© Guy Delforge

Palingfestival zonder Herman Seghers

Het Palingfestival werd weer een hoogfeest van inzet voor het goede doel. Honderden vrijwilligers zorgden ervoor dat duizenden bezoekers een verse portie Paling in ’t groen op zijn Mariekerks op hun bord kregen.

gdb

Het Palingfestival Mariekerke werd al voor de 47ste keer georganiseerd. Bij de officiële opening zaterdag ontbrak echter één vertrouwd gezicht: erevoorzitter Herman Seghers die in juli vorig jaar overleed. Seghers was 35 jaar voorzitter van het festival en gaf zeven jaar geleden de fakkel door aan Danny Luyckx. Seghers bleef wel heel betrokken. “Voor de praktische organisatie had het overlijden van Herman geen gevolgen,” zegt Luyckx, “maar emotioneel weegt het natuurlijk wel.”

“Hij was een goede vriend voor ons allemaal”, zegt Luyckx. “Het voelt na al die maanden nog altijd een beetje vreemd. We missen zijn commentaren, zijn bezorgdheid en zijn raad. Ik ben er zeker van dat het Palingfestival met Herman voortaan een goede beschermengel heeft.”

Luyckx wees nog eens op het belang van de vrijwilligers die het festival tot een succes maken: “Zij en de verenigingen en instellingen waarvoor ze werken, kunnen ook de volgende jaren op onze inzet blijven rekenen. We blijven op zoek naar mensen om ons team te versterken en zijn blij dat Jan Aelbrecht ons komt vervoegen.”

De harmonie van Mariekerke en leerlingen van basisschool De Kinderplaneet zorgden bij de opening voor gesmaakte optredens. Zoals steeds was het kippenvelmoment het zingen van het Mariekerkse volkslied. Ook de tent aan het Kouterplein zat bomvol.

In de keuken zwaait Alina Rochtus de plak, zij gaf onlangs nog een workshop aan de koks. In relatief kleine potten bereiden ze de Paling in ’t groen ‘op zijn Mariekerks’.

Binnen enkele maanden verdelen de organisatoren de opbrengst onder meer dan dertig goede doelen.