© Peter Malaise

‘Nachtwacht’ krijgt commentaar voor slechtziende kinderen

De VRT voorzag eerder al fictiereeksen als Professor T., Beau Sejour en De Ridder van audiodescriptie voor blinde en slechtziende kijkers, nu biedt Ketnet voor het eerst een fictiereeks aan voor kinderen met een visuele beperking. De eerste drie seizoenen van Nachtwacht met commentaar­stem zijn vanaf vandaag online beschikbaar.

eadp

Een stem die vertelt wat de kijker met een visuele beperking niet kan zien maar toch belangrijk is om het verhaal te kunnen volgen. Dat is wat audiodescriptie doet. De expliciete vraag naar een kinderreeks met commentaar kwam er niet, maar Ketnet wilde daar niet op wachten. “Als je tv wil maken voor álle kinderen, dan horen daar ook kinderen met een visuele beperking bij”, zegt Geertje De Ceuleneer, coördinator diversiteit bij de VRT.

De keuze viel op Nachtwacht. De serie speelt zich af in het rustige Schemermeer, waar de vampier Vladimir, de toverelf Keelin en de weerwolf Wilko vreemde dingen meemaken. “Nachtwacht is heel populair. Jongens en meisjes van verschillende leeftijden kijken ernaar”, zegt Goedele Vermaelen, die de commentaar voor de reeks inlas. “Blinden en slechtzienden willen daar dan ook over kunnen meepraten.”

Taal op kindermaat

De schrijvers van de audiodescriptie hadden een hele kluif aan de serie. Het taalniveau moest op kindermaat zijn en daarnaast wordt het verhaal ook grotendeels verteld in beeld en geluid. “En net dan heb je die uitleg nodig”, zegt Vermaelen. De reeks werd ook voorgelegd aan ervaringsdeskundigen, een klasje kinderen van een Brugse school. “Toen pas wisten we zeker dat het niveau goed zat”, zegt De Ceuleneer. “Zij zeggen het ons als we bijvoorbeeld iets te veel zeggen of iets zeggen wat ze toch niet begrijpen.”

Tegelijk mag je ook niet te veel vertellen. “Het kan zijn dat je als kijker ziet dat een personage achterdochtig kijkt en zich verdacht maakt”, zegt Vermaelen. “De vraag is dan of het nodig is voor het verhaal om het al te zeggen. Door letterlijk te benoemen wat bij de ziende kijker subtiel binnenkomt, verklap je soms te veel.”

De eerste drie seizoenen van Nachtwacht zijn te zien op Ketnet.be, VRT NU en de Ketnet-app. Vanaf 15 november is de serie ook op tv te zien op zaterdag en zondag om 12u. Of er nog andere jeugdreeksen met audiodescriptie volgen, ligt nog niet vast.