Politie zoekt man die priester Herman (87) met geweld bestal aan station Oudenaarde: “Ik wil hem vergeven”

De politie heeft een opsporingsbericht verspreid naar de man die in september 2023 de 87-jarige priester Herman met geweld bestolen heeft aan het station van Oudenaarde. Het slachtoffer hoopt dat de man zijn ziekenhuisrekening betaalt.

gjs
Bron: Federale politie, VTM

Op dinsdag 26 september 2023 stapte de in Kortrijk wonende priester rond 13.33 uur van de trein op perron 2 in het station van het Oost-Vlaamse Oudenaarde. Hij was daar om een kloosterzuster te bezoeken, zoals hij dat wel vaker deed met de trein.

Op die noodlottige dag wordt hij opgemerkt door een jonge man, vermoedelijk rond 18 jaar oud, die een ongewone interesse heeft in zijn lederen aktetas. De verdachte volgt de priester een tiental minuten lang tot in de Stationsstraat en trekt de tas daar hardhandig uit de handen van de priester. “Ik werd aangevallen in mijn rug door die jonge man. Hij heeft me op de grond geduwd”, zegt Herman in het opsporingsprogramma Faroek. “Maar ik heb me verweerd.”

Herman laat niet los en wordt over de grond meegesleurd, waardoor de tas scheurt en de priester verwondingen oploopt aan zijn bloedende knieën en handen. Zijn kostuum is ook op meerdere plaatsen gescheurd. Vervolgens vlucht de verdachte op een plooifiets. Pas wanneer hij een paar straten verder opmerkt dat er niets van waarde in de tas zit, gooit hij ze weg. Herman heeft ze intussen terug.

Verdachte gezocht

De politie heeft de beelden nu verspreid die gemaakt zijn door de bewakingscamera’s. “De verdachte is ongeveer 1,80 meter lang, mager en heeft kort donker haar en een snorretje. Hij droeg een rode voetbalshirt van de voetbalploeg Arsenal en reed op een zwarte plooifiets”, aldus de politie in het opsporingsbericht.

“Ik wil het hem vergeven”, zegt de priester nog. “Maar hij mag wel mijn schulden terugbetalen, want het heeft mij iets gekost, die spoed en al. Ik heb het allemaal uitgerekend. Hij moet mij nog 80 euro. Dat is het minste.”

Herkent u deze verdachte, of hebt u meer informatie over deze feiten, neem dan contact op met de speurders via opsporingen@police.belgium.eu of het gratis nummer 0800-30.300.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen