Direct naar artikelinhoud
Interview

Club Brugge-manager Vincent Mannaert zit niet stil na titelviering : "Groep heeft opfrisbeurt nodig"

Vincent Mannaert geeft doelpuntenmaker Jelle Vossen een knuffel na de titelmatch in Standard, zondagavond.Beeld Photo News

Het duurde tot 9 uur vooraleer Vincent Mannaert terug onder de levenden was. Na een wilde feestnacht blikt de CEO van Club alweer vooruit naar volgend seizoen. Eerste doel: de sterkhouders in Brugge houden.

Een gevoel van grote tevredenheid overvalt Vincent Mannaert (43) een dag na de titel. Voorzitter Bart Verhaeghe zei zelf: "Deze titel is mooier dan twee jaar geleden." Dat vindt Mannaert niet. "Elke titel heeft zijn verhaal. Twee jaar geleden was ik wel euforischer omdat het toch de eerste titel was van het huidige management.

"Toen we zeven jaar geleden aan dit avontuur begonnen, hadden we een duidelijke visie: de identiteit van Club Brugge teruggeven aan de fans. We hebben toen als eerste ingespeeld op sociale media, zijn naar de jonge fans getrokken, naar de vrouwelijke supporters. Als Bart Verhaeghe uitgelaten is, is dat omdat het Club Brugge-gevoel vandaag sterker leeft dan ooit."

Wat opviel, zo'n feestje bij Club Brugge is toch anders dan bijvoorbeeld bij Anderlecht. Nóg meer uitgelaten, nóg meer remmen los.

Mannaert: "Een enorme spontaniteit, hé? De kracht van dit Club Brugge is het familiegevoel. Zondagnacht tijdens het feest aan de Noord-tribune heb ik fans uit Antwerpen, uit Limburg gezien die mij vertelden: 'We moesten hier zijn.' Ik heb mensen zien wenen."

Wat is uw aandeel in deze titel?

"Ik voel mij de sleutelbewaarder van de club. Ik weet dat ik op een dag de sleutel ga doorgeven, maar nu het nog aan het mij is, heb ik de ambitie om Club Brugge elke dag beter te maken."

Het is belangrijk dat we na de zomer een kern op de been brengen die honger heeft

Ga er dan maar aanstaan. Analist Marc Degryse sprak: 'Dit Club Brugge haalt straks weer 0 op 18 in de Champions League.'

(lacht) "Marc Degryse is de eerste analist die in de toekomst kan kijken. Hij bedoelt dat de groep een opfrisbeurt nodig heeft en daar geef ik hem gelijk in. Twee jaar geleden, toen we met Michel Preud'homme naar de Champions League trokken, heb ik mij vergist in de mentale progressiemarge. Ik dacht dat dezelfde groep de grenzen kon blijven verleggen, maar al snel bleken sommigen verzadigd na het winnen van een titel en een beker. Het is belangrijk dat we na de zomer een kern op de been brengen die honger heeft."

Club Brugge haalde 12 op 27 in de play-offs. Het won amper zes wedstrijden na Nieuwjaar. U hebt toch een kwaliteitsinjectie nodig?

"Wesley Sonck vroeg mij zondag iets soortgelijks: 'Moet Club Brugge niet enkele grote namen aantrekken?' Neen. Club Brugge moet kleine namen aantrekken, die groot worden. Wie kende Meunier? Bacca? Izquierdo? Wij moeten deze zomer in de eerste plaats een groep samenstellen die, ongeacht leeftijd en statuut, de extra mile wil gaan."

Waar moet Club zich versterken?

"Wel, we moeten er toch voor zorgen dat we ons eigen record in het Guinness Book niet gaan evenaren. Vijf keepers in een kampioenenjaar, dat was erover."

U hebt geen spitsen voor het niveau van de Champions League.

"Hoe vond je Wesley tegen Standard? Hij was fe-no-me-naal. En amper 21 jaar!"

Hij blijft dus jullie eerste spits volgend seizoen?

"Als we hem kunnen houden. Als ik scout was van een grote club en ik zat zondag in de tribune, dan belde ik na een uur naar de grote baas: 'Ik ben er hier mee weg. Pak hem maar.' Wesley is de enige spits die dit seizoen Luyindama fysiek in zijn zak stak. Ik zeg je: wat Benteke kan, zal Wesley volgend seizoen ook tonen."

Er is één speler die zondagavond spontaan in uw nek sprong: Emmanuel Dennis. Hebt u een speciale band met hem?

"Je moet de voorgeschiedenis een beetje kennen van Dennis (weeskind op 10 jaar, opgevoed door zijn broers, SK). Die jongen is 19 en op zoek naar vaderfiguren. Ik heb het wel voor hem, ja. De term 'ruwe diamant' is uitgevonden voor dit soort spelers. Om eerst de ster van onze competitie te zijn, daarna in de kelder te belanden en uiteindelijk toch weer het hoofd boven water te steken, dat bewijst wat er in die jongen schuilt."

Emmanuel Dennis.Beeld Photo News

Dat is toch opvallend, Vincent Mannaert en Dennis die matchen. Opposites attract?

"Ik hou van authentieke mensen. Dennis is echt, in goede en slechte momenten. Ik heb geen problemen met spelers of trainers die eens door het lint gaan omdat ze zichzelf zijn. Ik hou niet van iemand die eigenlijk zijn emoties wil tonen, maar dat niet doet omdat hij een proper beeld van zichzelf wil aanhouden."

In de eerste plaats zullen we er alles aan doen om Vormer te houden. Er zullen aanbiedingen komen, maar hij is een prioriteit voor ons

Authentieker dan Ruud Vormer maken ze ze niet.

"In de eerste plaats zullen we er alles aan doen om Vormer te houden. Er zullen aanbiedingen komen, maar hij is een prioriteit voor ons. Ik had het daarnet over de identificatie van onze fans met Club Brugge. Wel, Ruud Vormer is de verpersoonlijking van deze club. Ik hoop dat Vormer, die we haalden voor 500.000 euro, zijn toekomst bij Club Brugge ziet."

Mag Hans Vanaken weg? Hij zat in Charleroi op de bank. Dat is toch een veeg teken?

"Ik heb Ivan Leko daarin gesteund. De beste Hans Vanaken is iemand voor de basisploeg van Borussia Mönchengladbach of zelfs Schalke 04. Dat bewees hij nog maar eens in zijn invalbeurt in Charleroi. Maar bijvoorbeeld tegen Anderlecht gaf hij niet thuis. Hij is op een punt gekomen dat hij voor zichzelf moet uitmaken: wil ik mijn huidige niveau aanhouden of ben ik bereid om alles uit mijn carrière te halen? Ik hoop echt waar dat hij voor het tweede kiest, ook al betekent dat misschien dat we hem kwijt zijn. Het zou jammer zijn mocht iemand met zoveel intrinsiek talent, met zo'n vista, balbehandeling en passing niet dat extraatje uit zichzelf kunnen halen."

Hoe straf is het werk van Ivan Leko?

"Heel straf. In de eerste plaats omdat hij het aandurfde om trainer van Club Brugge te worden, na Michel Preud'homme. Toen al wisten we: hij heeft ballen. Maar dan, om ondanks de Europese uitschakeling en na een pijnlijk moment in Moeskroen (de fans floten Leko die avond uit, SK) zich toch vast te bijten, dat toont uit welk hout Leko is gesneden. Hij is meer inspanningen gaan leveren om de groep rond zich te scharen."