Controle op medicatie voor palliatieve sedatie oplossing voor oneigenlijke toepassing

UGent-professor en oncoloog Simon Van Belle, covoorzitter van de onderzoeksgroep “Zorg rond het Levenseinde”, erkent dat dokters in sommige ziekenhuizen liever palliatieve sedatie toepassen dan euthanasie. Hij pleit voor een betere controle op het gebruik van medicatie voor palliatieve sedatie, om het probleem te bestrijden.

In het programma Hautekiet op Radio 1 getuigden dinsdag verschillende mensen over familieleden waarbij palliatieve sedatie werd toegepast, terwijl alle papieren voor euthanasie in orde waren.

Professor Van Belle erkent het probleem, en stelt dat in sommige middens palliatieve sedatie om ideologische redenen meer aanvaard is dan euthanasie. “Op sommige plaatsen gebeurt het om een gewetensstrijd rond euthanasie te vermijden. Persoonlijk blijf ik erbij dat het excuus van de administratieve rompslomp (elk geval van euthanasie moet bijvoorbeeld doorgegeven worden aan de Federale Commissie Euthanasie, red.) geen goed excuus is. Het gaat om een verkeerd gebruik van een middel om symptomen te verlichten.”

Van Belle benadrukt dat internationaal immers werd vastgelegd dat palliatieve sedatie dient om oncontroleerbare symptomen als pijn te verlichten, en niet om iemand sneller te doen sterven. Om te vermijden dat palliatieve sedaties oneigenlijk worden toegepast pleit hij voor een betere controle op het gebruik van de medicatie die nodig is. “Dat is volgens mij de beste manier. Door het feit dat alles elektronisch gebeurt moet dat mogelijk zijn.”

Professor Wim Distelmans (VUB) pleitte er bij de VRT voor om de melding van alle gevallen van palliatieve bij de Federale Commissie Euthanasie verplicht te maken, zoals dat nu al het geval is voor euthanasie.

Van Belle vindt die registratie, met vermelding van de reden voor de palliatieve sedatie, een goede eerste stap. “Dat zou duidelijk maken of het gaat om een echte sedatie versus een verkapte vorm van euthanasie”, aldus Van Belle. Hij waarschuwt er echter voor dat het nog altijd een vrijwillige akte zou zijn, en dat er dus geen garantie is dat alle gevallen werkelijk gemeld worden.

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER