Regenboogkleuren en Palestijnse vlaggen op Brusselse Pride

© Kristof Vadino

60.000 mensen zijn door de straten van de hoofdstad getrokken voor de Brussels Pride, de jaarlijkse hoogdag voor de queer-gemeenschap in België. De Pride is een feest en protest ineen en heeft dit jaar als thema veiligheid, elke dag, overal. Het was een opvallend politiek geladen editie. Petra De Sutter: “Onze rechten staan onder druk.”

asd, Belga

De organisatie van de Brussels Pride verwacht 250.000 LGBTQIA+’ers en sympathisanten voor het hele evenement. Volgens de Brusselse politie namen alvast zo’n 60.000 mensen deel aan de optocht. En hoewel de organisatoren niet willen dat de optocht gerecupereerd wordt als politiek campagne-evenement, laten politici zich er elk jaar graag zien. Dat was dit jaar, met de verkiezingen in aantocht, zeker niet anders. Onder meer federaal premier Alexander De Croo en vice-eersteminister Petra De Sutter waren aanwezig om het startschot te geven voor de optocht. Vooruit, Ecolo, Groen, N-VA, Open VLD en MR waren van de partij. Vlaams Belang liet zich niet zien. Maar ook heel wat andere deelnemers lieten hun politieke stem horen, met kreten als From the river to the sea en No queer liberation without a free Palestine vroegen ze aandacht voor de oorlog in Gaza.

© Kristof Vadino

Bedreigde vrijheid

De verschillende politici wezen op de noodzaak en het belang om te blijven opkomen voor de rechten en vrijheden van de LGBTQIA+-gemeenschap. “Onze rechten staan onder druk”, zei minister De Sutter. “We weten dat extreemrechts de mensenrechten wil bedreigen van u, van mij, van iedereen die hier vandaag aanwezig is. We gaan dat niet laten gebeuren. We zijn hier vandaag allemaal samen om te tonen dat we met velen zijn, en dat we ons niet hoeven te schamen voor wie we zijn en wie we liefhebben.”

“Extreemrechts bedreigt de vrijheid van LGBTQIA+-mensen”, klonk het ook bij de aanwezige Elio Di Rupo. “We moeten blijven vechten, in vreugde en met plezier, voor de vrijheid van eenieder.”

© Kristof Vadino

© Kristof Vadino

Veiligheid

Het thema van de pride is dit jaar ‘Safe Everyday Everywhere’ en promoot een samenleving waarin iedereen, ongeacht geaardheid of afkomst, zich veilig kan voelen, elke dag, overal. Daarvoor is nog heel wat werk te verzetten, aldus queer activiste en spokenwordartieste Michiko Lii: “Een paar dagen geleden verschenen artikels over een onderzoek dat aantoont dat de helft van de queer personen niet hand in hand durft te lopen. Maar de pride gaat over meer dan dat, het gaat over acceptatie, van wie je bent en van wie je houdt.”

De haatboodschappen en vernielingen aan de nieuwe bankjes in regenboogkleuren in Brugge afgelopen vrijdag tonen dat die acceptatie nog niet verworven is.

© Kristof Vadino

© Kristof Vadino

VS waarschuwen voor geweld tegen queers

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een wereldwijde waarschuwing uitgestuurd: er zouden mogelijk terroristische aanslagen of gewelddadige acties tegen personen uit de LGBTQIA+-gemeenschap aankomen. Amerikaanse burgers in het buitenland worden aangemaand extra voorzichtig te zijn. Ook evenementen van de queer gemeenschap zouden een mogelijk doelwit zijn. Maar voor de pride in Brussel is er geen concrete dreiging gemeld, het dreigingsniveau in de hoofdstad is dan ook niet verhoogd.

Afgelopen vrijdag was IDAHOT, of de internationale dag tegen holebifobie, transfobie en interseksefobie en op 1 juni begint de Pride Month.