Luister naar

Kamer wil fonds voor saneren asbestdaken

Nieuws
Asbestdaken worden eind 2024 verboden. De Tweede Kamer wil dat er een fonds komt voor particulieren en bedrijven die de sanering van hun dak niet kunnen betalen.
redactie nd
woensdag 17 oktober 2018 om 03:00

Den Haag

Een meerderheid steunde dinsdag een voorstel hiertoe van CDA en VVD. De Kamer wil dat staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) gaat overleggen met provincies en gemeenten over het opzetten van zo’n fonds. Er is eerder al 75 miljoen euro aan subsidie beschikbaar gesteld om asbestdaken te saneren. Daar is nog ongeveer 5 miljoen van over.

De Kamer vreest dat een groep buiten de boot zal vallen die niet draagkrachtig genoeg is om de asbestverwijdering zelf te betalen. De Kamer wil graag dit jaar nog duidelijkheid over het fonds. Meer dan driekwart van de asbestdaken is te vinden op boerenbedrijven.

risico

Staatssecretaris Van Veldhoven noemde het goed nieuws dat de Kamer instemde met het wetsvoorstel om asbest vanaf 2024 helemaal te verbieden. Asbest vormt een groot risico voor de gezondheid, zei ze. ‘De hoogste tijd om vandaag nog met saneren te beginnen.’ Elk jaar overlijden duizend personen aan de gevolgen van asbest. Het inademen van de asbestdeeltjes kan uiteindelijk leiden tot kanker.

Er is nog ongeveer 80 miljoen vierkante meter dak met asbest, aldus het ministerie. Dat bekijkt of de sanering versneld kan worden. Sinds 1993 is het gebruik van asbest in de bouw verboden. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Voormalig minister Sigrid Kaag van Financien met het Prinsjesdag-koffertje; een meerderheid van de Kamer sprak uit dat het gammele, oude valies niet mag worden vervangen door iets moderners. Een succes voor motieschrijver Joost Eerdmans (JA21).

De 'kijk ons eens'-vaandels van de Tweede Kamer: zeven wappermoties die partijen indienden

Onder de duizenden uitspraken die Kamerleden elkaar jaarlijks in de mond willen leggen, zijn veel wappermoties. Statements die de verhoudingen moeten symboliseren: de eensgezindheid of juist eenzaamheid van partijen.

 Exterieur van de Ridderzaal (Grafelijk kasteel) tijdens een rondleiding door het gebouw van de Tweede Kamer.

Renovatie Binnenhof fors duurder. 'Hier is jarenlang gewerkt in een gevaarlijke situatie'

De renovatie van het Binnenhof gaat 2 miljard euro kosten. ‘Een gigantisch bedrag’, zegt minister De Jonge. ‘Maar laten we het nu gewoon goed doen.’

Tjibbe Joustra deed onderzoek naar de misstanden bij interlandelijke adoptie. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de regering een afbouwplan maakt.

Tweede Kamer wil dat Nederland toch helemaal stopt met buitenlandse adoptie

Buitenlandse adoptie moet stoppen. Een meerderheid in de Tweede Kamer vraagt de regering daarmee aan de gang te gaan. Dat is opvallend, want twee jaar geleden koos het kabinet ervoor dat adoptie wél doorgang vond.

Geert Wilders (PVV) na afloop van de vervolggesprekken met informateurs Dijkgraaf en Van Zwol en de formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB.

Wilders hoopt dat de kabinetsformatie nog gered kan worden, Yesilgöz verbouwereerd over weglopen

Een dag nadat hij boos was weggelopen van de onderhandelingstafel hoopt Geert Wilders dat de formerende partijen dinsdag een manier vinden om de kabinetsformatie weer op de rails te krijgen. Ondertussen toont de VVD zich verbouwereerd over de actie van de PVV-leider.

De ministers Carola Schouten en Steven van Weyenberg maandag tijdens het Nationaal Jeugddebat in de Tweede Kamer.

Geroffel en 'woehoes' in de Tweede Kamer: 'We moesten toch van het oude meubilair af'

Het jaarlijkse Nationaal Jeugddebat stond maandag, onder meer, in het teken van misleidende financiële producten. De aanwezige ministers hadden het niet gemakkelijk. ‘Het echte vragenvuur begint nu pas.’

In de ontvangsthal liggen bierviltjes met een foto van SGP-Europarlementariër en lijsttrekker Bert-Jan Ruissen op tafel. ‘Geef Bert-Jan een tweede ronde!’, staat erbij.

Niet alleen het Wilhelmus, maar ook het volkslied van Israël klinkt op de SGP-jongerendag

Is Europa ons de baas of zijn wij Europa de baas? Over die vraag denken ruim vierhonderd jongeren na tijdens de SGP-jongerendag. ‘Als we alles nou wat lokaler zouden organiseren, krijgt de burger veel meer zeggenschap.'