© Patrick De Roo

Kasteeldomein Zwarte Arend: 32 slaapkamers, maar er wonen mag niet

Nog tot en met november kunnen geïnteresseerden een bod doen op het kasteeldomein Zwarte Arend. Het enorme classicistische kasteel telt maar liefst 32 kamers en is in het bezit van het OCMW.

evw

“Maar het OCMW heeft een tijd geleden beslist om het kasteel te koop aan te bieden”, weet persverantwoordelijke Dirk Delechambre. “Het gebouw is namelijk in bijzonder slechte staat en moet zwaar gerenoveerd worden, wat natuurlijk een grote kost met zich meebrengt. Bovendien hebben we te maken met een bijzonder plan van aanleg. Dit houdt in dat het gebouw enkel mag gebruikt worden voor openbaar nut. Erin wonen mag bijvoorbeeld niet.”

En dat ondanks het feit dat de plek maar liefst 32 slaapkamers telt... Dat gegeven doet inderdaad een aantal geïnteresseerden afhaken, zegt Michel Bergmans van makelaarskantoor Berlau.be. “Zopas werd ik nog gecontacteerd door drie gezinnen die er aan cohousing wilden doen, maar dat is dus niet mogelijk.”

Koopje

Enkel geïnteresseerden die in het kasteel activiteiten op het vlak van onderwijs, gezondheid, cultuur, vrije tijd of godsdienst willen organiseren, komen in aanmerking om een bod uit te brengen. Starten wordt er gedaan bij 920.000 euro. “De prijs ligt zo laag omdat het ruimtelijke uitvoeringsplan maar weinig toelaat.”

Op dit ogenblik zitten er overigens nog twee verenigingen in het gebouw. “Het gaat om muziektheater Transparant, dat een deel van het gebouw als opslagruimte gebruikt, en de Antwerpse Rolkar vzw. Voor beide organisaties wordt momenteel een oplossing gezocht”, zegt Delechambre nog.