Luister naar

Kees van der Staaij voert balanceeract uit tijdens Nashvilledebat

Nieuws
De Tweede Kamer heeft geen enkel begrip voor de uitleg van SGP-leider Kees van der Staaij over de Nashvilleverklaring. Zijn claim om ruimte voor een ­bijbelse uitleg van wel homo zijn, maar niet doen, vindt geen gehoor.
Piet H. de Jong Piet H. de Jong
donderdag 16 mei 2019 om 20:59
Kees van der Staaij (midden) in debat met, minister Ingrid van Engelshoven (links) tijdens debat over de lhbti-monitor 2018 en de Nashvilleklaring.
Kees van der Staaij (midden) in debat met, minister Ingrid van Engelshoven (links) tijdens debat over de lhbti-monitor 2018 en de Nashvilleklaring. anp / Bart Maat

Den Haag

Alle ogen waren gericht op SGP-leider Kees van der Staaij, tijdens het Nashville-debat, donderdag in de Tweede Kamer. Kamervoorzitter Khadija Arib voelde aan dat Van der Staaij, met zijn ‘vermeende handtekening’ onder de omstreden verklaring, de ‘uitverkorene’ van zijn collega’s zou zijn om hem de nieren te proeven. Die voorspelling kwam uit. Meer dan een halfuur werd Van der Staaij zeer kritisch bevraagd.

Eerst mocht hij zijn inbreng leveren. Daarin probeerde hij een evenwicht te zoeken tussen begrip voor de ­personen die zich in hun geaardheid gekwetst voelden door de Nashville­verklaring, én vasthouden aan bijbelse noties. Met daarin een visie op het huwelijk van man en vrouw en seksualiteit als beleving bínnen het huwelijk. De SGP’er vertelde dat hij, na de ophef over de verklaring, veel gesprekken met lhbti’ers heeft gevoerd. Wat hem daarin raakte, was de gekwetstheid van sommigen. ‘Die ontmoetingen waren ook om een andere reden waardevol. Ik leerde ervan hoezeer echte zelfaanvaarding, het er mogen zijn zoals je bent, voor velen een enorme opgave is.’

Reden om nog zorgvuldiger je woorden te kiezen, zei hij. Van der Staaij erkende dat de tekst van de verklaring ‘hier en daar niet helder’ was. Bijvoorbeeld over de indruk dat homoseksuele geaardheid ‘genezen’ kan worden.

Bij de Kamerleden van andere fracties was voor zijn balanceeract niet veel begrip. Vera Bergkamp (D66) wierp de SGP’er voor de voeten dat hij, met zijn visie op de Bijbel, tegen jonge homo’s zegt dat ze geen uiting mogen geven aan hun geaardheid.

‘Dat is kwetsend en beschadigend, vooral voor jongeren, want je mag dan niet zijn, wie je bent.’ Volgens Van der Staaij mag het feit dat iemand zich gekwetst voelt geen argument zijn bepaalde religieuze ‘opvattingen de mond te snoeren’. Het feit dat ’seksuele begeerten en verlangens niet altijd verwezenlijkt hoeven te worden, ook niet door ongetrouwde mannen of vrouwen, is niet per se kwetsend’, verweerde Van der Staaij zich. Bergkamp wees hem op de nood van christelijke lhbt-jongeren, die ‘de zonde van zich af moeten werpen. Waarom laat u die jongeren niet met rust?’

grote moeite

VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz-Siderius hield Van der Staaij voor dat opkomen voor gelijke rechten iets anders is dan het uiten van een visie. ‘Ik verwacht van u dat u de rechten van anderen respecteert. Ik heb grote moeite met uw betoog.’ Een bijbelse visie die het homohuwelijk afwijst, is volgens haar ‘per definitie anti-homo’.

Femke Merel van Kooten-Arissen (PvdD) kon er met haar verstand niet bij dat de opvatting dat je wel lhbti mag zijn, maar het niet mag doen, strijdig is met de gedachte dat God liefde is en niemand uitsluit. Van der Staaij: ‘Ik onderschrijf van harte dat God liefde is, maar ontken dat dat in strijd is met mijn betoog. God heeft de mens ook leefregels gegeven, waar hij gelukkig van wordt’, zei de SGP’er. Minister Ferdinand Grapperhuas (Justitie) zei dat hij ‘als christen zich aangesproken voelde’ door Van Kooten-Arissen.

