Ontheemde Palestijnen komen aan bij een geïmproviseerd tentenkamp in het westen van Rafah.
Foto: AP

Israëlisch leger roept burgers in oosten van Rafah op tot evacuatie

Het Israëlische leger heeft inwoners van Rafah, in het zuiden van Gaza, opgeroepen om onmiddellijk meer gebieden van de stad te verlaten. Dat werd op het berichtenplatform X geplaatst. De inwoners moeten vooral de gebieden in het oosten van de stad verlaten. De VS heeft nochtans gedreigd om geen aanvalswapens meer te leveren aan Israël, als het land doorgaat met een groot offensief in deze stad. Intussen houden de Israëlische aanvallen op Gaza aan, afgelopen nacht vielen daarbij zeker 20 doden.  

Het Israëlische leger plaatste de oproep in het Arabisch op X. Er wordt aan de mensen in Rafah gevraagd om de oostelijke gebieden onmiddellijk te verlaten en naar de stad Al-Mawasi aan de kust te trekken. Intussen meldt het leger dat er al 300.000 Palestijnen uit het oosten van Rafah zijn vertrokken. Volgens de VN gaat het om 150.000 mensen. Dat schrijft een VN-medewerker op X.

De oproep lijkt erop te wijzen dat het Israëlische leger de operatie in Rafah wil uitbreiden. Israël wil ook daar nog eenheden en posities tegen de extremistische Palestijnse organisatie Hamas onder vuur nemen. Maar de operatie is omstreden.

Omstreden operatie

Volgens de VN zijn meer dan een miljoen mensen naar Rafah gevlucht voor het geweld in andere delen van de Palestijnse Gazastrook. VN-secretaris-generaal Antonio Guterres waarschuwde al dat een grote militaire interventie in Rafah tot een humanitaire ramp zou leiden. Bovendien moest het merendeel van de inwoners zich al 5 tot 6 keer verplaatsen.

Ook de Verenigde Staten, de belangrijkste bondgenoot van Israël, waarschuwden het land om niet door te gaan met een grootschalig offensief in deze stad. De Amerikaanse president Joe Biden dreigde ermee de wapenleveringen te beperken en had het over een "een rode lijn".

"Ze gaan geen aanvalswapens meer leveren als Israël doorgaat met het offensief, maar nog wel verdedigingswapens", weet Midden-Oostenkenner Jens Franssen. Er is ook een Amerikaans rapport bekendgemaakt waaruit blijkt dat Israël in Gaza mogelijk het internationaal recht heeft geschonden met Amerikaanse wapens. 

Ook Zuid-Afrika is sterk gekant tegen dit offensief. Het land heeft het Internationaal Gerechtshof in Den Haag gevraagd om extra maatregelen te nemen tegen Israël.  Het offensief in Rafah houdt "extreme risico's" in voor de humanitaire situatie en "het voortbestaan van de Palestijnen als groep in Gaza", klinkt het. 

Netanyahu vastberaden om grondoffensief uit te voeren

Maar de Israëlische overheid wil naar eigen zeggen in Rafah de laatste bataljons van Hamas vernietigen. Bovendien is de Israëlische premier Benjamin Netanyahu vastberaden om het offensief uit te voeren. Volgens Netanyahu is zijn doel - de totale vernietiging van de extremistische organisatie Hamas - nog niet bereikt en zal Israël dus niet stoppen. 

Netanyahu verwijt de internationale gemeenschap een gebrek aan steun."Geen enkele internationale druk zal ons verhinderen alle doelstellingen van onze oorlog te bereiken", zei hij eerder. 

VS: Onderhandelingen staakt-het-vuren op dood spoor

Intussen gaan de bombardementen in de Gazastrook verder. Ook deze ochtend werden op verschillende plaatsen in het dichtbevolkte gebied opnieuw ontploffingen vastgesteld, volgens persagentschap AFP.  Afgelopen nacht zijn er bij aanvallen op centraal Gaza minstens 20 doden gevallen, meldde Al Jazeera. Er waren zowel aanvallen in het noorden van Gaza, als in het zuiden. 

De Verenigde Staten melden dat de onderhandelingen over een staakt-het-vuren en de vrijlating van de gegijzelden op een dood spoor zijn beland. Ze vermelden voorts dat de laatste onderhandelingsronde niet succesvol was. "Dit is zeer betreurenswaardig", zei veiligheidswoordvoerder van het Witte Huis, John Kirby, daarover.

Wij geloven nog steeds dat een overeenkomst mogelijk is

Veiligheidswoordvoerder Witte Huis John Kirby

De bijeenkomsten zijn voorlopig beëindigd, de gesprekken zitten in een impasse. Maar er worden pogingen ondernomen om beide partijen ervan te overtuigen de besprekingen voort te zetten. "Wij geloven nog steeds dat een overeenkomst mogelijk is", aldus Kirby.

De onderhandelaars zouden van plan zijn om de gesprekken begin volgende week in de Egyptische hoofdstad Caïro of de Qatarese hoofdstad Doha te hervatten. Dat meldt de Amerikaanse krant The Wall Street Journal op basis van gesprekken met Egyptische functionarissen. 

Palestijnen in een geïmproviseerd tentenkamp in Rafah.
Foto: AP

Meest gelezen