311 beschermde dieren in beslag genomen bij Arras

Archiefbeeld © Dieter Telemans

De Franse douane heeft 311 beschermde dieren in beslag genomen op een reptielenbeurs in de buurt van het Noord-Franse Arras. Enkele exposanten, onder wie Belgen, werden opgepakt.

pvm

Op 4 november hebben de douane van Saint-Omer en Arras, de politie en leden van de nationale dienst van de jacht en dieren in het wild (ONCFS) een grootschalige controleactie gevoerd op de 'Reptile Days'-beurs in de buurt van Arras (Pas-de-Calais).

Zij stelden verschillende overtredingen vast en vonden veertig verschillende beschermde diersoorten die illegaal vastgehouden werden. Het gaat om kameleons, slangen, zeeschildpadden, hagedissen, gekko’s, amfibieën en spinnen.

Zes exposanten - Belgen, Hongaren en Nderlanders - werden doorverwezen naar de correctionele rechtbank, laat het parket van Arras weten aan persbureau AFP. Ze riskeren een gevangenisstraf en een boete. Daarnaast kunnen hun dieren in beslag genomen worden. Verder kregen een Belg en een Brit volgens het parket ‘zware boetes’ voor het illegale bezit van kameleons.

Het Verdrag van Washington, dat in 1978 in Frankrijk werd geratificeerd en in meer dan 180 landen van kracht is, verbiedt of beperkt de internationale handel in bedreigde dier- en plantensoorten.