Direct naar artikelinhoud
Economie

FOD Sociale Zekerheid beschouwt Deliveroo-koerier als schijnzelfstandige

FOD Sociale Zekerheid beschouwt Deliveroo-koerier als schijnzelfstandige
Beeld BELGA

De Administratieve Commissie ter regeling van de Arbeidsrelatie (CAR), een onderdeel van de FOD Sociale Zekerheid, heeft begin maart geconcludeerd dat een koerier die in dienst is bij Deliveroo geen zelfstandig werk verricht. De voorwaarden waaraan hij werkt, duiden op de arbeidsrelatie van een werknemer. 

Wie als schijnzelfstandige of -werknemer vermoedt aan de slag te zijn, kan de CAR inschakelen. Aan het hoofd ervan staat een magistraat. Verder bevat de commissie leden van de FOD Sociale Zekerheid, de FOD Werkgelegenheid, de Sociale Zekerheid Zelfstandige Ondernemers (RSVZ) en de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ).

Een Deliveroo-koerier stapte in januari naar de instelling. Hij werkte als werknemer voor Deliveroo via de coöperatie SMart tot de fietskoerierdienst de samenwerking stopzette met SMart en enkel nog beroep wou doen op zelfstandigen. De koerier wou voor Deliveroo blijven werken, maar besliste samen met zijn advocaat Antoine Chomé om eerst het advies van de CAR te vragen.

In de beslissing van 9 maart voert de CAR aan dat een Deliveroo-koerier in een ondergeschikt verband werkt, zoals typisch is voor een werknemer. Hij beschikt over weinig manoeuvreerruimte om zijn eigen werktijd noch het werk zelf te regelen. Zo moet de koerier een week op voorhand doorgeven wanneer hij beschikbaar is voor het platform, een werkschema dat Deliveroo uiteindelijk goedkeurt. Dat hiërarchische controle mogelijk is, blijkt uit het feit dat het bedrijf hem continu via gps volgt.

"We boeken een belangrijke overwinning", zegt het koerierscollectief dat sinds begin januari actievoert. "Het zakenmodel van Deliveroo is niet leefbaar." De beslissing staat los van het lopende onderzoek van de Sociale Inspectie en het Arbeidsauditoraat. 

Reactie van Deliveroo

Deliveroo is ervan overtuigd dat de koeriers waarmee het samenwerkt alsnog als zelfstandigen zullen worden beschouwd. Dat zegt de maaltijdbezorgdienst vandaag in een reactie op bovenstaand nieuws.

Deliveroo betreurt dat de CAR tijdens haar onderzoek "op geen enkel moment contact met ons opgenomen heeft". Daardoor lijkt er onjuiste informatie te zijn verstrekt, luidt het in een schriftelijke reactie. "Wij zijn ervan overtuigd dat nadat de feiten uiteengezet zullen zijn, de koerier als zelfstandige zal worden beschouwd, zoals de Britse en Franse rechtbanken reeds in soortgelijke gevallen hebben bepaald."

Deliveroo benadrukt dat zijn koeriers "zelf kiezen waar, wanneer en hoelang zij werken". "Dit geeft hen de vrijheid die ze wensen en verklaart waarom meer dan 2500 koeriers ervoor gekozen hebben om met Deliveroo samen te werken."

Advocaat Antoine Chomé, die in naam van zijn cliënt D.M., die als koerier voor Deliveroo werkte, in januari naar de CAR stapte, noemt de beslissing van de Commissie "een sterk signaal met zeer grote implicaties", want ze is volgens hem niet alleen van toepassing op Deliveroo. Andere koeriers of medewerkers van digitale platformen die op papier als zelfstandigen werken, kunnen nu gestimuleerd worden om naar de arbeidsrechtbank te stappen en hun contract te laten herzien.

Deliveroo zelf kan tegen de beslissing van de Commissie nog in beroep gaan, zegt meester Chomé. Volgens hem weigerde het bedrijf aan de procedure voor de CAR deel te nemen.