© Joris Herregods

Aanhangwagen kantelt en belandt op terras: “Wat een geluk dat er geen mensen zaten”

Een aanhangwagen geladen met enkele tonnen stabilisé is maandagmiddag gekanteld op het kruispunt van de Antwerpsesteenweg met de Walemstraat. De inhoud van de aanhangwagen belandde op het terras van eetcafé Kortom. Daar zat gelukkig niemand op het terras.

Theo Derkinderen

Een tractor die een grote aanhangwagen voorttrok, kwam maandagmiddag uit de Walemstraat en draaide af naar de Antwerpsesteenweg, richting Mechelen. “Bij dat manoeuvre is het misgelopen en is de aanhangwagen gekanteld. In de aanhangwagen zat stabilisé. Die kwam op grotendeels op het terras van de horecazaak terecht”, zegt Dirk Van de Sande van de lokale politie Mechelen-Willebroek. “Ook een verkeerslicht kwam onder het gevaarte terecht, waardoor de verkeerslichten op het kruispunt helemaal uitvielen.”

Vakantie

Hoeveel stabilisé er in de aanhangwagen zat, is niet helemaal duidelijk, maar het ging alleszins om enkele tonnen. Eetcafé Kortom was uitgerekend sinds gisteren gesloten door vakantie. “Gelukkig zat hier niemand op het terras of reden er net geen fietsers. Dan zouden de gevolgen heel wat dramatischer geweest zijn”, zegt uitbater Tom Bosmans zuchtend.

“De ravage op ons terras is wel groot. Verscheidene paaltjes die ons terras afbakenen zijn vernield. Een grote bloembak is meters ver verschoven en beschadigd door de impact. Een geluk bij een ongeluk is dat we de tafels en stoeltjes omwille van onze vakantie net hadden weggenomen. Anders was er nog meer schade geweest. Maar de stabilisé ligt letterlijk tot tegen het raam van onze zaak.”

© tdk

Opgetrommelde arbeiders kwamen ter plaatse om de inhoud uit de aanhangwagen te scheppen. Dat was nodig om het gevaarte opnieuw te kunnen rechtzetten en takelen. Voor die klus kwam er een kraanwagen ter plaatse. Nadat de aanhangwagen weggehaald was, werd de stabilisé in een andere aanhangwagen geladen en weggebracht.

© Gil Plaquet

Verkeerslichten uitgevallen

Het duurde uren vooraleer de rijbaan opnieuw helemaal vrij was. “Omdat de verkeerslichten waren uitgevallen hebben onze mensen het verkeer geregeld. De plaats van het ongeval is immers een belangrijke toegangsweg tot het industriegebied Mechelen-Noord”, aldus nog Van de Sande.

Grote verkeersproblemen en lange files bleven daardoor gelukkig uit. Hoe het ongeval precies kon gebeuren, is voorlopig nog niet echt duidelijk. “Dat is iets wat we verder onderzoeken”, klinkt het nog bij de politie.

Rijweg gereinigd

Na de takelwerken maakte de brandweer de rijbaan weer vrij. Niet alleen moesten de restanten stabilisé worden weggespoten, door het ongeval was er ook olie op de weg terechtgekomen. Die moest ook verwijderd worden. Niemand raakte bij het ongeval gewond.