Minister Ingrid van Engelshoven (Emancipatie) zei dat ze in gesprek is geweest met christelijke lhbti’ers. ‘Ik merkte daar de geraaktheid door de Nashvilleverklaring. In veel kerken is er een goede dialoog gaande, die moeten we door die verklaring niet laten verstoren.’ Van Engelshoven zei dat ze ‘alert’ zal zijn op een eventuele jongerenversie van de Nashvilleverklaring. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Frans Timmermans zal al zijn stuurmanskunst nodig hebben om er tijdens het congres vandaag voor te zorgen dat het conflict tussen Israël en Gaza geen splijtzwam wordt.

Voordat Timmermans het formatiestokje kan overnemen, moet hij een dreigende binnenbrand blussen

GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans hoopt dat het linkse blok alsnog een rol van betekenis krijgt. Maar in zijn eigen achterban broeit het al maanden. Vandaag ontmoeten de flanken elkaar op het gezamenlijke partijcongres.

Conny Helder (Volksgezondheid): ‘Goede zorg tegen een lagere prijs, ik ben daar niet op voorhand voor om dat in te dammen.’

Kamer wil private partijen uit zorg weren, maar de minister ziet nog altijd meer voor- dan nadelen

Ondanks aanhoudende oproepen van de Kamer om private investeerders in de zorg aan banden te leggen, wil demissionair minister Conny Helder niets van een verbod weten. Volgens haar heeft de zorg juist baat bij privaat geld.

Hoogleraar Beatrice de Graaf licht in 2021 het rapport-Joustra over adoptie toe in de Tweede Kamer.

Adoptie van kinderen verbindt SGP en D66 op wonderlijke wijze. Toch beweegt de politiek richting afbouw

Adoptie van kinderen uit andere landen is een gevoelig thema, omdat het aan diepe wensen raakt. Tussen SGP en D66 bestaat er op dit thema zelfs een wonderlijke verbondenheid. Toch wil een Kamermeerderheid ermee stoppen.

'Ongepast': meer had VVD-leider Dilan Yesilgöz niet op te merken over het feit dat Geert Wilders haar fractiegenoot, Kamerlid en staatssecretaris Eric van der Burg een 'eng mannetje' noemde dat 'moet opkrassen'.

'Dat Yesilgöz niet voor Van der Burg gaat staan, tekent de onmacht van deze formatie'

VVD-leider Dilan Yesilgöz die niet pal staat voor haar fractiegenoot Eric van der Burg, en die niet in de bres springt voor het beleid van haar staatssecretaris: dat mag wel het nieuwe dieptepunt van de formatie heten.

Annie Schreijer-Pierik: ‘Ik was blij toen Henri Bontenbal de nieuwe partijleider werd.’

Annie Schreijer bleef met pijn en moeite bij het CDA. 'Uiteindelijk moeten CDA, BBB en NSC weer fuseren'

CDA-Europarlementariër én stemmenkanon Annie Schreijer-Pierik neemt afscheid. Haar voormalig assistent droeg ze aan als BBB-lijsttrekker; zelf bleef ze met pijn en moeite bij het CDA. ‘Ik ben christelijk, geen heilige.’

Rosanne Hertzberger: ‘Vanwege dat stukje natuur ter grootte van twee achtertuinen kunnen boeren in de wijde omtrek geen nieuwe vergunningen krijgen. Dit beleid is niet uit te leggen.’

PVV, NSC en BBB zoeken naar sluiproutes om boeren te ontzien: 'Door D66-beleid zitten wij in deze onzin'

Ten overstaan van een dertigtal boswachters debatteert de Tweede Kamer woensdag ruim zes uur over het natuur- en stikstofbeleid. De formerende partijen PVV, NSC en BBB blijven zoeken naar sluiproutes om boeren te ontzien.