zaterdag 22 september 2018 - Sport
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Toon Hermans. Serge Minten

U21 van Pro League nietin het amateurvoetbal

Over het plan om de U21-ploegen van de Pro League volgend seizoen onder te brengen in het amateurvoetbal is geen akkoord bereikt tussen de Pro League, Voetbal Vlaanderen en de Waalse tegenhanger ACFF.

In de nationale reglementscommissie uitte de Pro League al bezwaren tegen dat plan. Met name het voorstel om amateurclubs die naar eerste klasse promoveren wat langer respijt te gunnen om te voldoen aan de licentievoorwaarden (het aantal staan- en zitplaatsen in hun stadion drastisch te verhogen) zinde de profclubs blijkbaar niet. De raad van bestuur van Voetbal Vlaanderen was bereid om die bewuste modaliteit uit het voorstel te halen, haar Waalse tegenhanger (ACFF) echter niet. Alhoewel de meerderheid van de amateurclubs zelf voor het project stemden, wordt het nu dus een jaar lang in de koelkast gezet.

Oude modaliteiten

Eén en ander betekent natuurlijk dat er geen overgangsjaar komt in het amateurvoetbal. Zo zal de Pro League bijvoorbeeld voor hen geen deelnamerecht weerhouden (12.000 euro voor clubs in eerste klasse amateurs, 9.000 in tweede en 6.000 in derde). Ook zullen er geen twee clubs minder degraderen uit de derde klasse en komen er geen extra-stijgers uit de interprovinciale eindronde.

Hoeft het gezegd dat de ontwerpers van het voorstel dit erg betreuren? Zij zien de bergen werk die ze erin hebben gestoken in rook opgaan. Bovendien vinden ze het vooral spijtig dat één van hun strategische doelstellingen (talent laten doorstromen) niet gerealiseerd wordt.

Uiteenlopende reacties

De Limburgse clubs zelf die bijna allemaal voor hadden gestemd, reageren vrij uiteenlopend. “We moeten natuurlijk open staan voor nieuwe initiatieven en ik twijfel niet aan de goede bedoelingen van de mensen die het plan uitgedokterd hebben”, zegt Hades-voorzitter Toon Hermans. “Maar er was toch nog wat onduidelijkheid. Onzekerheid ook of de profploegen ons niveau wel zouden aankunnen.”

“Ik ben er niet rouwig om dat het plan voor de U21 in de koelkast werd gezet”, steekt zijn collega Bruno Steegen van Spouwen-Mopertingen niet onder stoelen of banken. “Ik denk niet dat het voor ons een meerwaarde zou geweest zijn. Die U21-ploegen kunnen niet promoveren. Waar zit dan de sportieve uitdaging voor die jongens? En gaat er volk komen kijken naar zulke wedstrijden? Voor ons mag de formule blijven zoals ze is.”

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws