© Hollandse Hoogte / Peter Hilz

DISCUSSIE. Hoge staatsschuld remt buitenlandse investeringen af: hoe belangrijk is thema voor jou bij komende verkiezingen?

Het aantal buitenlandse investeringen in België is de laatste twee jaar fors gedaald. Dat laat zich ook in de provincie Antwerpen voelen. Een euvel dat onder meer te wijten is aan onze hoge staatsschuld.

red

Het bureau EY, dat bedrijven adviseert over locaties waar ze een nieuwe vestiging kunnen openen, brengt elk jaar het aantal buitenlandse investeringen in België in kaart. Dit jaar schetsen die cijfers een somber beeld. Tot drie jaar geleden behoorde België tot de top vijf van Europese landen die de meeste buitenlandse investeringen aantrokken. Vandaag staan we nog maar op de achtste plaats.

LEES OOK. Antwerpen valt steeds meer uit de gratie van buitenlandse investeerders, de belangrijkste reden is … de hoge staatsschuld

Hoe dat komt? Tristan Dhondt, een van de mensen bij EY die bedrijven helpt bij het kiezen van een nieuwe locatie, wijst naar onze staatsschuld als één van de hoofdredenen. “Maar liefst 29 procent van de buitenlandse bedrijven beschouwt dat als een van de drie voornaamste risico’s om in België te investeren, omdat ze vrezen dat die hoge staatsschuld zal leiden tot hogere belastingen.” De vrees van buitenlandse bedrijven wordt wellicht extra onderbouwd nu de nieuwe Europese begrotingsregels zijn goedgekeurd. Volgens die regels moet België dertig miljard euro besparen of nieuwe belastingen heffen in de komende vier tot zeven jaar.

Hoe belangrijk is dit thema voor jou bij komende verkiezingen?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER