Direct naar artikelinhoud

Code rood voor grootste deel van het land: wegen 'zeer gevaarlijk'

Het KNMI heeft code rood afgegeven vanwege gevaarlijk winterweer. De waarschuwing geldt alleen (nog) niet in Limburg, Groningen, Friesland en Drenthe. Eerder op de dag waarschuwde Rijkswaterstaat al voor zeer gevaarlijke rij-omstandigheden. 'Ga niet de weg op.' Eindhoven Airport heeft vanmiddag haar deuren gesloten vanwege de sneeuw.

Op de N212 tussen Wilnis en Woerden gleed zondag een vrachtwagen in de sloot.Beeld anp

In een groot deel van het land sneeuwt het al uren. Verwacht wordt dat er in de Randstad zo'n 5 tot 10 centimeter zal vallen. De meeste sneeuw, tot zo'n 20 centimeter, verwacht Weeronline in de strook van Zeeland naar Twente. In het zuiden gaat het in de middag regenen, maar dat verandert in de avond weer in sneeuw. Ook is er kans op ijzel.

De NS roept reizigers op zo vroeg mogelijk naar huis te reizen. Het spoorbedrijf verwacht door de sneeuw veel problemen op het spoor. 'Hoe later mensen vertrekken, hoe groter de problemen naar verwachting zullen zijn. Het hangt er vanaf in welk deel van Nederland je bent, maar we roepen mensen sowieso op zo vroeg mogelijk naar huis te gaan', aldus een woordvoerder.

De dienstregeling van de NS is maandag, net als gisteren, aangepast. Waar normaal gesproken elk kwartier een intercity rijdt, gaat deze vandaag om het halfuur. Reizigers moeten rekening houden met extra volle coupés, veel vertragingen en meer overstappen.

Storing routeplanner

Uitgerekend vandaag kampt de routeplanner 9292 met een storing. Veel reizigers die met het openbaar vervoer willen reizen omdat het gevaarlijk is op de weg, kunnen hun reistijden of uitgevallen treinen niet op de app controleren. Er verschijnt bij veel gevallen de tekst 'er is een onbekende fout opgetreden'.

Alle bussen van Arriva in Oost-Brabant zijn maandagmiddag naar binnen gehaald vanwege de sneeuwval. Het gaat om de bussen die rijden in het gebied met de steden Den Bosch, Uden en Tilburg. De bussen in Breda en Oosterhout en omgeving, West-Brabant, rijden nog wel, meldt het openbaarvervoerbedrijf.

Ook zijn verschillende attracties en dierenparken vandaag gesloten. Op de terreinen van Ouwehands Dierenpark in Rhenen, Dierenpark Amersfoort en het Nederlands Openluchtmuseum is het te glad voor bezoekers, melden ze. 'De dieren hebben een veilig plekje', laten de dierentuinen weten.

De attractieparken liggen allemaal in bebost gebied. Dat levert gevaar op, omdat grote takken zomaar kunnen afbreken door het gewicht van de sneeuw. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten waarschuwen ook voor afknappende takken in natuurgebieden als de Veluwe, de Veluwezoom en de Achterhoek. 'Blijf lekker thuis. Morgen weer een dag', adviseren de boswachters.

Sneeuwpret in Megen.Beeld Marcel van den Bergh
Een auto bij Ravenstein raakte zondag te water.Beeld Theo Oudenaerd

Schiphol

KLM heeft wegens de verwachte sneeuw voor maandag 122 vluchten gecanceld. Het gaat om retourvluchten na 15.30 uur naar vooral Europese bestemmingen, liet een woordvoerster weten. Schiphol houdt rekening met verminderde baancapaciteit.

Het winterse weer heeft zondag tot veel overlast geleid. Door de gladde wegen zijn er al tientallen ongelukken gebeurd.

Live sneeuwradar

Twitter bericht wordt geladen...

Schiphol
Beeld anp