© Universal

Deze programma’s mag u op 18 juli niet missen

Vanavond naast de gebruikelijke programma’s drie uitstekende films. Op de Nederlandse tv is een reportage te zien van een aantal BN’ers die de Touretappe van gisteren hebben afgelegd voor een goed doel.

rdc

1) Tour de Celeb: BN’ers voor goede doel

© MAX

Ze hebben er wekenlang voor getraind en gisteren hebben een aantal bekende Nederlanders de Touretappe van gisteren eveneens afgelegd om donateurs te werven voor de Nierstichting en onderzoek naar de genezing van nierziekten te versnellen. De groep bestaat uit de presentatoren Jaap Jongbloed, Tijs van den Brink en Kees Tol, musicalactrice Carolina Dijkhuizen, schaatsster Esmee Visser en cabaretier/acteur Leo Alkemade. Ze werden in hun voorbereiding twee maanden lang begeleid door sporarts Guido Vroemen en oud-wielerkampioene Leontine van Moorsel. De zes bekende Nederlanders worden elk gekoppeld aan een nierpatiënt waar ze voor gaan rijden.

NPO1, 20.30 uur

2) Nightcrawler: sensatiejournalistiek

© hbvl

Jake Gyllenhaal in de rol van een kleine crimineel die gefascineerd is door de nightcrawlers, cameralui die ’s nachts door L.A. dolen om voor lokale stations schokkende ongevallen en misdrijven in beeld te brengen. Hij schaft zich een videocamera en een politiescanner aan. Hij komt daarmee in concurrentie met andere op sensatie beluste journalisten. Hij gedraagt zich niets ontziend, als een monster dat bloed ruikt. Een ferme kritiek op de manier waarop sommige media te werk gaan.

Q2, 20.50 uur

3) Cinema Canvas: Le Fils

© Cinéart

Matteo Simoni is vanavond samen met docent Wouter Hessels te gast bij Michael Pas in Mechelen. Hij koos voor Cinema Canvas de vijfde langspeler van de broers Dardenne, ‘Le Fils’, over een leraar houtbewerking, Olivier (Olivier Gourmet), in een instelling voor gedragsgestoorde jongeren. Hij krijgt een zestienjarige over de vloer die ooit betrokken was bij een ingrijpende gebeurtenis in zijn leven. Olivier Gourmet kreeg op het filmfestival van Cannes de Prijs voor de Beste Mannelijke Vertolking.

Canvas, 21.25 uur

4) Jaws: Spielbergs eerste blockbuster

© Universal

De film waarmee Steven Spielberg in 1975 doorbrak en de witte haai voorgoed de reputatie bezorgde van een te duchten dier. In die tijd was er nog geen CGI en Spielberg moest zich bedienen van een mechanische haai die het tijdens de opnamen vaak liet afweten. De muziek van John Williams draagt in grote mate bij tot de opbouw van de spanning en is een leidmotief geworden voor naderend gevaar.

Q2, 23.00 uur

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer