Vorig jaar was het een zonnige editie van Extrema Outdoor, dit jaar zullen festivalgangers hun regenjas nodig hebben.
Foto: Nathan Dobbelaere - Concertphotographers

Technofestival Extrema Outdoor trekt festivalzomer op gang: "Referentie voor het genre met oog voor nieuw talent"

Met 3 dagen Extrema Outdoor in Houthalen-Helchteren breekt het nieuwe festivalseizoen vanaf dit weekend aan. Het festival voor technomuziek bestaat sinds 2011 en ontvangt intussen 28.000 bezoekers per dag. Extrema is geen tweede Tomorrowland, maar het festival heeft dankzij een duidelijke visie en een trouw publiek een speciale status binnen de elektronische muziek opgebouwd.

Extrema Outdoor is een van oorsprong Nederlands festival, dat midden jaren 90 is ontstaan. Sinds 2011 wordt er ook een Belgische variant georganiseerd.

"Met de plas in Houthalen-Helchteren hadden de organisatoren de ideale locatie gevonden. De podia aan het strand geven een tropisch zeegevoel, met de typische Limburgse gezelligheid. Na de eeuwwisseling zijn dancefestivals massaal op zoek gegaan naar recreatiedomeinen als decor, in navolging van het succes van Tomorrowland", zegt Peter Decuypere, festivalexpert en bezieler van 'I love techno'.Ā 

En toch: Extrema is geen tweede Tomorrowland. "Het is kleinschaliger en gemoedelijker. Er is elk jaar meer aandacht voor de inkleding, zonder uit te pakken met opvallende podia en uitgebreide randanimatie. Tomorrowland is op dat vlak uniek. Daarnaast focussen festivals als Extrema vooral op de muziek."

Techno in al zijn vormen

Qua programmatie maakt Extrema voor zijn 7 podia meer gerichte keuzes dan het grotere Tomorrowland. "Op de 16 podia in Boom staan ook Goldband of Oscar and the Wolf, die zich aan de rand van de popmuziek bevinden. Ook Regi of Dimitri Vegas & Like Mike zie je niet op Extrema", zegt Decuypere.

"De programmatoren richten zich op wat er leeft in technoclubs als Fuse in Brussel en Kompass Klub in Gent. Geen EDM (Electronic Dance Music, red.) dus, maar techno. Naast de grote namen die ook op Tomorrowland staan, geeft Extrema kansen aan beginnende artiesten en alternatieve acts. Vergelijk het met Pukkelpop, waar festivalgangers ook meer ontdekkingen kunnen doen dan op het grotere Rock Werchter."

Extrema heeft verschillende dj's die nu op Tomorrowland staan hun eerste kansen gegeven

Jeroen Delodder, Studio Brussel-presentator en dj

Extrema programmeert dit jaar voor 35 procent Belgisch. 40 van de in totaal 190 artiesten zijn vrouwen. "De programmatoren houden de vinger aan de pols en dat levert altijd verrassingen op. De Deense dj Kƶlsch, de Amerikaan Maceo Plex of het Italiaanse duo Tale of Us hebben hier hun eerste kansen gekregen, voor ze zijn doorgegroeid naar Tomorrowland", zegt Jeroen Delodder, Studio Brussel-presentator, dj en zelf toe aan zijn tiende editie van Extrema Outdoor.

Wat Extrema trouwens gemeen heeft met Tomorrowland: een artiestenbureau. Zo begeleiden beide festivals achter de schermen de carriĆØres van 'hun' talenten. In het geval van Extrema is dat onder meer headliner Amelie Lens.Ā "Door in te zetten op artiestenontwikkeling garanderen ze kwaliteit op hun affiche op lange termijn. Dat komt het hele circuit ten goede. Op internationaal vlak wordt er zeker gekeken naar wie Extrema geprogrammeerd heeft", zegt Decuypere.

Lokaal publiek

Net als Tomorrowland is Extrema een festival voor meerderjarigen.Ā "Er komen vooral twintigers tot vijftigers met veel feestervaring. Een trouw publiek, ook al is Extrema geen klein undergroundfestival meer", zegt Delodder.

