Direct naar artikelinhoud

Na twee weken klimaattop in Bonn is de eensgezindheid groter dan ooit, maar het resultaat bescheiden

Op de klimaattop in Bonn zijn bescheiden resulaten geboekt. Dat lieten de deelnemers en waarnemers zaterdag weten, nadat in alle vroegte de twee weken durende conferentie werd afgesloten.

De Duitse minister voor Milieu Barbara Hendricks ontvangt de Franse president Macron op de klimaattop in Bonn.Beeld epa

Het was de eerste internationale klimaatconferentie sinds de Amerikaanse president Donald Trump aankondigde uit het akkoord van Parijs te stappen. Daarin waren in 2015 ambitieuze doelstellingen vastgelegd om de opwarming van de aarde tegen te gaan. De leider van de Amerikaanse delegatie in Bonn zei dat de VS met andere landen in gesprek blijven over het klimaatbeleid, en suggereerde dat de president nog op zijn schreden kan terugkeren.

Een anonieme Europese diplomaat zei tegen het persbureau Reuters dat de beslissing van Trump de eensgezindheid onder de andere lidstaten juist heeft bevorderd; het is 'Trump tegen de rest van de wereld'. De voorzitter van de conferentie, premier Frank Bainimarama van de eilandstaat Fiji, zei dat 'de geest en de visie' van de akkoorden van Parijs niet verdwenen zijn door toedoen van Trump.

Lees verder onder de foto.

De Deense kunstenaar Jens Galschiot maakte voor de conferentie in Bonn een rokende replica van het Vrijheidsbeeld, als protest tegen de Amerikaanse terugtrekking uit het akkoord van Parijs.Beeld ap

Kleine lettertjes

Centraal in Bonn stond de uitwerking van het verdrag van Parijs. Het ging in de Duitse stad om 'de kleine lettertjes', zoals een aanwezige klimaatexpert zei. De 195 deelnemende landen zijn het eens geworden over het opstellen van een stappenplan vóór de volgende klimaattop, komend jaar in Polen. Daarin moet onder meer staan hoe landen de uitstoot de CO2 meten en rapporteren.

In Parijs was afgesproken dat de uitstoot van broeikasgassen (vooral CO2) zover terug te dringen dat de opwarming van de aarde beperkt blijft tot beneden 2 graden Celsius. Daardoor moeten de ergste gevaren, zoals smeltende poolkappen, zeespiegelstijging, extreme droogte en noodweer, afgewend worden.

Aan het 'aanpassingsfonds' voor armere landen werd niet getornd

Fondsen

Die doelstelling vergt wereldwijd een enorme financiële inspanning. Steun van rijke landen voor ontwikkelingslanden was een van de belangrijkste gespreksthema's in Bonn. Aan een al eerder afgesproken 'aanpassingsfonds' ten behoeve van armere landen werd tijdens de conferentie niet getornd. Maar tot teleurstelling van betrokken landen en milieugroeperingen bleven concrete toezeggingen over financiële hulp uit.

In Bonn werd evenmin een oplossing gevonden voor het verzoek van Turkije om toegang te krijgen tot het fonds. Zowel ontwikkelingslanden als rijke landen tekenden daartegen protest aan, aldus de gastheer, de Duitse staatsecretaris voor milieuzaken Jochen Flasbarth. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan had eerder dit jaar gedreigd uit het akkoord van Parijs te stappen als Turkije zijn zin niet zou krijgen.

Deelnemers nemen even pauze tijdens de conferentie.Beeld ap

Symbolisch

De conferentie in Bonn was vooraf bestempeld als een 'tussentop'. Op de volgende bijeenkomst in Polen moeten grotere stappen gezet worden. De keuze van de vervuilde mijnbouwstad Katowice is symbolisch. Kolen en andere fossiele brandstoffen moeten krachtens de akkoorden van Parijs uiterlijk in 2050 uitgebannen zijn.