Estafettezwemsters pakken goud in wereldrecord

Foto: ANP

De Nederlandse estafettezwemsters hebben vrijdag bij de Europese kampioenschappen kortebaan het goud veroverd op de 4×50 meter vrije slag. Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk, Tamara van Vliet en debutante Valerie van Roon deden dat in een nieuw wereldrecord: 1.33,91. De mondiale toptijd was met 1.34,24 sinds december 2014 al in Nederlandse handen. Kromowidjojo en Heemskerk pakten toen samen met Inge Dekker en Maud van der Meer de wereldtitel in Doha.

‘Kromo’ dook vrijdag in Kopenhagen als eerste het water in en bezorgde Oranje met een flitsende 23,42 seconden direct een flinke voorsprong. Heemskerk maakte het gat alleen maar groter en na een eveneens sterk optreden van Van Vliet mocht de negentienjarige Van Roon het afmaken.

Zweden eindigde met Michelle Coleman en Sarah Sjöström in de ploeg op gepaste afstand als tweede (1.35,92). Het brons ging naar gastland Denemarken, vooral dankzij de sterke slotzwemster Pernille Blume (1.36,02).

Voor Kromowidjojo staat de teller na twee dagen in het Deense water al op vier gouden medailles. De 27-jarige Groningse veroverde donderdag haar eerste Europese titel op de 50 vlinder, kort daarna gevolgd door goud op de 4×50 wissel. Vrijdag was ze eerst de beste op het ‘koninginnennummer’, de 100 meter vrije slag. Kromowidjojo troefde met een Nederlands record van 50,95 titelverdedigster Sjöström af.

,,De 100 vrij was de afstand waarvan ik dacht: die gaat het moeilijkste worden om te winnen, met Sarah als concurrente”, zei Kromowidjojo. ,,Daarom ben ik extra blij met goud. En ook nog in een persoonlijk én Nederlands record, voor het eerst onder de 51 seconden.” De drievoudig olympisch kampioene sloot de dag in stijl af met goud én een wereldrecord op de estafette. Kromowidjojo gaat in het weekeinde ook nog op jacht naar medailles op de 100 vlinder en 50 vrij, het nummer waarop ze twee jaar geleden in Netanya de Europese kortebaantitel veroverde.