Direct naar artikelinhoud

Plots afgetreden Libanese premier Hariri arriveert in Frankrijk, terwijl Saoedi-Arabië ruziet met Duitsland

De Libanese ex-premier Saad Hariri is zaterdag aangekomen in Parijs, waar hij later vandaag met de Franse president Emmanuel Macron wil spreken. Hariri vertrok zaterdagochtend vroeg vanuit Riyaad in Saoedi Arabië.

Een poster van Saad Hariri in de Libanese hoofdstad Beiroet.Beeld afp

Hariri maakte op 4 november onverwachts in Saoedi-Arabië bekend dat hij was afgetreden als premier van Libanon. Zijn stap riep veel vragen op en leidde tot speculaties dat hij tegen zijn wil werd vastgehouden. Gewoonlijk zijn Hariri's tweets in het Arabisch, maar vrijdagnacht twitterde hij in het Engels: 'Beweren dat ik in Saoedi-Arabië word vastgehouden en het land niet uit mag is een leugen.' Hij noemt daarbij Sigmar Gabriel, de Duitse minister van Buitenlandse Zaken die donderdag zei dat de situatie in Libanon 'zeer gevaarlijk' is.

Gabriel veroordeelde toen Saoedi-Arabië zonder het land bij naam te noemen en waarschuwde voor 'bloedige conflicten' in Libanon. Hij eiste een terugkeer van Hariri naar Libanon. Die Duitse inmenging valt verkeerd bij Hariri en bij Saoedi-Arabië. Het land liet vrijdagnacht weten dat het de ambassadeur in Duitsland terugroept voor overleg. Het Saoedisch ministerie van Buitenlandse Zaken tekent protest aan bij de Duitse ambassadeur in Riyaad.

Twitter bericht wordt geladen...

Aartsvijanden

Sinds de aankondiging van zijn ontslag had Hariri Saoedi-Arabië niet meer verlaten. Maar op uitnodiging van Emmanuel Macron wordt hij zaterdag wel verwacht in het Elysée, de ambtswoning van de Franse president. Macron had eerder al laten weten dat hij Hariri zal ontvangen in Parijs als premier van Libanon. 'Zijn ontslag is niet erkend in zijn land, omdat hij er niet is teruggekeerd', aldus Macron.

Hariri bezit verschillende huizen in Frankrijk, maar het is niet duidelijk waarom Macron de Libanese premier en diens gezin heeft uitgenodigd. De Franse president zei te verwachten dat Hariri na zijn bezoek terug zal keren naar Libanon. Volgens Macron gebeurt dat de komende dagen of weken. 'Het is aan hem om zijn agenda bekend te maken.'

Voor hij naar de luchthaven reisde, had Hariri nog een ontmoeting met de Saoedische kroonprins en andere hoge ambtenaren. Eerder op vrijdag had de Saoedische minister van Buitenlandse Zaken gezegd dat Libanon pas stabiliteit zal kennen als Hezbollah de wapens inlevert.

Bij zijn aftreden zei Hariri dat hij daarmee protesteerde tegen bemoeienis van Iran met Arabische aangelegenheden via de Libanese sjiitische Hezbollah-beweging. De ontwikkelingen zetten de relaties in het Midden-Oosten verder op scherp. Saoedi-Arabië en Iran zijn aartsvijanden.

Een poster van Hariri in Beiroet.Beeld reuters

Dit schreven we eerder over Hariri en Saoedi-Arabië

'Als God het wil' zal Hariri terugkeren naar Libanon
Tijdens de 15de editie van de jaarlijkse marathon in Libanon, schaarde de meestal zo verdeelde bevolking zich als één man achter Saad Hariri, de premier die is verdwenen. (+)

'In Saoedi-Arabië grijpt de kroonprins naar de macht en dat baart mij zorgen'
New York Times-columnist Thomas Friedman juicht de veranderingen in Saoedi-Arabië toe, maar maakt zich ook grote zorgen. (+)

Premier Libanon vreest voor zijn leven en treedt af om invloed Iran en Hezbollah
Premier Saad Hariri van Libanon is onverwacht afgetreden uit protest tegen de toenemende invloed van Iran en de sji'itische Hezbollah-beweging in Libanon.

Aartsvijanden
Beeld reuters