IS-vrouwen in een opvangkamp in Syrië
NOS NieuwsAangepast

'Nederlandse inlichtingendiensten praten met IS-vrouwen in Syrië'

Nederlandse inlichtingendiensten hebben gepraat met Nederlandse vrouwen die naar IS-gebied waren uitgereisd en nu in Koerdische kampen in Noord-Syrië zitten. Dat vertellen familieleden van twee Nederlandse vrouwen aan de Volkskrant.

Een van de familieleden zegt dat de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) de gesprekken voert, de andere bron noemt de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Wel geven beide families dezelfde details over de ontmoeting met mensen van de Nederlandse inlichtingendiensten: die namen pepernoten en pindakaas mee.

Waar de gesprekken over gingen is niet duidelijk. De MIVD en AIVD geven geen commentaar. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid zegt niet in kaart te brengen waar uitreizigers zich bevinden, en dus ook niet te weten waar ze zijn.

Als de Nederlandse diensten naast het vergaren van inlichtingen ook met de vrouwen hebben gesproken over hulp, gaat dat in tegen het kabinetsbeleid. Dat beleid komt erop neer dat uitreizigers in crisisgebieden geen bijstand krijgen. Ze moeten zich zelf melden bij een Nederlandse ambassade of consulaat. Vanaf die plek worden ze door de Koninklijke Marechaussee begeleid naar Nederland.

Verhoren

Een van de familieleden wil anoniem blijven. De ander is Houssein, de vader van een vrouw die in 2015 met haar 15-jarige zoon naar Syrië vertrok. De zoon kwam bij een bombardement om het leven en in het 'IS-kalifaat' kreeg ze twee dochters. Houssein trok onlangs met een filmploeg naar Noord-Syrië op zoek naar zijn dochter en kleindochters. De zoektocht slaagde en zijn dochter vertelde hem over de verhoren door Nederlandse inlichtingendiensten.

De documentaire De verloren kinderen van het kalifaat, over Housseins zoektocht naar zijn dochter en kleindochters, gaat vanavond in première op het filmfestival Movies that Matter in Den Haag. Maandagavond zendt BNNVARA de documentaire uit om 21.00 uur op NPO2.

Naar schatting zitten ongeveer tachtig Nederlandse kinderen in Syrië en Irak.

Nederland weet precies van wie, wat en waar

In Noord-Syrië hoorde Houssein (hij wil niet met zijn achternaam in de media) ook van een Koerdische functionaris over de Nederlandse verhoren. De bestuurder zegt tegen hem dat Nederland "precies weet van wie, wat en waar".

Afgelopen week maakte de VRT ook al melding van Nederlandse bezoeken aan de kampen. In een reportage vertelt een Belgische IS-vrouw dat er in gevangeniskamp Al-Roj Nederlandse officials zijn gezien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl