Tien dingen die u moet weten over Antoine Griezmann, de aparte topspits van Atlético Madrid

© AFP

Zijn coach Diego Simeone noemt hem “samen met Messi en Ronaldo bij de drie beste spelers ter wereld”. Club Brugge let dus maar beter op voor Antoine Griezmann (27), de Franse spits van Atlético die vanavond wellicht ondergoed van Spongebob en een truitje met lange mouwen draagt.

Jürgen Geril

1. Zus overleefde de Bataclan

13 november 2015. Voor de wereld blijft het de dag van de aanslagen in Parijs. Voor de familie Griezmann werd het bijna een persoonlijk drama. Antoine Griezmann speelt op dat moment in het Stade de France de oefenmatch ­Frankrijk-Duitsland als er net buiten het stadion een bom ontploft. Vijftien kilometer verder woont zijn zus Maud Griezmann het optreden van Eagles of Death Metal in ­concertzaal Bataclan bij. Maud kijkt de dood in de ogen als terroristen de zaal binnenstormen en beginnen te ­schieten.

“Eerst dachten we dat het bij het optreden hoorde”, vertelde Maud daar later over. “Tot we het geschreeuw hoorden en iedereen zich op de grond gooide. Tussen mijn vriend ­Simon en ik lag een onbekende vrouw. We bleven bewegingsloos liggen, want wie zich oprichtte, werd doodgeschoten. Een man naast mij probeerde het en na het schot voelde ik hem levenloos neervallen. Ik hield de hand van die onbekende vrouw naast me vast, zij hield de hand van mijn vriend Simon vast. Voortdurend gaven we kneepjes om te laten weten dat we nog leefden. Ik kan me niet voorstellen wat ik zou gedaan hebben als die kneepjes plots wegvielen. Pas na 90 minuten was het voorbij, toen de politie kwam.”

Een week later sprak ze er één keer over met haar broer Antoine en toen besloten ze om nooit nog over die aan­slagen te praten. In de ­Bataclan vielen toen 90 doden. In heel Parijs lieten 130 mensen het leven.

2. Opa was ook profvoetballer

Voor hetzelfde geld had Griezmann nooit voor Frankrijk gespeeld. Zijn naam klinkt Duits omdat zijn vader Alain roots heeft in Munster, terwijl zijn moeder Isabelle van Portugese afkomst is. Meer nog, zijn opa langs moederszijde, Amaro Lopes, voetbalde eind jaren 40 voor de Portugese eersteklasser Pacos de Ferreira, dat toen nog FC Vasco Da Gama werd genoemd. Een harde, maar faire verdediger. Niet te groot.

In 1957 ontvluchtte hij echter Portugal voor de dictatuur van Salazar en vestigde hij zich met verschillende andere Portugese families in het Franse Macon. Er is in Macon nog altijd een jaarlijks voetbaltoernooi dat naar hem ­genoemd is. Griezmann twijfelde zelfs ooit even om voor de Portugese nationale ploeg te kiezen.

3. Een jaar geschorst bij Frankrijk

De overweging om voor Portugal te kiezen kwam er nadat Griezmann in 2013 een jaar lang werd geschorst bij de Franse nationale ploegen. Dat was het gevolg van een jeugdzonde in 2012. Tussen twee cruciale barragematchen voor het EK U21 tegen Noorwegen ging hij met vier ploegmaats een nachtje stappen in Parijs. De thuismatch tegen de Noren hadden ze gewonnen met 1-0, in de terugmatch volgde de uitschakeling na 5-3-verlies.

De match in Frankrijk werd gespeeld in Le Havre op twee uur rijden van Parijs. Toch belde Yann M’Vila die avond een taxi om samen met Antoine Griezmann, Wissam Ben Yedder, Chris Mavinga en M’Baye Niang naar een nachtclub te rijden op de Parijse Champs Elysées. Onderweg vroegen ze de chauffeur om bij een tankstation een paar pintjes te kopen en ze waren welgeteld anderhalf uur in ­Parijs om dan als gekken – op anderhalf uur – met dezelfde taxi terug te rijden naar Le Havre. Hun uitstapje kwam uit en als aanstoker werd M’Vila twee jaar geschorst, de anderen – onder wie Griezmann – kregen één jaar.

4. Te klein voor Franse ploegen

De jonge Antoine Griezmann was fan van Olympique Lyon. Eén keer mocht hij er testen, maar hij werd doorgestuurd wegens te klein en te frêle. Ook na twee testperiodes bij Metz kreeg hij daar om dezelfde reden geen contract. Hij testte ook voor Montpellier op een toernooi in Parijs en daar werd hij opgemerkt door Eric Olhats, de Franse scout van Real Sociedad. Die nodigde Griezmann een week uit in Spanje en daar mocht hij wel blijven. Zijn ouders stonden niet te springen voor zo’n verhuizing, maar toen bleek dat hij in het Franse Bayonne naar school kon blijven gaan en bij Olhats kon blijven logeren, gingen ze overstag. In 2013 scoorde hij voor Real ­Sociedad een geweldige goal tegen Lyon, waardoor Griezmann zijn gewezen favoriete ploeg uit de groepsfase van de Champions League hield.

