Demonstranten XR blokkeren A10 in Amsterdam

Nieuws
Demonstranten van Extinction Rebellion (XR) zijn zaterdag iets na 12.00 uur de A10 ter hoogte van het voormalige ING-kantoor in Amsterdam opgelopen. De politie probeerde de blokkade tegen te houden, maar tevergeefs. Ongeveer honderd demonstranten liepen de snelweg op, sommigen van hen zijn uitgedost in het oranje in verband met Koningsdag. Later kregen ze gezelschap van nog meer sympathisanten die vanaf een ander punt de weg opliepen.
anp
zaterdag 27 april 2024 om 12:09
Afbeelding
beeld anp

De actiegroep eist dat ING onmiddellijk stopt met het financieren van de fossiele industrie. De Amsterdamse driehoek (burgemeester, politie en justitie) noemde de blokkade op Koningsdag vooraf onverantwoordelijk en heeft de actie verboden. De politie riep de demonstranten na een klein halfuur op om te vertrekken naar een andere locatie waar de demonstratie wel is toegestaan. Wie dat niet doet, wordt opgepakt, aldus de politie. De driehoek noemde het blokkeren van een snelweg waar 100 kilometer per uur wordt gereden gevaarlijk, zowel voor de demonstranten als voor verkeersdeelnemers.

De demonstranten hebben grote spandoeken meegenomen die ze over de volledige breedte van de snelweg uitrolden. Op een daarvan staat: ING, stop de fossiele financiering.

De laatste poging om de A10 te blokkeren op 30 maart mislukte. In februari en december slaagde XR er wel in om te demonstreren op de Amsterdamse snelweg.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Meer dan 2400 asielzoekers in Ter Apel, boetebedrag ruim miljoen

In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben in de nacht van woensdag op het donderdag voor het eerst sinds de gerechtelijke uitspraak meer dan 2400 mensen overnacht. Er verbleven 2463 mensen.

Afbeelding

Vegaburgerfabrikant Beyond Meat ziet vraag flink afnemen

De Amerikaanse fabrikant van vleesvervangers Beyond Meat heeft een flinke daling in de vraag naar zijn producten gezien in het eerste kwartaal van dit jaar. De verkopen gingen met 18 procent omlaag tot 75,6 miljoen dollar, omgerekend 70,4 miljoen euro.

Afbeelding

UNRWA schat dat 80.000 mensen Rafah ontvlucht zijn

Sinds Israël de aanvallen op de stad Rafah heeft opgevoerd, hebben volgens de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA zo'n 80.000 mensen de stad verlaten. De organisatie vindt dat de burgerbevolking wordt opgejaagd en eist een onmiddellijk staakt-het-vuren.

Afbeelding

XR gelast protestmars Den Haag af om 'extreem politiegeweld'

Extinction Rebellion (XR) gelast de vreedzame protestmars tegen politiegeweld af die donderdagmiddag zou worden gehouden in Den Haag. De organisatie meldt in een bericht 'geschokt' te zijn over het 'extreme politiegeweld' bij de pro-Palestijnse protesten van deze week in Amster..

Afbeelding

Besi flink hoger op rustig Damrak na grote order

Besi was donderdag de grote winnaar op de Amsterdamse beurs en werd bijna 6 procent hoger gezet. Beleggers reageerden verheugd op de grote order die de chiptoeleverancier uit Duiven heeft ontvangen.

Afbeelding

Koopjesketen Action groeit minder hard

Winkelketen Action heeft in het eerste kwartaal van dit jaar de verkopen zien toenemen tot 3 miljard euro, bijna 21 procent meer vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Dat kwam voor een belangrijk deel doordat het bedrijf 42 nieuwe filialen opende.