Nederlandse zakenman afgemaakt met kogels in romp en hoofd in Neerpeltse villa

Nederlander Marcel van Hout (51) is woensdagavond dood gevonden in zijn riante villa op de Tisselrietweg in de Neerpeltse wijk Grote Heide. Zijn ex-vrouw was in de villa gaan kijken omdat hij de hele dag niet op zijn werk was komen opdagen en niemand hem kon bereiken. Zij vond de succesvolle zakenman in de keuken, in een grote plas bloed. Hij kreeg een kogel door het hoofd en in de romp. Vermoedelijk is hij dinsdagavond al omgebracht. Van de dader(s) ontbreekt voorlopig elk spoor.

Nancy VANDEBROEK / Geert VAN BAELEN

De wijk Grote Heide ligt verscholen in een dennenbos. Er staan villa’s van kasteelformaat, met metershoge hekken, lampen en bewakingscamera’s waarmee de hele omgeving in het oog kan worden gehouden. In deze buurt wonen er veel Nederlanders, rijkelui, directeuren en eigenaars van grote bedrijven. Zo ook Marcel van Hout. Hij was eigenaar van meerdere bedrijven. Van onder meer Universal in het Nederlandse Son, een bedrijf dat zich bezighoudt met de handel in landbouwmachines en bouwmateriaal. De geboren Eindhovenaar was ook twintig jaar actief in immobiliën via een op Curaçao gevestigde vennootschap. Hij was voor de helft eigenaar. Al zijn bedrijven boeren goed.

Ex-vrouw vindt lijk

Van Hout was woensdag de hele dag niet op zijn werk komen opdagen. En dat zorgde voor de nodige onrust. Ook bij zijn ex, een 45-jarige Eindhovense van Marokkaanse origine. Zij haalde in Nederland acht jaar geleden nog het nieuws toen ze een datingsite voor moslimvrouwen oprichtte. Rond half zeven ging ze woensdagavond bij hem langs. “Zij woont hier vlakbij, op de Ganzenpas, in een nog grotere villa die ook van hem is,” zegt een buur. “Ze kwam in tranen aangelopen, ze had Marcel gevonden op de vloer in een plas bloed. Het leek erop dat hij was neergestoken maar later hoorden we dat hij schotwonden vertoonde. Politie en hulpdiensten zijn meteen verwittigd. Ze zijn tot vier uur vanochtend bezig geweest.”

Buren kennen Marcel van Hout niet echt goed. Hij wordt omschreven als een correcte buurman met wie er weinig contact was. Sommigen zeggen dat “hij er niet vaak was maar dat hij er vreemd genoeg wel altijd sliep”.

Toevluchtsoord

De villawijk Grote Heide is niet alleen bekend om zijn rijke Nederlandse industriëlen, maar ook als een toevluchtsoord voor Nederlandse topcriminelen zoals Amsterdammers Sam Klepper en John Mieremet die jaren geleden door geweld om het leven kwamen. Van Hout is de vijfde inwoner van de villawijk die dit te beurt valt (zie onderaan). Toch wordt er met ongeloof gereageerd: “Het was zo’n vriendelijke man. Ik heb hem dinsdagochtend nog over straat zien wandelen en we hebben elkaar gegroet,” zegt een buur. “In deze buurt staat iedereen op zijn privacy, we kennen elkaar niet zo goed maar het was een man waarvan je je niet kan voorstellen dat iemand hem iets zou aandoen.”

Drugsonderzoek

Over de stand van het moordonderzoek is weinig bekend. Bij de villa van Van Hout staan meerdere camera’s. Er ongezien rondlopen of voorbijrijden lijkt vrijwel onmogelijk. Het scenario dat Van Hout zijn moordenaar(s) zelf heeft binnengelaten, ligt dan ook zo goed als voor de hand. “Voorlopig zijn er geen aanwijzingen richting eventuele verdachten. Alle pistes worden opengehouden”, aldus parketwoordvoerder Jeroen Swijsen.

Veel geluk heeft Marcel van Hout in de villawijk alvast niet gekend: zeven jaar geleden werd een leegstaande woning van hem in brand gestoken. Op 30 december 2011 werd zijn toenmalige vrouw in zijn villa vastgebonden en beroofd van juwelen. Op dat ogenblik liep er een groot drugsonderzoek waarin de naam van Van Hout dan wel viel, maar tot een veroordeling is het nooit gekomen. “Hij was een toffe, joviale kerel die de criminelen in zijn buurt kende maar hij heeft zich wel nooit met hun praktijken ingelaten,” klinkt het in Neerpelt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer