zaterdag 26 mei 2018 - Games & multimedia
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Sinds ‘Fortnite’ tien maanden geleden werd gelanceerd, lokte het al 40 miljoen spelers. Epic Games

Hulpverleners plaatsen vraagtekens bij game ‘Fortnite’

“Wie even niet kan spelen, wordt overladen door schuldgevoelens”

HasseltVan de speelplaats tot de keukentafel en zelfs bij oma en opa. Vlaamse kinderen en tieners zijn zó in de ban van de game ‘Fortnite’ dat ze er nergens nog over uitgepraat raken. Sommigen zouden ook uren kunnen spelen. Hulpverleners waarschuwen dat dat niet onschuldig is. “Elke game is verslavend, maar ‘Fortnite’ bevat wel heel specifieke gevaren.”

Een hype rond een game was zelden zo groot als nu bij ‘Fortnite: Battle Royale’. Sinds het tien maanden geleden werd uitgebracht door de Amerikaanse gameontwikkelaar Epic Games, telt het al 40 miljoen spelers, en blijft het maar nieuwe landen en regio’s veroveren. Sterren als rapper Drake doen mee, maar ook erg jonge kinderen. Spelers uit het derde leerjaar vormen geen uitzondering.

Gamers worden in ‘Fortnite’ met honderd tegelijk op een eiland gedropt, met maar één doel: overleven. Ze hebben geen eten, en behalve één bijl ook geen enkel wapen. Alle middelen om in leven te blijven, moeten ze zien te verzamelen. Maar dat is niet de enige uitdaging. Terwijl de tijd verstrijkt, wordt het terrein ook kleiner, waardoor spelers langzaam gedwongen worden om de strijd aan te gaan. Velen vormen daarom teams, vaak met vrienden.

Volgens Rik Leenknegt, directeur van de gameschool van de Hogeschool West-Vlaanderen (Howest) is dat laatste een van de redenen waarom het spel zo populair is. “Het concept dat een heleboel spelers in dezelfde strijd worden gegooid, is iets wat erg aanslaat”, zegt hij. “Daarnaast speelt ook de unieke grafische stijl een rol. ‘Fortnite’ voelt meer aan als een tekenfilm. Het is om die reden dat het spel een ongezien breed en jong publiek bereikt en het voor iedereen extra aantrekkelijk wordt.”

Problematisch gedrag

Extra aantrekkelijk, maar volgens hulpverleners ook extra gevaarlijk. “Het spel ziet er onschuldig uit, maar dat is het niet”, zegt Dimitri Das, begeleider bij het CAD (Centrum voor Alcohol- en andere Drugproblemen) Limburg. “Elke game is verslavend, maar ‘Fortnite’ bevat een aantal zeer specifieke gevaren waar ouders het best waakzaam voor zijn. Spelers krijgen bijvoorbeeld uitdagingen die ze binnen een bepaalde termijn moeten oplossen. Omdat het spel in groep wordt gespeeld, en anderen niet kunnen voort­spelen als één speler ophoudt, ontstaat sociale druk. Wie een tijdje niet kan spelen, wordt daardoor ook vaak overladen door schuldgevoelens.”

Hulpverleners zeggen op dit moment weinig specifieke vragen over ‘Fort­nite’ te krijgen, maar stellen wel vast dat de ongerustheid over gameverslavingen in het algemeen toeneemt. “De zelftest op onze website over gamen wordt vaker ingevuld dan we verwachtten”, zegt Marijs ­Geirnaert van de VAD (Vereniging voor Alcohol- en Andere Drugproblemen). “Vorig jaar is hij zo’n 13.400 keer ingevuld, een stijging met de helft in vergelijking met het jaar daarvoor. Het wijst erop dat bij veel mensen de vrees leeft dat game­gedrag in hun buurt problematisch is.”

Grenzen stellen

Voor Dimitri Das mag het ­duidelijk zijn: “We zullen nooit genoeg kunnen benadrukken hoe belangrijk het is dat ouders grenzen stellen. Dat ze het best een concreet aantal speeluren met hun kinderen afspreken, goed in de gaten houden of dat wordt nageleefd en optreden als dat niet gebeurt. En vooral ook dat ze samen met hun kinderen nadenken over wat er nog meer leuk is naast het gamen.”

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws