Kinderen in België verwekt met sperma gedoneerd voor onderzoek

Nieuws
In België zijn minstens twee kinderen verwekt met sperma dat studenten hadden gedoneerd voor wetenschappelijk onderzoek. Een fertiliteitsarts en professor aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft in de jaren zeventig misbruik gemaakt van de zaaddonaties, meldt de organisatie vzw Donorkinderen
anp
vrijdag 19 april 2024 om 09:35 aangepast 10:47
Afbeelding
beeld anp

Het is voor het eerst dat dit soort misbruik van een Belgische fertiliteitsarts naar buiten komt. Het misbruik werd ontdekt nadat een 45-jarige man op zoek ging naar zijn biologische familie. Hij kwam via een internationale DNA-databank in contact met zijn halfbroer en biologische vader, die van niets wisten. De biologische vader bleek de betrokken fertiliteitsarts te kennen van een studie naar mannelijke vruchtbaarheid. "Maar hij heeft nooit toestemming gegeven om zijn sperma voor andere doeleinden te gebruiken", benadrukt de organisatie, die oproept tot een groot onderzoek.

De in 2016 overleden fertiliteitsarts werkte onder meer in het UZ Brussel en het Brugmann-ziekenhuis, maar had ook een privépraktijk. Sinds 1973 was hij ook actief als professor verloskunde aan de Vrije Universiteit Brussel, waar hij studenten opriep tot spermadonatie. Vzw Donorkinderen omschrijft de arts als een van de pioniers op het gebied van donorinseminatie in België, maar meldt ook dat hij eerder in opspraak kwam.

De arts heeft jaren geleden een Belgische drieling verwekt met het sperma van twee mannen. Bovendien heeft vzw Donorkinderen vastgesteld dat de arts zich meerdere keren niet aan zijn belofte aan wensouders hield om sperma te gebruiken van getrouwde vaders met gezonde kinderen. Ook zou de arts een spermastaal uit het UZ Brussel hebben gebruikt voor de inseminatie van een vrouw in zijn eigen praktijk.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Meest vervuilende bestelauto's na 1 januari geweerd in Rotterdam

Vanaf 1 januari 2025 is het voor bestelvoertuigen die niet in de hoogste emissieklassen Euro 5 of 6 zitten, niet meer mogelijk om grote delen van Rotterdam aan te doen. In de jaren daarna gaan in stappen ook Euro 5 en Euro 6 in de ban.

Afbeelding

Bezwaren op Erasmus Universiteit tegen genderneutrale wc's

De universiteitsraad van de Erasmus Universiteit in Rotterdam, die medewerkers en studenten vertegenwoordigt, heeft een voorstel ingediend om genderneutrale wc's in aantal te halveren en op andere plekken te plaatsen.

Afbeelding

Campari neemt Frans cognacmerk Courvoisier over

Het Italiaanse sterkedrankenconcern Campari heeft het Franse cognacmerk Courvoisier overgenomen. Het is de grootste overname in de geschiedenis van Campari, ook bekend van drankmerken als Aperol en Grand Marnier. Het bedrijf legde zo'n 1,1 miljard euro voor het merk neer.

Afbeelding

Onderzoek: hogere durfinvesteringen in Europa, wel minder deals

In Europa is het totale bedrag aan zogeheten durfinvesteringen in het eerste kwartaal van dit jaar gestegen, ondanks een daling van het aantal deals in de regio en wereldwijd.

Afbeelding

IS-zussen veroordeeld tot 3,5 en 2,5 jaar cel

De zussen Amina E. en Amal E. zijn donderdag door de rechtbank Rotterdam veroordeeld tot respectievelijk 3,5 jaar en 2,5 jaar cel voor onder meer het voorbereiden van terroristische misdrijven en lidmaatschap van Islamitische Staat (IS).

Afbeelding

Rusland meldt verovering dorp in oosten Oekraïne

Rusland meldt de inname van een dorp in het oosten van Oekraïne. Het Russische ministerie van Defensie zegt de plaats Berdytsji 'volledig te hebben bevrijd'.