Direct naar artikelinhoud
jaaroverzicht

Deze tv-programma’s uit eigen land mocht u dit jaar niet missen

‘Taboe’ van Philippe Geubels.Beeld VRT

1. Taboe

Philippe Geubels en minderheidsgroepen. Een combinatie die in normale omstandigheden vooral tot gieren, lachen, brullen leidt. Met Taboe koos de comedian voor een andere aanpak door samen met de potentiële gedupeerden op zoek te gaan naar de grenzen van het humorfatsoen. Een evenwichtsoefening die week na week resulteerde in een stroom aan mooie menselijke verhalen. Met Geubels in de onverwachte rol van empathische gesprekspartner en perfect in beeld gebracht door regisseur Kat Steppe. 

De recensie vind je hier , lees zeker ook wat Philippe Geubels en Kat Steppe over Taboe te vertellen hebben.

2. De dag

Het grote publiek moet nog heel even wachten maar abonnees van Telenet Play konden De dag al zien. En dat zullen ze zich geen moment hebben beklaagd. Een reeks als deze is de reden waarom concepten als bingewatchen zijn uitgevonden. De dag vertelt het verhaal van een gijzelingsactie in een doordeweeks bankkantoor. In de verschillende afleveringen krijg je het verhaal afwisselend van binnen in de bank en van buitenaf te zien. Een huzarenstukje waarbij alles puzzelstukjes aflevering na aflevering langzaam maar zeker op de juiste plek terechtkomen. 

Lees het interview met Julie Mahieu en Jonas Geirnaert, het koppel dat het scenario voor De dag schreef. Ontdek hier wat onze man van de reeks vond. 

3. Down the Road

Een roadtrip met zes jongeren met het syndroom van Down. Dwars door Europa. Een programmapitch waar behoorlijk wat risico aan verbonden was. Maar dankzij perfecte schoonzoon Dieter Coppens en zijn zes geweldig naturelle reisgenoten leverde het een pareltje van een programma op. Lovende recensies, kijkcijferpieken en een Gouden Roos voor in de prijzenkast. Logisch dus dat Eén meteen een tweede seizoen bestelde. 

Lees hier waarom onze man Down the Road zo’n fantastisch programma vond.

4. Hoe zal ik het zeggen?

Heb je een boodschap voor je lief, collega of vriend? En vind je het moeilijk die zelf over te brengen? Dan roep je toch gewoon de hulp in van Jens Dendoncker? Het resultaat van zijn inspanningen heet Hoe zal ik het zeggen? Een verborgen-cameraprogramma van internationale klasse met ondertussen al een waslijst buitenlandse remakes op het palmares. Het eerste seizoen leverde Dendoncker en co. een Emmy-award op. Het tweede seizoen, dat momenteel op VTM te zien is, haalt schijnbaar moeiteloos hetzelfde niveau. 

Lees hier hoe Sofie Peeters, de vrouw achter Hoe zal ik het zeggen? het van chauffeur tot Emmy-winnaar schopte.

5. Team Scheire

Een paar ingewikkelde problemen, een bende behoorlijk fanatieke wetenschappers en één Lieven Scheire om dat uitvindersgeweld in goede banen te leiden. Dat zijn de succesingrediënten van Team Scheire. In dat programma gaan de beste breinen van ons land op zoek naar oplossingen voor een aantal alledaagse problemen waar mensen met een fysieke en/of mentale handicap mee worstelen. Het resultaat? Televisie die er in slaagt een wezenlijk verschil te maken.

Lees hier waarom Team Scheire een prominentere plaats in het zendschema verdient.

6. De val

Een economische crisis is niet meteen het materiaal dat doorgaans beklijvende televisie oplevert. Maar Michaël Van Droogenbroeck bewijst met De val dat het ook anders kan. Hij combineert nieuwe beelden met archiefmateriaal en giet daar een zorgvuldig gekozen soundtrack overheen. Dat levert volgens onze man een documentairereeks met een hoog cinemagehalte op. 

Lees in dit interview met Michaël Van Droogenbroeck over het thrillergehalte van zo’n economische crisis. 

7. Zelfde deur, 20 jaar later

Twintig jaar geleden trok Man bijt hond-reporter Martin Heylen van deur tot deur, op zoek naar de kleine verhalen achter een Vlaamse gevel. In Zelfde deur, 20 jaar later duwt hij nog eens op dezelfde bel. Op zoek naar een antwoord op de vraag wat de tijd met een mens doet.  Het antwoord is soms hoopvol, een andere keer triest, maar altijd razend interessant. 

Lees hier wat onze man van de zoektocht van Heylen vond. 

8. Voor de mannen

Wat betekende het om homo te zijn in minder tolerante tijden? Met die vraag in het achterhoofd ging VRT-journalist Xavier Taveirne op bezoek bij de eerste generaties mannen die zich in Vlaanderen als homo durfden outen. Hij kwam terug met een driedelige documentairereeks waarin hij erin slaagde om die mannen te doen praten over zaken waar ze al die jaren over hebben gezwegen. Pakkende televisie van begin tot einde.

Lees hier de recensie.

9. Pano

Een reportage over de invoer van illegaal bushmeat. Een blik op armoede in Vlaanderen anno 2018 en natuurlijk de ontluisterende ontmaskering van Schild & Vrienden. Pano woog dit najaar zwaar op de nieuwsagenda en dat is precies wat een nieuwsmagazine van dat kaliber hoort te doen. 

10. Make Belgium Great Again

Niet alleen Pano demonstreerde dit najaar hoeveel impact een televisieprogramma kan hebben. Ook Make Belgium Great Again zette zaken in beweging. Frances Lefebure en haar team deden hun kijkers onder andere nadenken over voedselverspilling en de impact van plastic op het milieu. Als klap op de vuurpijl joegen ze diezelfde kijkers ook nog eens massaal uit hun zetel om zich als orgaandonor te gaan registreren. Wat hen meteen ook een plaatsje in de top tien oplevert. 

Lees hier meer over de orgaandonatie-actie van Make Belgium Great Again.