Luister naar

Vooral jonge Ieren stemden voor einde abortusverbod

Nieuws
Ierland schaft het grondwettelijk verbod op abortus af. De uitslag is ‘het hoogtepunt van een stille ­revolutie’, stelt premier Leo Varadkar.
Gerhard Wilts
zaterdag 26 mei 2018 om 20:48

De tegenstanders van opheffing van het verbod erkenden zaterdagmorgen al hun nederlaag. Uit exitpolls bleek dat een onverwacht grote meerderheid – onder wie veel jongeren – ‘ja’ had gezegd tegen aanpassing van de wet en liberalisering van de regels. Circa 66 procent stemde voor afschaffing, terwijl een derde van de stemmers ‘nee’ stemde. Ruim 64 procent van de drie miljoen kiezers bracht zijn stem uit.

Abortus is sinds 1983 verboden in het rooms-katholieke Ierland; alleen als het leven van de moeder gevaar loopt, is abortus toegestaan. Door de verruiming van de wetgeving is het straks toegestaan om een zwangerschap tot twaalf weken te beëindigen. Minister Katherine Zappone van Kind- en Jeugdzaken verwacht dat de wetsaanpassing nog voor het einde van dit jaar is geregeld.

De tegenstemmers reageerden ­teleurgesteld op de uitslag. Peadar Toibin, een van de weinige prolife politici van Sinn Fein, noemde op Twitter het ‘ironisch’ dat uitgerekend op de Internationale Dag voor Vermiste Kinderen de Ierse bevolking in meerderheid instemt met abortus. Ruth Cullen van de anti-abortusgroep Love Both zei dat ‘deze omslag helaas de weg effent voor een abortusbeleid dat niets te maken heeft met gezondheidszorg’.

Save the 8th, de groep die het nee-kamp aanvoerde, sprak in een verklaring van een ‘tragedie van historische proporties’. De naam van de groep verwijst naar het achtste amendement van de Ierse grondwet, waarin staat dat abortus alleen is toegestaan als het leven van de moeder in gevaar is. Save the 8th accepteert de uitslag, maar beloofde zich te blijven verzetten tegen ‘wetgeving die toestaat dat baby’s worden vermoord’ en bedankte ieder die zich heeft ingezet om het verbod te handhaven.

Woordvoerder John McGuirk liet weten dat ‘veel mensen diep verdrietig zijn’ over deze uitslag. Hij had graag een ander resultaat gezien, ‘maar het is duidelijk: de wetswijziging komt erdoor. Ierland erkent niet langer het recht op leven voor het ongeboren kind.’

Voorstanders van opheffing van het abortusverbod reageerden verheugd. ‘We schrijven geschiedenis’, twitterde premier Varadkar. ‘Het volk heeft gezegd een moderne grondwet voor een modern land te willen.’ De royale steun voor opheffing geeft volgens hem de regering meer armslag om de uitkomst in wetgeving om te zetten.

historisch

De Ierse vicepremier Simon Coveney liet weten trots te zijn op zijn land: ‘Op een dag als deze blijkt hoe machtig de democratie is.’ Orla O’Connor, vicevoorzitter van de groep Together Yes, verklaarde dat de Ierse vrouwen eindelijk hun ‘tweederangspositie’ van zich afgeworpen hebben.

Internationale organisaties juichen de afschaffing van het Ierse abortusverbod toe. Een ‘historisch moment’ voor de vrouwen van Ierland, jubelde het Amerikaanse Centre for Reproductive Rights, ‘dat hoop geeft voor vrouwen wereldwijd’.

Clare Murphy van de Britse organisatie voor consultatiebureaus BPAS riep de regering in Londen op het Ierse voorbeeld te volgen en nu ook in Noord-Ierland abortussen toe te staan. <

Dublin

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De Dominicaanse immigratiedienst arriveert bij de grens met Haïtiaanse burgers die worden uitgezet.

Het eiland van de tegenpolen: in hun succesvoller buurland dreigt voor Haïtianen elke dag deportatie

Ze delen een eiland en een geschiedenis, maar het contrast tussen Haïti en de Dominicaanse Republiek is enorm. Naast het stuurloze Haïti oogt de Dominicaanse Republiek als een paradijs. Maar wel een waar Haïtianen niet welkom zijn.

Koningin Sofia, prinses Irene en koningin Anne-Marie in 2021 bij de het huwelijk van prins Fílippos van Griekenland en Denemarken.

De steun en toeverlaat van de Griekse koningin Sofia: wie is prinses Irene?

Haar broer Constantijn werd koning, haar zus Sofia koningin. Prinses Irene van Griekenland zocht haar eigen weg, net buiten de schijnwerpers. Ze woont inmiddels ruim veertig jaar in Spanje.

Bij het soms pittige gesprek tussen de Chinese leider Xi, president Macron en EU-commissievoorzitter Von der Leyen ging het ook om Europese eenheid

Het Europa dat we kennen kan sneller aan zijn einde komen dan we denken, stelt Macron terecht

In een gedreven toespraak en in een interview heeft de Franse president Macron gewaarschuwd dat de EU snel kan sterven, als het geen eenheid is. Meteen volgde een praktijktest, bij het bezoek van de Chinese president Xi.

Een propagandaposter met de slogan 'Macht ligt in de waarheid' in de Russische stad Efremov.

Wat maakt propaganda zo aantrekkelijk én gevaarlijk? 'Onze lelijkste gevoelens mogen er ineens zijn'

Waar oude gemeenschappen uiteenvallen, biedt propaganda een gevoel van saamhorigheid. Peter Pomerantsev weet hoe de groep die daarvoor valt, nog te bereiken is. 'We moeten erkennen dat we in oorlog zijn.'

Rakus behandelde een wond op zijn gezicht (boven) met bladeren waarna hij uiteindelijk helemaal genas (onder).

Orang-oetan Rakus behandelt diepe wond in zijn gezicht met geneeskrachtige plant

Een orang-oetan in Indonesië heeft zijn wond zorgvuldig behandeld met geneeskrachtige bladeren. Dat gedrag is nooit eerder waargenomen bij wilde dieren.

Demonstranten komen in Berlijn bijeen om zich uit te spreken tegen verschillende aanvallen op politici. ' Het is duidelijk dat de bereidheid de democratie omver te werpen in Duitsland momenteel vooral van extreem-rechts uitgaat', zegt extremisme-expert Hajo Funke.

Duitse politicoloog Hajo Funke na aanval op SPD'er: 'Extreem-rechts blaakt van het zelfvertrouwen'

Vrijdag werd een SPD-politicus aangevallen in de Duitse deelstaat Saksen. Voor politicoloog Hajo Funke is het een teken dat extreem-rechts blaakt van het zelfvertrouwen, opgestuwd door het succes van de AfD.