De meeste bezoekers komen uit ons land, al lokt Extrema door zijn ligging ook festivalgangers uit de buurlanden. "70 tot 75 procent van ons publiek is Belgisch, daarnaast komen er veel Nederlanders. We ontvangen elk jaar meer festivalgangers uit verre landen als India, Cuba, Mexico of Japan. Geen honderden mensen, maar het is een groeiende groep op onze glamping", zegt woordvoerder Lomme Valkeneers.

Extrema lokt technoliefhebbers, die het nachtleven tot in de vroege uurtjes zijn ontgroeid

Peter Decuypere, festivalexpert

"Dit festival voelt voor mij als thuiskomen", zegt Jeroen Delodder. "Ik vind er gelijkgestemden uit de clubwereld: de grote liefhebbers van house en techno, die hun hart verloren hebben aan die feestcultuur. Mensen die fan zijn van het 'wij-gevoel' op de dansvloer, geen 'festivaltoeristen' die komen voor de randanimatie."

"Extrema lokt ook veel mensen uit de buurt: fiere Limburgers die blij zijn met zo'n evenement in hun regio. Net als bij Pukkelpop, dat regionaal sterk verankerd is", vult Decuypere aan. "Ik kom er ook veel mensen tegen die net als ik het nachtleven tot in de vroege uurtjes zijn ontgroeid, maar technoliefhebbers zijn gebleven."

Limiet bereikt?

Extrema Outdoor is in ruim 10 jaar tijd sterk gegroeid, van 5.000 bezoekers per dag in 2011 tot dagelijks 28.000 mensen en twee uitverkochte festivaldagen dit jaar. "Daarmee botsen we eigenlijk op de limiet", zegt de organisatie.

"We hebben opnieuw 4.000 bezoekers meer dan vorig jaar. Enkel vrijdag is niet uitverkocht, dus daar is in theorie nog marge. Maar doorgroeien qua aantal bezoekers is niet onze ambitie: liever optimaliseren dan uitbreiden."

"Extrema Outdoor moet een gezellig festival blijven. En veel extra volk kan er op onze locatie niet meer bij. We ontvangen nu over het hele weekend al meer festivalgangers dan er inwoners zijn in Houthalen-Helchteren."

"We bekijken of we kunnen evolueren naar 30.000 tot 32.000 bezoekers per dag, al wordt dat qua mobiliteit niet evident. Het volledige festivalterrein is al in gebruik en we zijn omgeven door natuurgebied en defensiedomein."

In iets meer dan 10 jaar tijd is het aantal bezoekers op Extrema gegroeid van 5.000 naar 28.000 per dag
Ā© Nathan Dobbelaere

Extra veiligheidsmaatregelen rond alcohol en drugs

Extrema Outdoor besteedt extra aandacht aan alcohol- en drugspreventie, sinds het overlijden van een festivalganger in 2021 door gevaarlijke xtc-pillen. Voor het derde jaar op rij worden drugs die op het festival in beslag zijn genomen, getestĀ in een mobiel labo achter de schermen.Ā Als er gevaarlijke stoffen of concentraties worden gevonden, dan kan Extrema bezoekers waarschuwen via de LED-schermen op het terrein.

We willen absoluut weten wat er circuleert op het terrein, vandaar dat testlabo

Lomme Valkeneers, woordvoerder Extrema Outdoor

"We hebben lessen getrokken uit wat er in 2021 gebeurd is. We willen absoluut weten wat er circuleert op het festivalterrein, zodat we kort op de bal kunnen spelen", zegt woordvoerder Lomme Valkeneers.Ā 

Verder worden alcohol- en drugscontroles door de politie in de buurt van het festivalterrein opgevoerd. Extrema voorziet ook alcoholtesters. "Het is de laatste ontradende stap die wij als organisatie kunnen nemen."

Nog op vlak van veiligheid is er net als vorig jaar psychosociale opvang, voor slachtoffers van seksueel geweld of grensoverschrijdend gedrag. "We benadrukken dat graag in onze communicatie, omdat we merken dat enkel het topje van de ijsberg bovenkomt."

"Die maatregel is een onderdeel van het 'We care a lot'-project rond welzijn en de veiligheid. We kunnen alle ogen en oren op het terrein goed gebruiken om een veilig evenement te organiseren. Zorg dus goed voor jezelf en je vrienden."

Ook nieuw dit jaar, weliswaar noodgedwongen: extra overkappingen aan de podia, omdat er het hele weekend regen wordt verwacht. Op zomers festivalweer is het nog even wachten.

Meest gelezen