© RR

Koppel uit Lint opent dansstudio in Houston: “Een jaar om onze droom waar te maken”

Dansschool Ekkart in Lint is zaterdag het toneel van een internationale danswedstrijd. De dansschool gaat zelf ook de internationale toer op. Peter en Ellen Ekkart verblijven al een goed jaar in Houston om er een dansstudio op te starten.

Filip Spoelders

Het koppel verblijft al sinds februari van vorig jaar in Houston met. Hun 15-jarige zoon woont er ook. “Aanpassen is gemakkelijk hier, omdat er bijna geen verschillen zijn in levensstijl. We spreken de taal en zitten in een gigantische metropool. Houston is na New York, Los Angeles en Chicago de vierde grootste stad van de Verenigde Staten. De grootste aanpassing was het klimaat. Temperaturen boven de 25 graden vanaf maart zijn geen uitzondering. De airco’s zoemen nu al vlotjes”, laat Peter vanuit Houston weten.

Het gezin werd goed verwelkomd in Texas. “Doordat we uitgenodigd waren door de plaatselijke danswereld, was alles goed geregeld. Verder zijn de Texanen zeer behulpzaam. Met de storm Harvey, eind augustus, merkten we een enorme solidariteit onder de bevolking. We werden als nieuwe burgers zonder problemen opgenomen. Texanen kijken op naar Europeanen. Ze staan versteld van onze talenkennis en onze verfijnde culturele achtergrond.”

© RR

Peter en Ellen willen hun weg vinden tussen Amerikaanse dansscholen. “We merken dat we tegenover onze Amerikaanse collega’s veel ervaring hebben. Door het tekort aan goede dansleraars, worden jonge mensen te vroeg leraar. En dat gaat ten koste van de kwaliteit. Daardoor hebben we een enorme voorsprong. Dat was ook nodig. In Mortsel en in Lint hebben we een stevige reputatie opgebouwd en is de naam Ekkart alom bekend. Hier moesten we van nul beginnen. Dat neemt tijd in beslag.”

© rr

“We zijn de laatste voorbereidingen aan het treffen om een eigen zaak te starten. Als dit loopt zoals gepland, wordt het een project op lange termijn.” Er zijn nochtans grote verschillen tussen de Belgische en Amerikaanse danswereld. “Aangezien de vrijetijdssector hier volledig privé is en er geen inmenging van de staat bestaat, kan je spreken van open en eerlijke concurrentie. De prijzen zijn in de Verenigde Staten dan ook veel hoger dan in België. Voor één les betaal je makkelijk het drievoud. Nog een verschil is dat de Belgische dansscholen betere accommodatie hebben: ruime grote zalen, goede geluid- en lichtinstallatie, draadloze microfoons en een houten massieve vloer. De Belgische klant zal raar opkijken als hij in de Verenigde Staten in een piepkleine studio moeten dansen, op laminaat, met een iPod als installatie.”

De dansstudio zal enkele troeven uitspelen in de Verenigde Staten. “Dansavonden zoals wij die organiseren in België, kennen ze hier niet. Ook onze opendeurdagen, iets waar we bekend om staan, missen ze hier. Ons kwaliteitslabel overbrengen naar de Amerikaanse markt, dat is ons doel. Daar zijn we nu mee gestart en over één jaar maken we een balans op.”

Chocolade

Missen ze na dertien maanden nog iets uit eigen land? “We missen lekkere dingen zoals chocolade van Leonidas, degelijk brood, goede wijn, een rustig terrasje, een patissier. Culinair zijn we verwend in België. Maar in Houston is de wegeninfrastructuur dan weer beter.”