5. Spaans temperament

De spits voetbalt al bijna zijn hele carrière in Spanje. ­Griezmann zegt zelf dat hij een Fransman is met een Spaans temperament. Als hij boos wordt, vloekt hij in het Spaans. Hij leidde Real Sociedad vanuit tweede klasse naar de Spaanse subtop en ging dan voor 35 miljoen naar Atlético Madrid waar hij voor zes jaar tekende. Opvallend genoeg heeft de spits geen echte makelaar. Hij onderhandelde zelf een afkoopclausule van 100 miljoen euro. Barcelona wou die clausule voor het WK lichten, maar Griezmann bleef ­Atlético trouw.

6. Verliefd op Uruguay

Antoine Griezmann voelt zich thuis in veel landen: Frankrijk, Portugal, Spanje… Maar hij is ook verliefd op Uruguay. Bij Real Sociedad werd hij gelanceerd door de Uruguayaanse coach, Martin Lasarte. Hij koppelde Griezmann in de aanval aan Carlos Bueno, ook een Uruguayaan. Het klikte en het spitsenduo keek in zijn vrije tijd samen naar matchen van Peñarol, de Uruguayaanse ex-club van ­Bueno. Griezmann werd zelfs lid van de supportersclub en postte op YouTube een filmpje waarin hij het fanlied meezingt. Bij zijn latere club ­Atlético Madrid lopen ook twee Uruguayanen rond: verdedigers Diego Godin en José Maria Giménez. Ook met hen klikt het zo goed dat Godin zelfs de peter is van zijn dochtertje Mia, dat in 2016 werd geboren.

Toen Uruguay zich in 2017 kwalificeerde voor het WK in Rusland wachtte Griezmann zijn ploegmaats op op de luchthaven van Madrid in een shirt van Uruguay. Godin postte meteen een foto op Instagram. Nog een bijnaam van Griezmann is de Urugua­yaan. Hij juichte dan ook ­amper toen hij in de kwartfinale scoorde tegen Uruguay en zijn broeders uitschakelde.

7. Verliefd op Erika

De goalgetter is ook verliefd op Erika Choperena, een Spaanse die hij in 2011 leerde kennen. Griezmann voetbalde toen nog voor Real Sociedad, terwijl Erika ­pedagogie studeerde in het Baskische San Sebastian. Ze had ook een beautyblog en Griezmann moest anderhalf jaar aandringen voor ze een relatie met hem begon. Meteen nadat die relatie publiek bekend raakte, werd Erika’s beautyblog overspoeld met bezoekers. Ze ging uiteindelijk offline.

Choperena, die ondertussen kinderpsychologe is, blijft ­liever zo discreet mogelijk. Het koppel huwde in 2017 in het Spaanse Toledo in het 11de-eeuwse Palacio de ­Galiana. In 2016 werd hun dochtertje Mia geboren. Griezmann post vaak foto’s van haar op sociale media, maar brengt nooit haar gezichtje in beeld.

8. Le Petit Prince

Zijn dochtertje Mia noemt Griezmann vaak Petite Princesse. De voetballer laat zich immers graag inspireren door Le Petit Prince, het literaire meesterwerkje van de Franse auteur Antoine De Sainte-Exupéry. Op zijn arm staat een zin uit dat werk ­getatoeëerd: Fais de ta vie un ­rêve, fais de ton rêve un ­realité. Maak van je leven een droom, maak van je droom een werkelijkheid. Maar dan wel in het Arabisch. Het is niet zijn enige tattoo. Als ­religieuze jongen heeft hij ook een portret van Jezus en een rozenkrans op zijn arm.

9. Spongebob en Forrnite

Griezmann heeft ook een erg speels kantje. Op het EK 2016, toen hij topschutter werd van Frankrijk en van het toernooi, had hij de gewoonte om onder zijn voetbalbroek telkens ­ondergoed van de cartoon ­Spongebob te dragen.

Hij viert zijn goals ook op ­allerlei gekke manieren. Bij Real Sociedad stapte hij ooit letterlijk in een reclame-auto die naast het veld stond opgesteld.

Eén keer sprong hij in een berg sneeuw die naast het veld lag en de jongste maanden deed hij dansjes uit de immens ­populaire computergame Fortnite. Zo scoorde hij in de Europa League-finale ­tegen Marseille en danste hij een emote. Tegelijkertijd vormde hij met zijn hand tegen zijn voorhoofd een L, wat in ­Fortnitetaal betekent: Neem je verlies maar op.

10. Lange mouwen zoals Beckham

Als jonkie keek hij op naar de Braziliaan Sony Andersson bij Lyon, maar hij heeft het ook erg voor David Beckham.

Als ode aan Beckham voetbalt Griezmann nog altijd met het nummer 7 en ook bijna ­altijd in een shirt met lange mouwen, want Beckham deed dat ook.

Meer over Atlético Madrid

Meer voetbalnieuws

Keuze van de redactie

Video