De moord op Hardeep Singh Nijjar zette de spanningen tussen Canada en India op scherp

Canadese politie arresteert drie Indiërs voor moord op Sikh-leider

In Canada heeft de politie drie mannen gearresteerd die ervan worden verdacht deel uit te maken van een groep die bijna een jaar geleden Sikh-leider Hardeep Singh Nijjar heeft vermoord. De moord veroorzaakte een ernstige diplomatieke crisis tussen Canada en India. De Canadese premier Justin Trudeau had gesuggereerd dat de Indiase regering betrokken was bij de dood van de separatistische leider. 

Op 18 juni 2023 Hardeep Singh Nijjar doodgeschoten op de parkeerplaats van de Sikh-tempel die hij leidde in Surrey, een voorstad van Vancouver. Nijjar, die ijverde voor de oprichting van een Sikh-staat, trok in 1997 naar Canada en werd in 2015 Canadees staatsburger.

Hij werd door India bestempeld als een terrorist en werd gezocht voor samenzwering om een moord te plegen. Het waren beschuldigingen die hij ontkende.

Wat is een sikh?

Een sikh is een volger van het sikhisme, een religie geïnspireerd door het onderwijs van tien goeroes. De religie heeft ongeveer 23 miljoen volgers. Ze zijn in de minderheid in India en werden vaak verdreven uit hun land. Sommigen zijn separatistisch en eisen een eigen staat, waar India sterk tegen is. De grootste groep sikhs buiten India leven in Canada.

Nijjar was al eerder het doelwit van bedreigingen, volgens zijn aanhangers zat de Indiase regering daar voor iets tussen. Na de moord op Nijjar kwamen ze meermaals op straat in Canada om te protesteren tegen de Indiase regering.

In september stelde premier Justin Trudeau in het Canadese parlement dat er "geloofwaardige beschuldigingen" waren dat India betrokken was bij de moord. Dat leidde tot grote spanningen tussen Canada en India. Canada haalde zijn diplomaten terug, India scherpte zijn reisadvies aan.

Arrestaties in het westen van Canada

Vrijdagmorgen zijn 3 Indiërs, twee van 22 jaar en één van 28 jaar, gearresteerd en beschuldigd van moord met voorbedachten rade en samenzwering in verband met de dood van Nijjar. Dat gebeurde in het westen van Canada.

Volgens de politie van Edmonton waren ze allemaal tussen de 3 en 5 jaar in Canada. Ze worden vastgehouden in afwachting van verdere procedures.

De drie verdachten zouden verschillende rollen hebben gespeeld - schutter, chauffeur en uitkijk - op de dag dat Nijjar werd doodgeschoten.

Meest gelezen