Direct naar artikelinhoud
Antwerpse politiek

Vertwijfeling bij Groen nadat sp.a ontslag Meeuws weigert: wat nu met stadslijst Samen?

Wouter Van Besien (midden) moet beslissen over de toekomst van Samen.Beeld BELGA

Tom Meeuws (sp.a) heeft gisteren wel degelijk zijn ontslag gegeven aan Wouter Van Besien (Groen) en Jinnih Beels, de twee andere kopstukken van het linkse kartel in Antwerpen. Dat zeggen bronnen bij Groen. Zij beraden zich over de toekomst van Samen.

Grote vertwijfeling bij het linkse kartel Samen in Antwerpen. Na berichten over het ontslag van Tom Meeuws (sp.a), die kopman Wouter Van Besien (Groen) gisteren zelf de wereld instuurde, blijkt het partijbureau van sp.a Antwerpen het ontslag van haar voorzitter niet te aanvaarden. Dat besliste het vannacht na urenlang vergaderen.

“Dit was niet de makkelijkste keuze”, zei Meeuws achteraf. “Maar het partijbestuur is ervan overtuigd dat we niet willen meedoen aan de moddercampagne die volop bezig is.” De socialisten hebben het moeilijk met de slachtofferrol waarin ze voortdurend wordt geduwd. En als Theo Francken (N-VA) niet moest opstappen na de Soedan-rel, dan Meeuws nu zeker ook niet.

Topoverleg

Bij Groen Antwerpen begrijpen ze niet wat er gebeurt. Volgens onze bronnen bood Meeuws gisteren wel degelijk zijn ontslag aan bij Wouter Van Besien en Jinnih Beels. “Hij gaf niet de indruk dat die beslissing nog bevestigd moest worden”, klinkt het. Vanochtend vindt er topoverleg plaats over deze onverwachte situatie.

'Meeuws gaf niet de indruk dat zijn beslissing om ontslag te nemen nog bevestigd moest worden'
Groene bron

Alle ogen zijn nu gericht op kandidaat-burgemeester Wouter Van Besien. In onze krant doken vandaag al berichten op van Samen-leden die Van Besien betichtten het ontslag vroegtijdig te hebben gelekt naar de pers. Op die manier zou hij Meeuws naar de exit hebben willen duwen. Zelf ontkent Van Besien die aantijgingen.

“Tom heeft een persoonlijke beslissing genomen. Ik heb daar op geen enkele manier op aangestuurd”, zegt Van Besien in onze krant. “Ik apprecieer die beslissing enorm. Dit geeft terug ruimte aan Samen. Ruimte om ons project voor Antwerpen positief uit te dragen.”

Quid Samen?

De topman van Groen draagt niet alleen het lot van Meeuws, maar ook dat van het hele kartel in handen. Trekken de groenen en de roden straks nog steeds samen naar de kiezer? En zo ja, in welke machtsverhoudingen? Gisteren zei de top van Samen nog dat alle afspraken over de lijstvorming en het programma werden behouden. Nu lijkt niemand nog zeker te zijn.

Als Van Besien het kartel laat springen, krijgt zijn leiderschap een ernstige tik. Politieke tegenstrevers zullen erop wijzen dat het samenhouden van een stadsbestuur nog veel moeilijker is dan dit. Als je geen kartel kan samenhouden, ben je dan wel geschikt om de grootste stad van Vlaanderen te besturen?

NIEUW Krijg al het nieuws uit Antwerpen via Whatsapp. Schrijf je nu snel en eenvoudig in. 

“Dit is een absolute rotsituatie voor zowel Groen als sp.a”, zegt politicoloog Nicolas Bouteca (UGent). “Ik heb de indruk dat Groen al mentaal afscheid had genomen van Meeuws. En intern was er altijd al kritiek op de samenwerking met sp.a. Dit zou een momentum kunnen zijn om de knoop door te hakken en afstand te nemen van sp.a."

Uitzweten

Toch sluit Bouteca niet uit dat Samen gewoon doorgaat. “Van Besien heeft altijd gezegd dat Meeuws de beslissing over zijn ontslag zelf had genomen. Zo hield hij de deur op een kier.” De crisis uitzweten, is dan de boodschap. En hopen dat de keizer het tegen oktober min of meer vergeet.

Wat meespeelt, zijn mogelijke afspraken die sp.a en Groen op nationaal niveau hebben gemaakt. Ze hebben dat nooit bevestigd, maar volgens Bouteca is het mogelijk dat er afspraken zijn gemaakt waarin de kartels in Antwerpen en Gent aan elkaar werden gekoppeld. Groen krijgt de hoofdrol in Antwerpen, sp.a in Gent. "Als zo’n evenwicht bestaat, is het moeilijk om dat te lossen."

Na een bewogen partijbureau zei Meeuws gisteravond dat de keuze om te blijven "niet de makkelijkste" was.