DS Onderzoekt Doelwit Europa

De generaals zijn zenuwachtig: hoe groot is de dreiging uit het oosten?

© AFP

Al maanden waarschuwt de ene na de andere hoge militair voor een escalatie van de oorlog die Rusland in Oekraïne voert en heel Europa dieper meesleurt in een gewapend conflict. Onze redacteurs keken achter het gordijn van de onheilspellende verklaringen, op zoek naar de feiten die de onrust verklaren.

Peter De Lobel, Dominique Minten, Nikolas Vanhecke en Koen Vidal

Hoe kwetsbaar is ons land in geval van oorlog? “Wij hebben geen luchtafweer. Nul, niks. Begrijp dat goed”Het idee dat België ‘veilig’ ver weg ligt van de frontlijn in Oekraïne, klopt niet. Door de combinatie van een pak interessante doelwitten en een totaal gebrek aan luchtverdediging staat ons land vet omcirkeld op Russische kaarten. “Het idee van België als hinterland is totaal verkeerd.” Onze blik richten we maar beter naar het noorden.

Lees het volledige artikel hier.

Fake news en gerichte lekken: hoe Rusland het Westen tracht te ontwrichtenOp onze smartphones loopt een onzichtbare frontlijn, vanwaaruit het Kremlin halve waarheden en hele leugens afvuurt. Van een gelekt gesprek onder militairen tot fake news over bedwantsen: telkens is het een poging om tweedracht te zaaien. “Vroeger kon je vijanden afschrikken met kernwapens, nu doe je dat met beïnvloeding op het internet.”

Lees het artikel hier.

“Voortdurend kat-en-muisspel”: in de Noordzee woedt een schaduwstrijd met de RussenDoor de cruciale energieparken en duizenden kilometers aan kabels en pijpleidingen is de Noordzee kwetsbaar voor Russische spionage én sabotage. Het leidt tot een vreemd soort dans, op het ritme van ronddobberende spionageschepen. “Met camera’s onder water kom je er niet.”

Lees het artikel hier.

De grensovergang in Narva, met zicht op Rusland.© Jekaterina Saveljeva

Het Estse vrijwilligerskorps groeit, met dank aan PoetinIn het kleine Estland bereidt de hele samenleving zich voor op de Russische dreiging. Het Estse Vrijwilligerkorps telt al bijna 30.000 leden. Zij oefenen elk weekend. “Vrijheid mag je nooit vanzelfsprekend vinden.”

Lees het artikel hier.

Donald Trump (r.) en Navo-topman Jens Stoltenberg in 2018.© AP

Wat als de VS zich uit de Navo terugtrekken? “Ze blijven onmisbaar voor de veiligheid van Europa”Zonder Amerikaanse leiding wordt de Navo een stuurloos schip. De Europese legers missen militaire massa, inlichtingen en eenheid. “Als er bij een conflict geschakeld moet worden, nemen de Amerikanen de leiding, de Europeanen volgen.”

Lees het artikel hier.

Van Daele (l.) en Verbeke: “Met Rusland staat er een brute macht tegenover ons.”© Kaat Pype

Oud-diplomaten Frans van Daele en Johan Verbeke zijn stellig: “Net als Poetin moet Europa de taal van ‘hard power’ spreken”Frans van Daele en Johan Verbeke, de éminences grises van de Belgische diplomatie, vinden dat vredesonderhandelingen met Poetin momenteel geen zin hebben. Integendeel, Europa moet meer dan ooit rekening houden met de Russische expansiedrift. “Er staat een brute macht tegenover ons. Onze boodschap moet duidelijk zijn: wij gaan ons niet laten doen.”

Lees het artikel hier.

Vooral niet-Europese bedrijven profiteren van nieuwe wapenwedloopDe groeiende Europese defensiebudgetten zijn een opportuniteit voor producenten van wapentuig. Maar hoe vermijden we dat vooral bedrijven van buiten de Unie met die kansen aan de haal gaan? “De fragmentatie volgens nationale grenzen staat in de weg. We moeten beter investeren, en dat betekent samen investeren en Europees investeren.”

Lees het artikel hier.

Wie vrede wil, moet zich voorbereiden op oorlog. Maar hoeveel mag dat kosten?

Investeren in Defensie is als een verzekering. Die kost veel geld en eigenlijk hoop je ze nooit te moeten gebruiken. Zelfs met razende oorlogen aan de grenzen van Europa is dat een lastige boodschap om in verkiezingstijd te brengen. Elk leger levert zo slag met andere noden, dichter bij de burger.

Lees het artikel hier.