© Joren De Weerdt

Koen De Bouw ‘ontvoert’ Lucas Van den Eynde in Herentalse bossen

Nooit eerder stonden ze in een hoofdrol samen op de set, maar gisteren kwamen Koen De Bouw (53) en Lucas Van den Eynde (59) elkaar eindelijk tegen. En hoe. Met de ruggensteun van Vincent Van Sande (26) ontvoerde De Bouw zijn collega-acteur in de bossen rond Herentals. En dat allemaal voor de nieuwe VTM-fictiereeks Phil Frisco.

jo de ruyck

Het klinkt vreemd, maar twee van Vlaanderens bekendste acteurs die al vele jaren de toon zetten, gaven elkaar nooit eerder tegenspel. “In Windkracht 10 speelden we allebei, maar voor zover ik me herinner hadden we daarin nauwelijks één scène samen”, zegt Lucas Van den Eynde. Sinds een drietal weken is daar verandering in gekomen, want samen met Koen De Bouw speelt Van den Eynde een van de hoofdrollen in Phil Frisco, een tiendelige fictiereeks rond een succesvolle fabrikant van roomijs.

© Joren De Weerdt

Middenstander Philip Druyts heeft het familiebedrijf helemaal op eigen kracht groot gemaakt, maar moet op een kwade dag vaststellen dat zijn vrouw (Viv Van Dingenen) en oudste zoon (Nico Sturm) achter zijn rug de zaak hebben verpatst aan een Amerikaanse multinational. En omdat een ongeluk nooit alleen komt, wordt Druyts – alias Phil Frisco – ook nog eens ontvoerd.

Matras in de camionette

Die sleutelscène werd gisteren in de bossen rond Herentals opgenomen. “Zoals mijn personage wel vaker doet, maakt hij met zijn hond een wandelingetje in de natuur wanneer hij plots door twee gemaskerde sujetten in een bestelauto wordt gesleurd”, vertelt Van den Eynde. Het gaat er behoorlijk hardhandig aan toe terwijl noch ‘slachtoffer’ Van den Eynde, noch ‘dader’ Koen De Bouw echt tuk zijn op dat soort vechtscènes. “Ik sta niet te springen om te mogen vechten op de set, maar tegenwoordig is dat allemaal uitstekend geregeld, zelfs met een stuntcoördinator. Maar in een ver verleden heb ik het wel anders gekend. Toen riep zo’n regisseur: ‘komaan, doe maar wat’. En dan kwam je ’s anderendaags bont en blauw op de set. Nu lag er gelukkig een matrasje in de camionette waarin ze me gooiden. En het bloed dat ze daarna op mijn gezicht smeerden, is ook al niet zo erg. Het wordt gemaakt op basis van suiker en smaakt best wel zoet.”

© Joren De Weerdt

Koen De Bouw treedt Lucas Van den Eynde bij. “Ik verkies spelscènes boven actiescènes. Je moet er altijd mee uitkijken. Het pistool dat ik hier gebruik is nep, maar wapens zijn op een set altijd riskant. Tegenwoordig is het gebruik streng gereglementeerd, maar ik maakte het ooit mee dat een collega-acteur een revolver in zijn hand gestopt kreeg die zogezegd niet was geladen. Tot het ding vlak naast het oor van een setmedewerker afging. Er zat toch een losse flodder in.”

Hoek af

Hoewel het er gisteren heftig aan toe ging, wordt Phil Frisco toch geen misdaadreeks pur sang. “Ik denk dat je dit een tragikomedie mag noemen”, aldus Vincent Van Sande die u beslist nog kent uit Zone Stad.

© Joren De Weerdt

Om de dunne lijn tussen comedy en drama te bewandelen, wordt de serie geregisseerd door een duo: Raf Reyntjens, maker van Paradise Trips en de Stromae-clip Papaoutai, en Koen Van Sande, bekend van Lockdown. Die combinatie werkt wonderwel, aldus de acteurs. “Vaak staan ze samen op de set en hun visie komt heel sterk overeen. Hoe ik die zou omschrijven? Soms zit er een randje Fargo aan”, aldus Van Sande.

Echte, herkenbare situaties en mensen, maar met een flinke hoek af dus. Dat authentieke zal nog worden versterkt door het dialect dat consequent in de serie wordt doorgetrokken. “We spreken Kempens”, zegt Koen De Bouw. “Mijn dialect dus. Heerlijk hoe dat er nog altijd vlot uitrolt en hoe fijn je kunt improviseren in die moedertaal.”

Wanneer Phil Frisco op VTM zal worden uitgezonden staat nog niet vast. De opnames nemen zo’n negentig dagen in beslag en worden in september afgerond.

© Joren De Weerdt