Het hof legde Duitsland geen maatregelen op, maar de zaak is nog niet volledig van de baan.
Foto: AP

Duitsland mag voorlopig wapens blijven leveren aan Israël, oordeelt Internationaal Gerechtshof

Het Internationaal Gerechtshof heeft de eis van Nicaragua om de Duitse wapenexport naar Israël tijdelijk te verbieden, verworpen. Nicaragua vindt dat Duitsland medeplichtig is aan een "genocide" in de Gazastrook door wapens te leveren aan Israël en had het hof gevraagd om Duitsland noodmaatregelen op te leggen.

Het Gerechtshof "oordeelt dat de omstandigheden niet vereisen dat het zijn bevoegdheid uitoefent om voorlopige maatregelen te bevelen", luidt de uitspraak.

Hoewel het hof Duitsland geen noodmaatregelen oplegt, is de zaak die Nicaragua heeft aangespannen daarmee nog niet van de baan. Duitsland had gepleit om de zaak volledig te schrappen, maar daar is het Gerechtshof niet op ingegaan. De procedure gaat dus gewoon voort en het Gerechtshof moet zich later nog ten gronde uitspreken. Dat kan nog maanden of jaren duren.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock reageert niettemin tevreden op de uitspraak. "Niemand staat boven de wet. Dit (de uitspraak, red.) is een gids voor ons handelen", schrijft ze op X.

Het Gerechtshof maakte ook duidelijk dat het "heel erg bezorgd" blijft over de situatie in de Gazastrook.

Genocideconventie

Het Centraal-Amerikaanse land had Duitsland begin maart voor het Gerechtshof gedaagd. Het Internationaal Gerechtshof is het hoogste rechtsorgaan van de Verenigde Naties en behandelt geschillen tussen landen.

Volgens Nicaragua is Duitsland medeplichtig aan een "genocide" in de Gazastrook en doet het te weinig om die tegen te houden, onder meer omdat Duitsland "politieke, financiële en militaire steun" aan Israël geeft. Nicaragua pleitte onder meer dat elk land dat de Genocideconventie van 1948 heeft ondertekend "een plicht heeft om er alles aan te doen om een genocide te vermijden".

De zaak die Nicaragua aanspande, was de tweede zaak voor het Internationaal Gerechtshof over de oorlog in de Gazastrook. Eerder spande Zuid-Afrika al een zaak aan tegen Israël. Het Gerechtshof heeft Israël in die zaak al maatregelen opgelegd, waarbij het Israël onder meer verzocht om er alles aan te doen om een genocide te voorkomen.

Volgens mensenrechtenorganisaties negeert Israël die uitspraak en drijft het "de onderdrukking van de Palestijnse burgers" verder op.

Internationaal Strafhof

Naast de zaken van Nicaragua en Zuid-Afrika voor het Internationaal Gerechtshof voert ook het Internationaal Strafhof een onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid in de Gazastrook en Zuid-Israël, van zowel Israël als Hamas. Anders dan het Internationaal Gerechtshof behandelt het Strafhof geen geschillen tussen landen, maar vervolgt het individuen. 

De voorbije dagen werd volop gespeculeerd over mogelijke plannen van het Strafhof om een internationaal aanhoudingsmandaat uit te vaardigen tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en andere hooggeplaatste regeringsfunctionarissen. Daarnaast zou het Strafhof ook overwegen om aanhoudingsbevelen voor Hamas uit te vaardigen.

Meest gelezen