© Dirk Vertommen

16-jarige Rune lanceert debuutalbum in feestzaal Joki

De Schriekse Rune Van den Notelaer zingt al van kinds af de pannen van het dak. Gewapend met haar gitaar -en met de muzikanten van The DeVilles als ruggensteun - lanceert de 16-jarige muzikante op zaterdag 24 februari haar debuutalbum in feestzaal Joki in Itegem.

Kristof Van Rompaey

Het talent van Rune kwam al vroeg tot ontplooiing. Als klein meisje begon ze al mee te zingen met haar favoriete K3-liedjes. “Toen ik op een dag langsging bij een vriendin die piano speelt, zong ik eens een nummertje mee”, legt Rune uit. “Haar ouders vertelden me dat ik iets meer moest doen met mijn stem. Mijn mama informeerde nadien bij een collega wiens zonen ook muziek spelen. Zij vonden hetzelfde.”

In april 2015 schreef Rune zich in voor Lokale Helden in Keerbergen, met hulp van haar mama. Haar soloavontuur was begonnen. “Ik was er zelf van verbaasd, maar ik kreeg de zaal daar toen stil”, vertelt ze. “Een superleuke ervaring.”

Als ze niet met muziek of met schoolwerk bezig is, gaat Rune naar de Chiro in Heist-centrum. Ze speelt bovendien ook nog bij coverband Secret Faith. Tussendoor vond ze nog tijd om genoeg eigen werk bij elkaar te pennen voor een volwaardig debuut.

Hoe ze daaraan begon? “Ik vertel niet snel mijn problemen aan iedereen”, legt ze uit. “Als ik iets meemaak, schrijf ik dat op en maak ik er een liedjestekst van. Daarna zet ik er wat muziek onder. Dat was het begin van de cd.”

© Dirk Vertommen

Hulp van gitaarleraar

Om alles in goede banen te leiden, kon Rune rekenen op haar gitaarleraar Daan De Vries. Hij verdiende onder meer zijn strepen bij de Keerbergse-Heistse rockband The DeVilles. “Daan zette de puntjes op de i en speelde ook de elektrische gitaar en bas in”, vertelt Rune. “Zijn broer Evert speelde drums. Zelf hou ik van allerlei genres. Ik ben nog wat aan het uitzoeken waar ik me het beste bij voel. Daarom mixten we allerlei pop- en rockelementen op de plaat. Dan kunnen we ook eens bekijken welke nummers het best in de smaak vallen bij het publiek.”

Op Runes CV prijken inmiddels al optredens in zowat alle uithoeken van Vlaanderen. Bij radiozender Q-Music mocht ze zelfs een cover van Addicted To You van Avicii en een eigen nummer komen spelen. Welke muzikale ambities ze nog koestert? “Het is natuurlijk een droom van elke muzikant om door te breken, maar ik besef dat zoiets niet heel realistisch is. Ik blijf dus met de voetjes op de grond en amuseer me prima zoals het nu is”, klinkt het nuchter. “Mijn optreden bij Q-Music was een geweldige kans, maar ik denk niet dat de radiozenders nu voortaan elke week zullen aankloppen. Ook een telefoontje van de krant krijgen, is voor mij nog steeds een enorme belevenis. Al die aandacht vind ik echt onwerkelijk”, geeft ze toe.

Goed bewaard geheim

Op 24 februari laat Rune haar debuut los op feestzaal Joki, samen met de muzikanten die haar bijstonden in de studio. Tot dan blijven de sounds van het album een goed bewaard geheim. “Mijn mama mocht het nog net horen, maar de rest van de wereld moet wachten”, vertelt ze lachend.

De release party zaterdag begint om 19u, de toegangsprijs bedraagt 2 euro. Een cd kost 6 euro. Wie na zaterdag nog een exemplaar wil bemachtigen, kan daarvoor terecht op de website van Rune.

www.runemusic.be