© Reporters / DPA

Kinderen misbruikt bij Plan International

Bij Plan International, uitgerekend een ngo die het lot van kinderen wil verbeteren, zijn er tussen juli 2016 en juni vorig jaar minstens zes gevallen van kindermisbruik geweest. Eén medewerker en vijf vrijwilligers zijn ondertussen uit de organisatie gezet. “We zijn diep geschokt”, zegt Régine Debrabandere, directeur Plan International België.

marc klifman

Plan International is gisterochtend zelf met het nieuws naar buiten gekomen. Een medewerker en vijf vrijwilligers van partnerorganisaties hebben zich tussen 1 juli 2016 en 30 juni vorig jaar schuldig gemaakt aan seksueel misbruik van kinderen.

Plan International – het vroegere Foster Parents Plan – is juist opgericht om de levenssituatie van kinderen en jongeren te verbeteren. “Hen op de best mogelijke manier beschermen tegen ongepast gedrag is voor ons de absolute topprioriteit. Toch moeten we met spijt vaststellen dat geen enkele organisatie, inclusief de onze, immuun is voor machtsmisbruik”, zegt Régine Debrabandere, directeur Plan International België.

Voor alle duidelijkheid: er zijn geen Belgische medewerkers betrokken bij het schandaal. “Maar ook wij zijn uitermate gechoqueerd”, zegt Debrabandere. “We voelen oprechte spijt voor elk slachtoffer. Dergelijk gedrag door zij die er zijn om mensen in een kwetsbare positie te helpen, is absoluut onaanvaardbaar.”

Opmerkelijke timing

De timing waarop het wangedrag bij Plan International naar buiten komt, is opmerkelijk gezien de recente heisa bij Oxfam en Artsen Zonder Grenzen. “Gezien de situatie wordt er gevraagd om publiekelijk te communiceren”, stelt de directeur. “Maar toevallig of niet, het is net omdat onze rapportering binnen onze organisatie zo strikt is, dat we zo snel kunnen communiceren. Ons kinderbeschermingsbeleid is enorm streng. Natuurlijk hopen we wel dat door zo transparant te communiceren onze donateurs in ons werk blijven geloven.”

Wereldwijd hebben in 2016 tienduizend medewerkers en duizenden vrijwilligers in 75 landen ongeveer zeventien miljoen meisjes en vijftien miljoen jongens vooruit geholpen. In België steunen ongeveer 35.000 mensen de organisatie met een gift. “Dat er toch onaanvaardbaar misbruik is voorgevallen, toont aan dat we nooit voorzichtig genoeg kunnen zijn. We zullen onze procedures dus nog strenger maken en nieuwe systemen opzetten om zulk gedrag te elimineren.”