Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit moet u weten voor u gaat eten

Staatssecretaris voor asiel en migratie Theo Francken (N-VA) met de Sudanese ambassadeur.Beeld BELGA_HANDOUT

Merkel staat voor een aartsmoeilijke regeringsvorming, de Turteltaks zakt van 100 naar 10 euro, en een muziekmuseum zonder muziek als toppunt van Belgische bureaucratie. Dit moet u weten voor u aan uw boterhammen begint.

In het nieuws

1. Turteltaks gaat naar 10 euro: iedereen betaalt minder

Vergeet de Turteltaks van 100 euro: gezinnen betalen straks maar 10 euro meer, armen helemaal niets en ook bedrijven zien hun factuur dalen. "Voor de consumenten en de bedrijven is dit een uitstekend akkoord, voor het milieu heel wat minder."

2. Francken: kritiek Amnesty is 'intellectueel oneerlijk'

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) noemt de kritiek van Amnesty International op zijn hervestigingsbeleid "intellectueel oneerlijk". Hij benadrukt dat ons land wel zijn aandeel opneemt van asielzoekers die in Griekenland en Italië zijn toegekomen. 

Francken ligt ook nog steeds onder vuur vanwege de veelbesproken Sudanese overheidsmissie om vluchtelingen in ons land te identificeren. Volgens een voormalig lid van de Susanese geheime dienst bestaat het team uit handlangers van het regime. "Net voor hen zijn we gevlucht."

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) heeft geen probleem met de Sudanese identificatiemissie in ons land, maar geeft toe dat Sudan geen veilig land is. "Maar er bestaan procedures, zoals de mogelijkheid om asiel aan te vragen met veel mogelijkheden voor betwistingen."

3. Nu start in Duitsland een aartsmoeilijke regeringsvorming

Hoewel de Duitse kiezer Angela Merkel een vierde mandaat gegeven heeft, dreigt de vorming van een coalitie aartsmoeilijk te worden. Nu de zwaar verliezende SPD niet langer in een regering met Merkel wil stappen en het extreemrechtse AfD verrassend sterk oprukt, blijft een ongeziene Jamaica-coalitie met groenen en liberalen de enige optie.

De lat ligt meteen erg hoog voor de gewonde Merkel. De inzet van haar laatste ambtstermijn is gigantisch: extreemrechts in Duitsland tegenhouden, Europa van de ondergang redden en de wereldvrede handhaven. Niet meer of minder, schrijft commentator Koen Vidal. 

De Duitse bondskanselier Angela Merkel spreekt haar partijgenoten toe na de parlementsverkiezingen van gisteren.Beeld AP

4. Trump breidt nieuw inreisverbod uit met Noord-Korea en Venezuela

De Amerikaanse president Donald Trump heeft deze nacht een nieuw inreisverbod uitgevaardigd. Dit keer treft het omstreden verbod acht landen, waaronder Noord-Korea, Venezuela en zes Afrikaanse landen: Iran, Tsjaad, Libië, Syrië, Jemen en Somalië. Het nieuwe inreisverbod moet op 18 oktober van kracht worden.

5. "We moeten ons voorbereiden op een botsing": NASA-onderzoeker vraagt verdediging tegen asteroïdes

Een asteroïde die de aarde raakt. Het is, zo waarschuwt de Amerikaanse NASA-hoofdonderzoeker Joseph Nuth, niet alleen stof voor sciencefictionfilms. Hij pleit voor een planetair verdedigingssysteem. "De wetenschap mag dit niet uit het oog verliezen", zegt sterrenkundige Leen Decin.

6. Laatste pleidooi voor een onafhankelijk Koerdistan: "Dit land is gekaapt"

De Koerden stemmen vandaag over de onafhankelijkheid van hun regio, maar westerse landen zoals de VS zitten daar helemaal niet op te wachten. Hoshyar Zebari is een van de drijvende krachten achter het referendum en legt nog een keer uit waarom een eigen staat zo belangrijk is.

Aan het koffieapparaat

1. Bureaucratie in België: muziekmuseum moet het zonder muziek doen

Het zit in een prachtig art-nouveaugebouw, heeft een collectie van 8.000 muziekinstrumenten, en ontvangt ieder jaar 150.000 bezoekers. Toch is het Belgische Muziekinstrumentenmuseum (MIM) de risee van de cultuurwereld, want er is geen noot muziek te horen. Het interactieve audiosysteem, onmisbaar in een muziekmuseum, is om bureaucratische redenen buiten werking gesteld.

2. Wel nog kunnen denken maar niet meer communiceren: zo voelt het locked-insyndroom aan

De voormalige topmanager Paul Trossèl (46) heeft het locked-insyndroom. Door een hersenstaminfarct kan hij nog denken maar niet meer communiceren. Hij schreef er een aangrijpend boek over.

3. Springkastelenfestival trekt 5.000 volwassenen

Meer dan 5.000 volwassenen hebben zaterdag in Sint-Niklaas een hele namiddag en avond staan jumpen in springkastelen. Kinderactiviteiten voor grote mensen zijn stilaan een markt aan het worden.

4. Het geheim van een geslaagd dieet: valsspelen

Valsspelen is de boodschap voor wie graag wil afvallen. Uit onderzoek blijkt dat wie zich soms niets aantrekt van de dieetregels net meer gewicht verliest dan wie zich slaafs overgeeft aan die slanke recepten.

Geen De Morgen-abonnee? Registreer u hier en lees een maand lang gratis al onze artikels.