Direct naar artikelinhoud
Michel II

Francken stelt “legitimiteit regering” in vraag, maar geeft ook toe: “Ik heb fouten gemaakt”

Theo Francken (N-VA).Beeld Tine Schoemaker

Voormalig N-VA-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken is kritisch voor de nieuwe  minderheidsregering van premier Michel in De ochtend op Radio 1. “Wat is de democratische legitimiteit van dit beleid?”, vraagt hij zich af. De “uithaal” van zijn opvolger Maggie De Block (Open Vld) vindt Francken “beneden alle peil”. Ook geeft hij toe dat hij “fouten heeft gemaakt”.

Sinds het vertrek van N-VA bestuurt premier Michel verder met Open Vld, CD&V en zijn eigen MR in een minderheidskabinet, dat nog geen derde van de Kamerzetels achter zich heeft. Francken vraagt zich nu af hoe democratisch legitiem zo’n regering is. “Grondwettelijk vraag ik me af of dat allemaal kan, ze hebben blijkbaar een nieuwe regering gemaakt, met een nieuw programma en nieuwe kernpunten, maar ze gaan niet naar het parlement. Ze hebben geen democratisch draagvlak”, klinkt het in De ochtend. Hij vindt dat er "lichtzinnig” wordt omgegaan met de grondwet. 

Bij een eventuele vertrouwensstemming in de Kamer is het volgens Francken “niet evident” dat N-VA het vertrouwen geeft aan de nieuwe ploeg. “Laat ze naar het parlement trekken voor zo’n stemming, we zullen zien.” Toch geeft hij geen antwoord op de vraag hoe N-VA zou stemmen. “Dat zou intern besproken moeten worden.” Ook over een eventuele motie van wantrouwen houdt Francken de boot af.

De Block “beneden alle peil”

De communicatie van de sinds gisteren voor Migratie bevoegde Maggie De Block (Open Vld) vindt Francken. “beneden alle peil”. De Block kondigde vrijwel meteen aan dat het migratiebeleid “weer menselijk zal worden”, en dat schoot bij Francken in het verkeerde keelgat. “Er zijn bepaalde regels in de politiek”, zegt hij daar nu over. “Dat vond ik echt onfatsoenlijk. Als ze zo doorgaan, is het la guerre totale.”

“Als mijn beleid zo onmenselijk was, waarom heeft Open Vld het dan vier jaar uitgehouden met mij?”, vraagt hij zich af. “Het is duidelijk dat er veel opgekropte woede zat bij Open Vld en CD&V, woede die tien jaar lang groeide.”

Francken voelde naar eigen zeggen donderdag al dat het afgelopen ging zijn met de regering. Vooral door de “gretigheid waarmee Open Vld en CD&V tekeergingen in het parlement en de wandelgangen”. “Ze wilden ons eruit”, vindt Francken.

Twitter bericht wordt geladen...

Fouten gemaakt

“Asiel en Migratie is een moeilijk departement, zo niet het moeilijkste”, zegt Francken. “Het gaat over mensen, over mensen met dromen.” Toch voelde hij naar eigen zeggen dat hij een groot draagvlak voor zijn beleid voelde. “Ook de afgelopen 24 uur voelde ik de steun van de bevolking.” 

Hij geeft toe dat hij “fouten gemaakt heeft”, bijvoorbeeld met forse tweets en communicatie, maar dat dat niet wegneemt dat hij een goed parcours gereden heeft. “Ik was de lastigste klant van Michel in de regering.”

Verherstraeten (CD&V): “Premier moet oordelen”

Het is “aan de premier zelf” om te oordelen of de nieuwe regering steun moet vragen aan het parlement, reageert CD&V-Kamerfractieleider Servais Verherstraeten. “Het belangrijkste is dat de eerste minister contact zal hebben met alle fracties in het parlement.”

“We hebben in de zomer nog een akkoord gemaakt met vier partijen. Wat ons betreft is een woord een woord en willen wij die beslissingen uitvoeren”, zei Verherstraeten nog. “We zijn het aan de burgers in ons land verplicht om er het beste van te maken en verder te besturen. Dit is niet ideaal, maar in de politiek krijg je niet altijd de ideale situatie.”

De Croo: “Niet met getrokken messen tegenover elkaar staan

Open Vld-vicepremier Alexander De Croo wil geen “guerre totale” met de N-VA, zei hij bij aanvang van het Open Vld-partijbureau.

 “Wij hebben goed samengewerkt met de N-VA en bijzonder veel goede dingen gerealiseerd. Ik hoop dat we heel veel van de zaken die we samen beslist hebben, verder gaan uitvoeren in een andere samenstelling”, zegt De Croo. “Het is niet omdat we niet meer samen aan tafel zitten, dat we opeens met getrokken messen tegenover elkaar staan.” 

Lees meer 

Niemand wilde de N-VA buitenzetten, en de N-VA wilde niet zelf opstappen. De doodstrijd van Michel I werd dagenlang gerekt. Reconstructie van een regeringsval: een zweer die maar niet wilde barsten.

Kersvers minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) windt er geen doekjes om: Michel II wacht een hobbelige parcours tot de volgende verkiezingen, maar een crash was geen optie. “N-VA heeft zich teruggetrokken op haar eiland”

Door de herschikking van de bevoegdheden in de nieuwe minderheidsregering-Michel II mag Philippe De Backer (Open Vld) zich plotseling minister noemen. Een portret van de rijzende ster binnen Open Vld.

Analyse: Nu N-VA omwille van het migratiepact de stekker uit de regering heeft getrokken, kan een hardnekkig misverstand naar de schroothoop. De partij van Bart De Wever en Theo Francken hoort wel degelijk thuis in het rijtje van Trump, Wilders en Orbán.

“Francken probeerde niet alleen in retoriek, maar ook in daden de grenzen te verleggen”, schrijft hoofdredacteur Bart Eeckhout