© Boumediene Belbachir

VIDEO. Nieuw stadhuis van Hasselt is bijna klaar: wij kregen een rondleiding

De werfdoeken zijn definitief van de oude rijkswachtkazerne, de ‘zachte’ restauratie van het monument tot toekomstig stadhuis van Hasselt zit er daarmee zo goed als op. Binnen zijn ze nu volop aan het verbouwen tot raadszaal, kantoren en een studio voor Radio 2. De aanpalende nieuwbouw zit ook op schema, op 27 augustus wordt het stadspersoneel hier voor de eerste werkdag verwacht. “Het weekend voordien verhuizen we alles”, zegt burgemeester Nadja Vananroye. “De prijs? 58 miljoen euro, zo staat het in het contract. Als ze erover gaan, is het voor het bouwconsortium.”

Dirk Jacobs/Caroline Vandenreyt

Midden 2016 zijn ze begonnen met de restauratie van de oude rijkswachtkazerne aan de kleine ring. “In z’n oorspronkelijke glorie, zoals bij de bouw in 1879. Want doorheen de jaren is er wel een en ander aan vertimmerd. De middenvleugel zal ook opnieuw gekaleid worden”, zegt architect Michel Janssen. Opvallend: bovenaan het gebouw blijven de letters rijkswacht hangen. “Dat moest, het is een beschermd monument.”

“We hebben de letters intussen laten restaureren. Bij het terughangen, hebben we wel nog even getwijfeld om de volgorde te veranderen”, lacht werfleider Peter Van den Brouck, afdelingshoofd werken van de stad. “Ook het grote hek komt terug, dat is eveneens beschermd. Maar in tegenstelling tot in het verleden zal het nu altijd openstaan, iedereen mag hier rondlopen. Overdag kan je ook rechtstreeks door het gebouw naar het Limburgplein tussen historische en nieuwe gedeelte van het stadhuis.”

© Boumediene Belbachir

Troggen

Buiten heeft het gebouw z’n grandeur van vroeger teruggekregen, binnenin is er nog werk. Janssen: “Het pand was de vorige eeuw behoorlijk verknoeid bij de verbouwing tot kantoren. Verlaagde plafonds, scheidingswanden,... Nu hebben we de troggenplafonds weer zichtbaar gemaakt en in een aantal ruimtes laten we de oude verflagen van de verschillende ‘bewoners’ zichtbaar. Om de geschiedenis van het gebouw letterlijk afleesbaar te maken.”

Opvallend is de aanwezigheid van Radio 2 in het gebouw. “Passanten kunnen aan het grote raam live zien hoe radio wordt gemaakt. Er komen trouwens buiten ook luidsprekers om op het Limburgplein de uitzendingen te volgen. Uiteraard wordt dat een geluidswerend raam, zodat binnen niet gehoord wordt wat buiten klinkt.”

Huwelijk

De overige ruimtes beneden (en op de eerste verdieping) worden verhuurd als kantoren of horeca, huurders zijn ze nog aan het zoeken. Op de tweede verdieping is er een polyvalente zaal, de raadszaal (voor gemeenteraden) en de collegezaal. Burgemeester Vananroye: “En de raadzaal in het oude stadhuis? Die blijven we gebruiken voor huwelijken en officiële ontvangsten.”

© Boumediene Belbachir

Via deze verdieping is ook de doorsteek naar de nieuwbouw (voor het bestuur). “Je komt dan op de tweede verdieping van de nieuwbouw, de beleidsverdieping waar de schepenen en ikzelf zitten. Een bewuste keuze, niet te ver van de benedenverdiepingen waar het allemaal gebeurt. Traditioneel kiezen directies voor de bovenste verdieping omwille van het uitzicht maar wij willen voeling met personeel en inwoners.”

Pistool

Op deze verdieping kom je alleen op afspraak (net als de kantoren en vergaderruimtes op de hogere verdiepingen), het loket op het gelijkvloers en de eerste verdieping zijn voor iedereen toegankelijk. “Er is gekozen voor veel open ruimtes, het loket beneden is helemaal open. Daarom is het belangrijk dat alles akoestisch goed geïsoleerd is. Met speciaal tapijt en strips tegen muren en plafonds. Dat zijn we hier nu in ‘mock-up ruimtes’ – nagebootste kantoren - aan het testen. Het werkt. We hebben zelfs een pistool - met losse flodders - afgeschoten.”

OCMW en stadsdiensten zullen overal door elkaar zitten. Vananroye: “Je gaat niet zien of iemand bij het OCMW moet zijn of voor een nieuwe pas komt. En als het echt discreet moet zijn, voorzien we achteraan een paar lokaaltjes. Daar kan gepraat worden over het leefloon, maar net zo goed over een bouwaanvraag.”

De politie krijgt hier ook, in een apart afgesloten lokaal, een wijkkantoor waar je bijvoorbeeld op zaterdag aangifte kan doen van een gauwdiefstal of als toerist kan aankloppen voor een verloren paspoort. Van den Brouck: “Door de terreurdreiging hebben we daar wel kogelvrij glas moeten voorzien. Voor de rest van het stadhuis heeft die dreiging geen gevolgen gehad.”

Verkopen

Zo’n 550 mensen van de stad zullen hier werken. Intussen wordt onderzocht wat er met de huidige stadskantoren zal gebeuren. “Sommige worden verkocht, andere bekijken we nog. Het gaat onder meer om het administratief centrum aan het Groenplein, de Thonissenlaan, de Dr. Willemsstraat en het OCMW.”