse volk. We zullen meedogenloos zijn.”

Minister van Justitie Eric Dupond-Moretti zegt dat voor de daders “een leven niets voorstelt”. “We stellen alles in het werk om de daders van deze verachtelijke misdaad op te pakken. Ze zullen worden ondervraagd, veroordeeld en gestraft”, belooft hij. Hij herinnert eraan hoe uitzonderlijk dit soort misdaad is: volgens Dupon-Moretti is het al sinds 1992 geleden dat een Franse cipier is vermoord.

“Blokkeer de gevangenissen”

De vakbonden roepen ondertussen op om woensdag de gevangenissen te “blokkeren”. Ze willen daarmee hun steun betuigen aan de slachtoffers. Minister Dupond-Moretti zou woensdagnamiddag ook overleggen met de vakbonden.