Nicolas (18) sterft in bizar ongeluk op weg naar huis: “Waarom reed hij met zijn fiets de snelweg op?”

© rr

Bij een bizar verkeersongeval op de A19 in de buurt van Menen is vrijdagavond een 18-jarige fietser om het leven gekomen. Hij werd aangereden door een voertuig terwijl hij aan het spookrijden was. “Ik had hem nog gevraagd niet alleen naar huis te fietsen”, zegt zijn mama.

Karen Verhulst

Nicolas Rogier (18) uit Wevelgem had zich uitstekend geamuseerd op een fuif in Gullegem, toen hij ’s nachts rond kwart over twee op zijn fiets stapte om terug naar huis te keren. Maar hij nam niet de normale weg. Om onbekende redenen reed de jongeman de snelweg op. Amper enkele minuten daarna liep het mis. Nicolas werd op de linkerrijstrook gegrepen door een wagen die richting Kortrijk reed, terwijl hij zelf richting Ieper fietste. De bestuurder van de wagen, een 31-jarige man, kon hem niet meer ontwijken. De bestuurder was volledig nuchter, maar had de fietser op dat moment uiteraard niet op die plaats verwacht.

Waarom Nicolas op de autosnelweg reed, weet niemand. Ook zijn mama Kathy Duyck tast in het duister. “Ik heb heel veel vragen, want ik weet absoluut niet waarom hij dat deed. Ik had hem gevraagd om niet alleen naar huis te fietsen, maar dat is toch gebeurd.”

Toch neemt Kathy niemand iets kwalijk. “Niemand treft schuld. Het maakt ook niet uit of ik antwoorden krijg op mijn vragen: Nicolas is er toch niet meer.”

Dol op pretparken

Nicolas had een maand geleden nog maar zijn achttiende verjaardag gevierd. Hij was klaar voor de toekomst en overwoog om volgend jaar te starten aan een opleiding Toegepaste Informatica. Al lag zijn passie elders. “Nicolas was gefascineerd door pretparken. Samen met zijn 16-jarige zus trokken we met ons gezin heel Europa rond. Elk pretpark waar we met de auto heen konden, bezochten we. Van Spanje tot Duitsland, allemaal voor Nicolas”, zegt mama Kathy.

De jongeman had zelfs een ideale studentenjob gevonden: in Bellewaerde. Als student mocht hij er wel nog geen attracties bedienen. “Maar alleen al het feit dat hij daar kon werken, maakte hem al dolgelukkig. Het kon hem niet schelen wat hij er moest doen, zolang hij maar in een pretpark kon werken.”

“Het was een mooie jongen, zowel vanbuiten als vanbinnen. Sociaal, vriendelijk: alles wat je maar kan opnoemen in positieve zin, dat was Nicolas.”

Noodlottig ongeval

Het parket tast nog in het duister over hoe het ongeval kon gebeuren. Het is al de tweede keer in een aantal weken tijd dat een fietser op die plaats de autosnelweg opduikt. De vorige keer wou een Fransman er zelfdoding plegen, maar dit keer lijkt het om een noodlottig ongeval te gaan.