In Sint-Niklaas zijn al drie eitjes uitgebroed (rechts). In Lokeren (links) is het nog even wachten op de kuikens.© rr

Deze slechtvalken hebben geen last van het slechte weer: drie kuikentjes geboren in kerktoren in Sint-Niklaas

Lokeren/Sint-Niklaas -

Door het barre weer wachten heel wat vogels in de natuur nog om hun nest te maken. Maar de slechtvalken in de kerktorens van Lokeren en Sint-Niklaas lijken daar geen hinder van te hebben. De drie eitjes in Sint-Niklaas zijn al uitgekomen, op die van Lokeren is het nog even wachten.

Ivan Elegeert

In het nest in de toren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Sint-Niklaas werden de voorbije dagen al drie eitjes uitgebroed. Het ouderkoppel vliegt er nu af en aan om de kroost warm te houden, maar tegelijk ook van het nodige voedsel te voorzien.

De jongen blijven doorgaans anderhalve maand in het nest voor ze kunnen uitvliegen. Na twee jaar zijn ze zelf geslachtsrijp en kunnen ze zelf aan nakomelingen denken. Als alles goed gaat, zal de toren dus ook dit jaar drie jongen opleveren. Dat gebeurde sinds de nestkast in 2015 officieel in gebruik werd genomen al elk jaar zonder onderbreking.

Mislukt broedsel

In Lokeren is het nog even wachten voor er nieuw leven opduikt in de Sint-Laurentiustoren. Het (nieuwe) jonge koppel valken legde er pas in de derde week van maart vier eitjes. Volgende week wordt ook daar verwacht dat er kuikentjes zullen komen. Het broedsel van vorig jaar mislukte omdat het koppel valken toen was gestorven – wellicht aan de gevolgen van vogelgriep – en de eitjes niet verder uitgebroed raakten.

Het is al het dertiende opeenvolgende jaar dat een koppel valken de nestkast, die in 2009 door de stad op de toren van de kerk werd gebouwd, gebruikt als broedplaats. De nestkast bevindt zich aan de oostelijke kant van de toren, helemaal bovenaan in de koepel.

Het werk van de slechtvalken kan je zowel in Lokeren als in Sint-Niklaas rechtstreeks volgen via webcam.

De eitjes in Lokeren zijn nog niet uitgebroed.© Webcam Lokeren

In Sint-Niklaas zagen al drie jonge valkjes het levenslicht.© Slechtvalken-Sint-Niklaas.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER