Bertha is een personage uit een boek van Anton Bergmann.© rr

Koninklijke Moedige Bootvissers huldigen nieuwe boot Bertha in: “Stukje Liers erfgoed dat blijft leven”

Lier -

Kijklustigen konden zaterdagnamiddag in Lier genieten van de inhuldiging van Bertha, de nieuwe palingboot van de Koninklijke Moedige Bootvissers.

Hélène Baccaert

Op de deunen van het thema-lied Pirates of the Caribbean kwamen de vijf toeristische bootjes van de Koninklijke Moedige Bootvissers aan om rond de nieuwe palingschuit te varen. Voorzitter Maurits De Smedt deelde de geschiedenis met het publiek. Tussen 1900 en 1960 voeren er een dertigtal boten op de Nete om palingen te vangen. Eind jaren zestig werd dit verboden.

“De Heren van Lier lieten in 2000 opnieuw een boot maken, omdat de vorige gezonken waren”, vertelt De Smedt. “Door de storm in november vorig jaar is deze boot zwaar beschadigd geraakt. Daarom hebben we besloten zelf een nieuwe boot volgens het oude model te laten maken en opnieuw op de Binnennete te plaatsen. Ze kreeg de naam Bertha, een knipoog naar het personage uit het boek Ernest Staes, advocaat van Lierenaar Anton Bergmann.”

De Lierse volkszanger ‘de zingende bootvaarder’ liet het publiek meegenieten van enkele liedjes, waaronder De lichtjes van de Schelde. Het lied werd speciaal herschreven voor de gelegenheid. Om het af te maken werd de Bertha ook feestelijk gedoopt met champagne en confetti.

“Mijn vader vertelde me vroeger verhalen over het palingvissen. Natuurlijk is dat al even niet meer aan de orde. Maar de bootjes blijven verbonden aan Lier”

Marcel

Bezoeker inhuldiging

Erfgoed

Verschillende toeschouwers kwamen meegenieten van het moment. “Het is een stukje erfgoed van Lier dat wordt opgewaardeerd. Het is belangrijk, zeker voor het toerisme van Lier dat het erfgoed blijft leven”, zegt Charlotte Schwagten die samen met haar gezin kwam kijken.

Ook Marcel en Linda, beiden Lierenaars spreken over een stukje erfgoed. “Mijn vader vertelde me vroeger verhalen over het palingvissen. Natuurlijk is dat al even niet meer aan de orde. Maar de bootjes blijven verbonden aan Lier. Ik ben ook al op de rondvaarten geweest met mijn kleinkinderen. Het is een unieke attractie vind ik”, vertelt Marcel. “Het is fijn om te zien”, vertelt ook Linda. “Een stukje erfgoed van ‘Lierke Plezierke’. De zanger maakt het helemaal af. Alleen jammer dat het weer opnieuw roet in het eten gooit.”

“Het is een stukje erfgoed dat opgewaardeerd wordt”, vindt Charlotte Schwagten, die op stap is met haar gezin.© Hélène Baccaert

Genk

Er zijn zelfs Genkse toeristen aanwezig. “Het is eigenlijk puur toeval dat we dit zien, omdat we hier op weekend zijn. Het is eens iets anders hè. Wij hadden eigenlijk geen idee dat er hier rondvaarten waren. Ook over de geschiedenis van palingvissen hadden we nog niet eerder gehoord. Maar dat maakt het dubbel zo uniek dat we dit kunnen meemaken. We hadden alleen gehoopt op iets beter weer”, zeggen ze met de glimlach.

Er kwamen heel wat mensen een kijkje nemen naar de nieuwe palingschuit.© Hélène Baccaert

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners