© Brecht Van Maele

Leuvense brandweer slaat alarm: “Elke week rapen we achtergelaten ladderzatte studenten op”

Volg ons eens een nachtje, om te kijken hoe wij ladderzatte studenten van straat moeten halen. Zwalpende gasten die door hun vrienden zijn achtergelaten, en geen idee meer hebben waar ze zijn. Die uitnodiging kregen Leuvense beleidsmakers en studentenvertegenwoordigers van het brandweerkorps van de stad. Liefst driehonderd keer per jaar moet de brandweer van Leuven uitrukken voor dronken studenten. Het korps maakt zich intussen ernstig zorgen.

Marc Klifman, Alain Trappeniers

Een 21-jarige Leuvense student wordt wakker in een veranda. Hij heeft geen idee hoe hij daar terecht is gekomen. De bewoner treft hem laveloos aan en belt dan maar de politie. Zelfde verhaal bij een andere student die stomdronken op de kasseien in het centrum ligt. Hij kan geen zinnig woord meer uitbrengen. De hulpdiensten brengen hem naar het ziekenhuis, maar onderweg moet de student de hele tijd overgeven.

Het zijn maar twee van de vele incidentjes van de voorbije weken. De Leuvense brandweer heeft het intussen helemaal gehad met het overmatig drankgebruik bij jongeren en maakt zich tegelijk zorgen. “Bij een interventie van de brandweer denk je aan een woningbrand of overstroming”, zegt Bart Gijzen, postcommandant van de brandweerpost Leuven. “Maar elk jaar moeten wij driehonderd keer uitrukken voor intoxicatie.”

Vriestemperaturen

Het gaat dan voornamelijk over verdwaalde feestvierders die serieus wat glazen te veel op hebben. Ze vinden hun slaapplek niet meer terug, hun vrienden zijn naar huis vertrokken en ze belanden helemaal alleen op straat in de problemen. “Erg zorgwekkend”, vindt Gijzen, daarin bijgetreden door de Leuvense burgemeester Louis Tobback (sp.a). “We hebben de indruk dat het principe samen uit, samen thuis vroeger meer gold dan nu. Nu belt men geregeld de 112 voor een stomdronken vriend. Maar als wij ter plaatse komen, zijn die vrienden al naar huis of kot vertrokken. Steeds vaker worden die mensen ladderzat achtergelaten op straat. We hebben de indruk dat vrienden vroeger beter voor elkaar zorgden.”

Afgezien daarvan kosten dergelijke ‘alcoholinterventies’ de maatschappij ook behoorlijk veel geld, zegt brandweercommandant Gijzen. “Studenten moeten er zich bewust van zijn welke hulpverleningsketen in gang wordt gezet en hoeveel geld dat kost. Alstublieft: stop met drinken wanneer het niet plezant meer is.”

Tijd om aan de alarmbel te trekken dus, vindt de Leuvense brandweer. Dus werden gisteravond de Leuvense beleidsmakers, de vicerector en studentenverantwoordelijken uitgenodigd om een nachtelijke interventie mee te maken en de verontrustende situatie met eigen ogen te zien. “Elke keer dat de hulpdiensten moeten uitrukken is een keer te veel”, zegt vicerector Chantal Van Audenhove van de KU Leuven. “Natuurlijk drinken studenten alcohol, maar het mag absoluut niet zo zijn dat mensen in coma worden afgevoerd of in laveloze toestand op straat zwalpen. Dat is écht risicovol, zeker in de winter bij vriestemperaturen. We moeten af van die gevaarlijke drinkcultuur.”

Avondje Overpoort

Ook andere grote steden stellen vast dat achtergelaten, stomdronken jongeren geregeld eenzaam op de spoed belanden. In het UZ Gent bijvoorbeeld, na een avondje stappen in de Overpoort. Al durven spoedartsen niet zeggen of het om een echte stijging gaat in vergelijking met vroeger. “Studenten zijn altijd wel vaak zat geweest”, zegt Jan Stroobants, voorzitter van de beroepsvereniging voor spoedartsen. “Maar ook ik heb de indruk dat men vroeger beter voor de medemens zorgde dan vandaag. Cijfers kan ik daar moeilijk op plakken. Maar ik merk ook dat vrienden vroeger meer hun verantwoordelijkheid namen en zich ontfermen over een zatte kameraad.”

Alain Remue van de Cel Vermiste Personen heeft al vaker gewaarschuwd hoe gevaarlijk het kan zijn om een ladderzatte vriend achter te laten. “Als wij erbij moeten komen, zitten we meestal al in het slechtst mogelijke scenario, en dat gebeurt gelukkig nog uitzonderlijk”, zegt hij. “Helaas loopt het soms wel fout. Ik zal het daarom blijven herhalen: zorg voor je vrienden. Zorg dat iedereen thuis geraakt en laat niemand alleen achter.”